Konfitura wiśniowa

Konfitura wiśniowa – Dzisiaj zapraszam na jeden z moich ulubionych, letnich przetworów konfiturę wiśniową. Jest bardzo słodka i smaczna. Stanowi wspaniały dodatek do ciast i kremów, szczególnie polecam ją do ciast czekoladowych. Zimą jest przyjemnym dodatkiem do śniadania i kawy, uwielbiam! Ja konfiturę gotuję dosyć długo, aż troszkę zbrązowieje i będzie miała delikatny karmelowy posmak. Owoce w konfiturze powinny być w całość, proszę nie mieszać jej łyżką i najważniejsze – Proszę uważać, żeby się nie poparzyć! Polecam… (przepis z „Kuchni Polskiej)

Konfitura wiśniowa

Konfitura wiśniowa
Składniki:
1 kg wiśni
1 kg cukru
250ml wody

1. Wiśnie umyć i wydrążyć.

2. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i od czasu do czasu mieszając, zagotować.

3. Na gotujący się syrop wsypać wiśnie i znów zagotować. Na małym ogniu gotować konfiturę przez 30 minut. Proszę konfitury nie mieszać łyżką, tylko od czasu do czasu potrząsać rondlem (robimy tak, żeby nie uszkodzić owoców). Pianę która będzie się tworzyć na powierzchni, zbierać łyżką. Konfiturę zdjąć z ognia i odstawić w chłodne pomieszczenie na następny dzień (ja jeszcze konfiturę nakrywam).

4. Na następny dzień konfiturę znów zagotować i trzymać na małym ogniu, wstrząsając rondlem od czasu do czasu. Konfiturę gotujemy, aż owoce staną się szkliste. Ja gotuję konfiturę przez około 3 godziny, aż troszkę zbrązowieje (będzie miała wtedy taki karmelowy posmak).

5. Konfiturę rozlać do czystych słoiczków i zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić do przestygnięcia (słoiki z nakrętkami przed napełnieniem wkładam na około 10 minut do nagrzanego piekarnika. Trzymam je w temperaturze 180C). Konfiturę przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.

Smacznego! :)

Konfitura wiśniowa

Print Friendly, PDF & Email

4 myśli na temat „Konfitura wiśniowa

Dodaj komentarz

.