Łatwe ciasto z owocami

Łatwe ciasto z owocami 2

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )

Łatwe ciasto z owocami 3

Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

168 komentarzy do “Łatwe ciasto z owocami”

  1. super przepis właśnie wstawiłam ciasto piekarnika zrobiłam dużą blachę tak jak bym robiła 2 dodałam na górę 650g winogrona i narazie wygląda dobrze
    czekam aż się upiecze

    Odpowiedz
  2. Witak, korzystam z przepisu od wielu miesięcy-super prosty a efekt zniewalający. Oczywiscie od razu zmodyfikowałam i robię z kruszonką (dziś ze śwliwkami w cynamonem-już w piekarniku). Dziękuję za przepis i POLECAM!!!

    Odpowiedz
  3. Zaczynam pichcić :) za godzinkę zobaczymy co wyjdzie :) robie je z jeżynami trochę się obawiam, czy nie są za ciężkie i czy ciasto mi tak pięknie wyrośnie, ale teraz chwila cierpliwości i wszystko będzie jeasne :) Zachęcam wszystkich do wystawiania komentarzy,ponieważ przy wyborze przepisu są one niezmiernie pomocne, także z góry dziękuję za przepis i za komenatrze! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz