Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )
Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .
Udanych wypieków :)
całe jajka dodałam, pozdrawiam
Czy jajka dodałaś całe czy tylko żółtka? :)
a dziękuję wyszło przepysznie pyszne polecam :)
życzę smacznego, pozdrawiam ciepło
super przepis właśnie wstawiłam ciasto piekarnika zrobiłam dużą blachę tak jak bym robiła 2 dodałam na górę 650g winogrona i narazie wygląda dobrze
czekam aż się upiecze
Witak, korzystam z przepisu od wielu miesięcy-super prosty a efekt zniewalający. Oczywiscie od razu zmodyfikowałam i robię z kruszonką (dziś ze śwliwkami w cynamonem-już w piekarniku). Dziękuję za przepis i POLECAM!!!
ja również je robię i dodałam mrożone jagody czy tylko świerze
super:) bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
zrobilam z rabarbarem i tez jest przepyszny ;) a przepis bajecznie prosty super;) pozdrawiam
na pewno wyjdzie, życzę smacznego,
pozdrawiam:)
Wlasnie watawilam do piekarnika :) zrobilam ze sliwkami. Mam nadzieje ze wyjdzie! Super łatwy przepis :)
mam nadzieję, że się udało i smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Zaczynam pichcić :) za godzinkę zobaczymy co wyjdzie :) robie je z jeżynami trochę się obawiam, czy nie są za ciężkie i czy ciasto mi tak pięknie wyrośnie, ale teraz chwila cierpliwości i wszystko będzie jeasne :) Zachęcam wszystkich do wystawiania komentarzy,ponieważ przy wyborze przepisu są one niezmiernie pomocne, także z góry dziękuję za przepis i za komenatrze! :)
przepis jest po prostu mega wypasiony ! :) rewelacja -ja robiłam z jeżynami :) mmm pycha :) wielkie dzięki za pomysł ! :)
na pewno, smacznego:) pozdrawiam