Orzeźwiający deser z kawy. Bardzo smakowity, pobudzający. Śmietanka z cynamonem i kawą jest wspaniałym połączeniem. Uwielbiam kawę, więc deserów i innych przepisów z dodatkiem kawy będzie sporo :) (przepis z gazety „Poradnik Domowy” nr 8 sierpień 2010)
Składniki:
6 łyżek mielonej kawy
½ szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny
kilka kropel aromatu waniliowego
Na krem:
¼ szklanki brązowego cukru
szklanka śmietanki kremówki
¼ łyżeczki cynamonu
Kawą zaparzyć w ekspresie z dwóch szklanek wody. Cukier rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić na minutę. Połączyć kawę z syropem cukrowym, aromatem waniliowym i żelatyną, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Gdy galaretka przestygnie przelać ją do 6 małych szklaneczek i wstawić na około 6-8 godzin do lodówki (oczywiście można przyspieszyć ten proces wkładając na chwile do zamrażalnika), aż stężeje. Śmietanę ubijać, dodać brązowy cukier i cynamon, ubić na sztywno. Na galaretkę nałożyć śmietanę, udekorować płatkami czekoladowymi i ziarenkami.
Smacznego :)
takiej galaretki jeszcze nie jadłam. ciekawy smak i ta pyszna śmietanka z brązowym cukrem i cynamonem… mniam!
to przepis na około 5-6 porcji, więc proszę trochę zwiększyć ilość składników,
pozdrawiam serdecznie
Mam pytanko, ile wyjdzie porcji tej galaretki, z podanych przez Panią ilości składników? Chciałabym przygotować 7 sztuk tejże smakowitości na przyjęcie :) Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
galaretka kawowa???? nie pijam kawy bo mi niestety nie słuzy ale za jej posmak i zapach…ach…..oddam wszystko i zawsze chętnie spróbuję wszystkiego co zawiera choc odrobine kawy i cynamonu…..właściwie juz mam ślinotok;-))))) piekne zdjęcie…
witam:)
dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawione
pozdrawiam :)
1/4 szklanki brazowego cukru? bo nie napisalas.. super przepis, ale odp o tym cukrze! dzieki;)
Witam :) ciesze się, że znów mnie odwiedziłeś pozdrawiam :)
Lubię galaretkę, ale kawowej nigdy nie jadłem:)
Wygląda zachęcająco :)