Galaretka kawowa

Orzeźwiający deser z kawy. Bardzo smakowity, pobudzający. Śmietanka z cynamonem i kawą  jest wspaniałym połączeniem. Uwielbiam kawę, więc deserów i innych przepisów z dodatkiem kawy będzie sporo :)   (przepis z gazety „Poradnik Domowy” nr 8 sierpień 2010)

Składniki:

6 łyżek mielonej kawy

½ szklanki cukru

4 łyżeczki żelatyny

kilka kropel aromatu waniliowego

Na krem:

¼ szklanki brązowego cukru

szklanka śmietanki kremówki

¼ łyżeczki cynamonu

Kawą zaparzyć w ekspresie z dwóch szklanek wody. Cukier rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić na minutę. Połączyć kawę z syropem cukrowym, aromatem waniliowym i żelatyną, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Gdy galaretka przestygnie przelać ją do 6 małych szklaneczek i wstawić na około 6-8 godzin do lodówki (oczywiście można przyspieszyć ten proces wkładając na chwile do zamrażalnika), aż stężeje. Śmietanę ubijać, dodać brązowy cukier i cynamon, ubić na sztywno. Na galaretkę nałożyć śmietanę, udekorować płatkami czekoladowymi i ziarenkami.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Galaretka kawowa”

  1. galaretka kawowa???? nie pijam kawy bo mi niestety nie słuzy ale za jej posmak i zapach…ach…..oddam wszystko i zawsze chętnie spróbuję wszystkiego co zawiera choc odrobine kawy i cynamonu…..właściwie juz mam ślinotok;-))))) piekne zdjęcie…

    Odpowiedz
  2. Mam pytanko, ile wyjdzie porcji tej galaretki, z podanych przez Panią ilości składników? Chciałabym przygotować 7 sztuk tejże smakowitości na przyjęcie :) Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. to przepis na około 5-6 porcji, więc proszę trochę zwiększyć ilość składników,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.