Łatwe ciasto z owocami


 
Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )
 

 
Składniki:

4 jajka
0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)
 
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .

 

Udanych wypieków :)

137 przemyśleń nt. „Łatwe ciasto z owocami

  1. udalo sie! ciasto wyszlo pyszne, wilgotne, puszyste i idealnie slodkie (nie przeslodzone), dzisiaj pieke kolejny raz-:) dziekuje za przepis

  2. Czekam, jest w piekarniku z mrozonymi owocami. Mam nadzieję że wyjdzie. Wygląda pysznie i licze na taki sam efekt. Pozdrawiam

  3. Dobra jest , wyszlo smaczne aczkolwiek radzę robic z podwójnej porcji i bedzie jeszcze lepiej. Dziękuję bardzo, z pewnością zawita częściej na moim stole to pyszne ciasto :-)

  4. Da się zepsuć. Mi wyszedł zakalec. Zawsze w tych internetowych przepisach brakuje mi jaką ciasto powinno mieć konstystencję i ile konkretnie ucierać. Jajko jajku nierówne, olej też, moja babcia, piekła i gotowała wspaniale i zawsze „na oko” i konsystencję jeśli chodzi o ciasta. Tutaj takiej informacji brakuje. Dla mnie ucierać krotko to 30 sekund, a 5 minut bardzo długo. Nie mam doświadczenia w pieczeniu, ale czasem chciałoby się coś takiego zjeść.

  5. karo: – jest napisane, aby ucierać aż powstanie puszysta masa po 30 sekundach na pewno takiej nie otrzymamy, trzeba ucierać około 3-5 minut,

    Morrellka: – bardzo się cieszę,

    pozdrawiam serdecznie

  6. Witam!
    A czy można, zamiast oleju, dodać roztopionej margaryny? Lub czy ewentualnie mogłaby Pani podać alternatywną propozycję na zwykły i pyszny placek z owocami, tylko z roztopionej margaryny?
    Z góry dziękuję!

  7. Mam pytanie czy mąkę można mikserem wmieszać na wolnych obrotach czy trzeba to robić łyżką ? Nigdy nie wiem

  8. najlepiej łyżką, ale jeśli Pani chce może też być mikser na niskich obrotach,
    pozdrawiam serdecznie

  9. Ciasto wyszło super. U mnie x2 porcja. Ja mąkę mieszam wylaczonym mikserem. Wylaczam z pradu,wtzucam partię mąki i mieszam w jedną stronę mikserem . ☺

  10. przepis jest cudowny ! ciasto idealne ! piekę ciasto drugi dzień pod rząd, znika błyskawicznie !
    p.s. wszystkie Pani przepisy – zawsze dobrze opisane, wszystko wytłumaczone – to dzięki nim nauczyłam się piec ! :)
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

.