Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )
Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .
Udanych wypieków :)
Mam podobny przepis, ale na wierzch robię jeszcze kruszonkę.
Dzięki za podpowiedź
Czy piec w termo obiegu czy góra-dół?
góra – dół, pozdrawiam
Udało się i bez zakalca :)
Polecam. Ciasto przepyszne.
Co można zrobić jeśli ciasto wychodzi trochę za suche?
może troszkę krócej piec, pozdrawiam
spoko, ja robie według troszke innego przepisu ale polecam raczej dać owoce do ciasta wczesniej i na gore osobno bo tak to beda tylko na górze.bedzie dobre ale suche właśnie. lepsze jest jak owoce tez sa w srodku;)
Dzięki za podpowiedź
Mega pyszne! Szybkie, proste i łatwe do zrobienia;)
Można użyć różne owoce sezonowe, ale jednak najsmaczniejsze jest z tymi kwaskowymi jak np. rabarbar.
A czy mogą być gruszki drobno pokrojone?
myślę, że tak, też powinno się udać, pozdrawiam serdecznie
Mogą być gruszki, jabłka, brzoskwinie, czy śliwki. Niż na też dodać kakao i zrobić wersję czekoladową. To ciasto ZAWSZE się udaje i jest pyszne