Łatwe ciasto z owocami

Łatwe ciasto z owocami 1

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )

Łatwe ciasto z owocami 2

Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

168 komentarzy do “Łatwe ciasto z owocami”

  1. Ja właśnie piekę te ciasto ,jest wpiekarniku Miałam kiedyś podobny przepis i zawsze mi wychodziło. Zrobilam je z borówkami i serem . Będzie sernikowo borówkowy. 2 kajka całe utarlam , cukrem waniliowym ,ćwierć szkl cukru i ćwiartka masła Dodałam kostkę twarogu ,250g i cały budyń śmietankowy . Wszystko to zmiksowalam do połączenia składników .

    Odpowiedz
  2. Kolejne super ciasto, chociaż trochę jest zmodyfikowałam, bo miałam nieco większą blaszkę. Dałam 2 szklanki mąki i szklankę jogurtu greckiego. Wyszło przepysznie :)

    Odpowiedz
  3. Ciasto pyszne i wyjątkowe w swej prostocie, ja dodałam jeszcze od siebie kruszonkę 80g masła, 150g mąki i 100g cukru. Mniaaaam :)))

    Odpowiedz
  4. Ciasto pyszne, łatwe i szybkie – zrobiłam z podwójnej porcji, a jako owoców użyłam zamrożonej czarnej porzeczki. Rewelacja! dziękuje za świetny przepis :)

    Odpowiedz
  5. Mnie też wyszło! Fajny przepis. Robiłam z porzeczkami i jezynami, z 2/3 mąki pszennej i 1/3 kukurydzianej. Innym razem mam ochotę sprawdzić jeszcze mniej glutenowa wersję.

    Odpowiedz
  6. Ciasto upieklam z różnymi owocami (gruszkami, sliwkami i czeresniami) wyszło przepyszne, przepis godny polecenia:) Jedynie nastepnym razem zrezygnuje z posypki brazowym cukrem na wierzchu ;)

    Odpowiedz
  7. wczoraj mi sie nie udalo z innego przepisu,dzis wlasnie wstawilam do piekarnika wedlug tego przepisu,mam nadzieje ze wyjdzie:) ,pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. przepis jest cudowny ! ciasto idealne ! piekę ciasto drugi dzień pod rząd, znika błyskawicznie !
    p.s. wszystkie Pani przepisy – zawsze dobrze opisane, wszystko wytłumaczone – to dzięki nim nauczyłam się piec ! :)
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Ciasto wyszło super. U mnie x2 porcja. Ja mąkę mieszam wylaczonym mikserem. Wylaczam z pradu,wtzucam partię mąki i mieszam w jedną stronę mikserem . ☺

    Odpowiedz
  10. najlepiej łyżką, ale jeśli Pani chce może też być mikser na niskich obrotach,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  11. Mam pytanie czy mąkę można mikserem wmieszać na wolnych obrotach czy trzeba to robić łyżką ? Nigdy nie wiem

    Odpowiedz
  12. Witam!
    A czy można, zamiast oleju, dodać roztopionej margaryny? Lub czy ewentualnie mogłaby Pani podać alternatywną propozycję na zwykły i pyszny placek z owocami, tylko z roztopionej margaryny?
    Z góry dziękuję!

    Odpowiedz
  13. karo: – jest napisane, aby ucierać aż powstanie puszysta masa po 30 sekundach na pewno takiej nie otrzymamy, trzeba ucierać około 3-5 minut,

    Morrellka: – bardzo się cieszę,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. Da się zepsuć. Mi wyszedł zakalec. Zawsze w tych internetowych przepisach brakuje mi jaką ciasto powinno mieć konstystencję i ile konkretnie ucierać. Jajko jajku nierówne, olej też, moja babcia, piekła i gotowała wspaniale i zawsze „na oko” i konsystencję jeśli chodzi o ciasta. Tutaj takiej informacji brakuje. Dla mnie ucierać krotko to 30 sekund, a 5 minut bardzo długo. Nie mam doświadczenia w pieczeniu, ale czasem chciałoby się coś takiego zjeść.

    Odpowiedz
  15. Dobra jest , wyszlo smaczne aczkolwiek radzę robic z podwójnej porcji i bedzie jeszcze lepiej. Dziękuję bardzo, z pewnością zawita częściej na moim stole to pyszne ciasto :-)

    Odpowiedz
  16. udalo sie! ciasto wyszlo pyszne, wilgotne, puszyste i idealnie slodkie (nie przeslodzone), dzisiaj pieke kolejny raz-:) dziekuje za przepis

    Odpowiedz
  17. wlasnie biegne do sklepu po swieze jaja i przystepuje do pracy, jedziemy dzisiaj do znajomych i chcialam cos upiec, mam nadzieje ze wyjdzie takie piekne rowniez u mnie-:) oczywiscie robie z truskawkami ze swojej dzialki.

    Odpowiedz
  18. Witam,zmodyfikowałam nieco przepis. Lubię eksperymentować. Zamiast cukru dodałam miód i połowę szkl. mąki zastąpiłam otrębami owsianymi. Teraz się piecze. Zobaczymy co wyniknie. :)

    Odpowiedz
  19. Świetny przepis, prosty i szybki. Właśnie zajadam ciasto z owocami..mmm pycha, dzięki!! Do tej pory zrobiłam ciasteczka cynamonowe, mufinki marchewkowe i to ciasto powyżej. Wszystkie wyszły rewelacyjnie!!! Kolejny przepis skradam do swojego notatnika :))

    Odpowiedz
  20. Przepis łatwy ale mi ciasto nie urosło. Widocznie zrobiłam coś nie tak. Mam pytanie a co z żółtkami je tez się dodaje do ciasta??

    Odpowiedz
  21. bardzo dziękuję za komentarz, ale narobiła mi Pani smaka na jagody:) cieszę się, że ciasto się udało i smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  22. hej Natalio twoje przepisy sa cudowne ,wlasnie upieklam proste ciasto z owocami u Ciebie z czarna porzeczka ja zrobilam z jagodami ,pyyyycha.Odwiedzam T woje strony z przepisami nawed wtedy gdy mam chamdre pooglondam i juz mi lepiej.Pozdrawiam i zycze jeszcze wielu udanych przepisow

    Odpowiedz
  23. Ciasto zrobione według przepisu i…klapa. Już na początku zastanowiło mnie dlaczego jest taaak gęste???Piekłam z borówkami (mrożone)- owoce nie tonęły jak u innych. Po upieczeniu choć nie ma zakalca jest jego zapach…Ogólnie średnio urosło i bardzo zbite, a na zdjęciu puszyste. Z przepisem pewnie wszystko ok. tylko ja zapewne nie mam do tego serca i cierpliwości…

    Odpowiedz
  24. Proszę owoce przed dodaniem do ciasta obtoczyć w mące pszennej, powinno pomóc,
    dobrze poszukam mniej kalorycznych przepisów:) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  25. Wybrałam to ciasto bo wydaje mi się mniej kaloryczne.:-D Bardzo dobre. U mnie maliny, borówki i jabłka. Wszystko pięknie tylko owoce się utopiły:-D. I pytanie: co można zrobić aby tego uniknąć bo chciałabym aby jednak pozostały na powierzchni ciasta?.
    Z drugiej strony ma to też swój urok bo owoce świetnie nawilżyły i dzięki temu ciasto nie jest suche.
    Z pewnością wrócę do tego przepisu.Wielkie dzięki utalentowana cukierenko.
    I jeszcze jedno. Nowy Rok- nowe postanowienia:-D wiadomo wszystkie chcemy zrzucić kilka nadprogramowych kg ale ja nie mam zamiaru rezygnować z Twojego bloga i rewelacyjnych przepisów. I tutaj mam małą prośbę o dodanie przepisów na słodkości dla osób, które chciałyby zachować figurę a jednocześnie spróbować czegoś pysznego. Jest tu kilka genialnych propozycji ale moja zachłaność musi poprosić o więcej. Gorąco pozdrawiam.

    Odpowiedz
  26. Przepis uniwersalny – dziś zamiast owoców piekłam z… masą makową. Masę makową z bakaliami nakładałam sporymi grudkami łyżeczką na wierzchu i lekko dociskałam. Również na mące żytniej – bo jakoś ostatnio sporo jej u mnie w domu. Rewelacyjny przepis – nawet mój mąż już się nauczył :-)

    Odpowiedz
  27. Nie mogłam się doczekać, więc zaryzykowałam – ciasto wyszło świetnie. Nie zmieniłam proporcji – mąki żytniej dałam tyle samo, ile Ty pszennej i wyszło idealne. Wyrosło wysokie i puszyste – z winogronami i płatkami migdałów.

    Odpowiedz
  28. Czy można zamiast mąki pszennej użyć żytniej? I pytanie, choć dziś jest do tego właśnie ciasta, to przy okazji zadaję tak ogólnie? Czy jeśli wymienię w jakimś przepisie jedną mąkę na drugą, to będzie dobrze czy może być różnie, w zależności od przepisu? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)

    Odpowiedz
  29. super przepis właśnie wstawiłam ciasto piekarnika zrobiłam dużą blachę tak jak bym robiła 2 dodałam na górę 650g winogrona i narazie wygląda dobrze
    czekam aż się upiecze

    Odpowiedz
  30. Witak, korzystam z przepisu od wielu miesięcy-super prosty a efekt zniewalający. Oczywiscie od razu zmodyfikowałam i robię z kruszonką (dziś ze śwliwkami w cynamonem-już w piekarniku). Dziękuję za przepis i POLECAM!!!

    Odpowiedz
  31. Zaczynam pichcić :) za godzinkę zobaczymy co wyjdzie :) robie je z jeżynami trochę się obawiam, czy nie są za ciężkie i czy ciasto mi tak pięknie wyrośnie, ale teraz chwila cierpliwości i wszystko będzie jeasne :) Zachęcam wszystkich do wystawiania komentarzy,ponieważ przy wyborze przepisu są one niezmiernie pomocne, także z góry dziękuję za przepis i za komenatrze! :)

    Odpowiedz
  32. Bardzo fajny przepis. A mam takie pytanie…czy zamiast tego aromatu waniliowego można dodać zwyczajnego cukru waniliowego? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuje :)

    Odpowiedz
  33. przepis jest świetny,robilam juz z 5x teraz dodałam startej czekolady :) i zamias samych porzeczek,borówki,poziomi, pychotka,szybki prosty i tani :)

    Odpowiedz
  34. Spróbowałam jeszcze ciepłe bo mi ślinka ciekła. No przepyszne jest, coś czuję że będę je piec kilka razy w tygodniu zmieniając owoce. Dodałam tylko prawię całą szklankę cukru :)

    Odpowiedz
  35. Biorę się więc za pieczenie, mam nadzieję, że mi wyjdzie, bo ja mam 2 lewe ręce do robienia ciast, a zapowiedzieli mi się goście. :)

    Odpowiedz
  36. Wczoraj o 21 wpadłam na pomysł, że upiekę ciasto :) Oczywiscie z tego co mam w domu, a miałam porzeczki :) Trafiłam ten przepis, chwilę – moment – upiekłam i już od rana się zajadamy. Naprawdę proste i pyszne. Dziękuję! Polecam każdemu :)

    Odpowiedz
  37. Mam podobny przepis ale dodaje jabłka i dużo orzechów lub migdałów oraz cynamon, zawsze placek wychodzi , pięknie pachnie i ja jem jak jeszcze jest ciepłe , pycha! Dziś natomiast zrobiłam z mrożonymi czarnymi i czerwonymi porzeczkami i też wyszło pyszne, lekko kwaskowate od owoców , tylko ja zamiast poł szklanki cukru dałam całą szklankę, wyszło pyszne , polecam z każdymi owocami i orzechami !

    Odpowiedz
  38. Upieklam dzisiaj twoje ciasto ….dalam ananas i mandarynki z puszki …tez dobrze smakuje aha i zamiast aromatu dalam cukier waniliowy …Bede odwiedzac twoj blog i moze w koncu zaczne piec ciasta co tydzien …

    Odpowiedz
  39. Ciasto bardzo smaczne lekkie, puszyste.
    Szybko się robi i jest tanie . Jak ma się ochotę na coś dobrego własnej roboty polecam .
    W przepisie jest godzinna w piekarniku moje upiekło się pięknie po 45 minutach w 160 stopniach bez termoobiegu.

    Odpowiedz
  40. Fajne ciasto, szybkie i pyszne. Nie wiedzialam co zrobic z bardzo juz dojrzalymi gruszkami i jablkami i ten przepis okazal sie swietnym rozwiazaniem. Dziekuje bardzo!

    Odpowiedz
  41. Wczoraj piekłam. Dałam trochę agrestu i sporo jeżyn. Dodałam też do części ciasta kakao. Wyszło bardzo dobre, choć nie mam talentu do pichcenia. Upiekłam w prostokątnej blaszce, tak jest łatwiej podzielne.

    Odpowiedz
  42. Robię to ciasto od miesiąca, daję tylko dwa razy więcej owoców – próbowalam juz zjagodami, jabłkami, gruszkami i śliwkami i w każdej wersji ciacho wychodziło CUDOWNE! Dziś przyszła kolej na maliny :)

    Odpowiedz
  43. To tez robiłam, z brzoskwiniami z puszki i wyszło rewelacyjnie. Oficjalnie moje yo głośno powiedzieć: jestem fanka tego bloga :) następne ciasto które zrobię to pewnie czekoladowe z bananami. Rewelacja.

    Odpowiedz
  44. Właśnie piekę :)
    Szukałam czegoś na ząb i znalazłam Twój przepis.
    Ja robię z jabłkami,bo tylko takie owoce były w domu :)
    Mam nadzieję,że wyjdzie pomimo mojego antytalentu.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  45. Bardzo się cieszę, że mimo trudności ciasto się udało:), dobry pomysł z miodkiem i płatkami migdałowymi,
    smacznego i dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  46. Mój wygląda całkiem inaczej- owoce mi wpadły do środka- ale dałam wiśnie i są cięższe, ale ogólnie kolor też ciemniejszy od tego brązowego cukru:/ Ale nie wygląda brzydko- tylko zupełnie inaczej ;) na górę posypałam tez płatki migdałów i polałam miodkiem, żeby taki ładny połysk był :)

    Ciasto smaczne- i banalne:) dodam, że korki mi wywaliło w trakcie pieczenia, i bałam się, że będzie zakalec- ale jest git ;)

    Odpowiedz
  47. Witam
    oczywiście że mogą być porzeczki czerwone, możemy użyć dowolnych owoców,
    jeśli chodzi o aromat to tak około pół łyżeczki, ja zawszę dodaję tak na oko, taką małą plamkę, to będzie właśnie tak około pół łyżeczki,
    pozdrawiam:) udanych wypieków

    Odpowiedz
  48. Swietny przepis, zrobilem kilka razy i udalo sie, chociaz wczesniej nigdy nie pieklem. Wszystkich nie potrafiacych piec goraco zachecam do sprobowania, a buleczce z makiem dziekuje za przepis :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz