Łatwe ciasto pomarańczowe – Trwa sezon na pomarańcze i mam ich pełno w kuchni :). Z braku czasu chciałam przygotować z nich coś na szybko. Dlatego dzisiaj zapraszam na smaczne, łatwe ciasto pomarańczowe, bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze (od razu poprawi nam humor). Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…
Łatwe ciasto pomarańczowe
Składniki na łatwe ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Czy dużo zależy od rozmiaru keksowki?
Bardzo smaczny przepis :)
ja robiłam z sokiem cytrynowym i wyszło przepyszne :) lekkie, puszyste i tanie :)
Wciąż wracam do tego przepisu – moje ulubione ciasto! Dziękuję :)
Czy zamiast jogurtu można dodać mleko?
raczej nie, radzę jogurt, pozdrawiam
Witam serdecznie mam pytanie: z opisu wynika że wszystkie składniki miesza się łyżką, czy tak , nie używać miksera, będę robić z 6 porcji ?. A jaka temperatura w piecu konwekcyjno-parowym .Będę wdzięczna za odpowiedż. Pozdrawiam
nie mam takiego pieca więc nie doradzę, ja mieszałam łyżką, może Pani spróbować mikserem, ale proszę mieszać jak najkrócej, pozdrawiam serdecznie
Dziekuje za przepis.
Czy powinno sie przechowywac ciasto w tem. pokojowej czy lepiej w lodowce.?
w temperaturze pokojowej, pozdrawiam
Witam. Jak przygotować skórkę z pomarańczy przed starciem na tarce, żeby była „bezpieczna” do ciasta.Czy może lepsza będzie kandyzowana ze sklepu?
można ją sparzyć gorąca woda, dobrze umyć, pozdrawiam
Ciasto w piecu – ah ten aromat pomarańczy niecierpliwie czekam na efekt
Mniam, właśnie zajadam.
Zrobione :) To co lubię najbardziej – łatwe i pyszne ciasto :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne, proste i bardzo szybkie. Zachowałam mały kawałek i po 3 dniach dalej mięciutkie i pyszotka:)
Bardzo dziękuję za super przepis i pomysl dzis zaskocze moja gromadke pysznoscia jak wrócą ze szkoły
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne dzieki za wspanialy przepis
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam czy forma mierzona u gory czy od spodu ? Pozdrawiam.
od góry, pozdrawiam
Witam, czy oliwa nie jest wyczuwalna w smaku ? Pozdrawiam.
tak odrobinę, pozdrawiam