Łatwe ciasto jogurtowe – Zapraszam dzisiaj na smaczne ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a takie dobre w smaku, że na jednym kawałku nie można poprzestać. Wilgotne, aromatyczne i lekkie. Ładnie rośnie, pięknie pachnie i wspaniale smakuje z czekoladą, którą możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, jak np. rodzynki, żurawina. Przed podaniem wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, ale moje ciasto tak szybko znikało, że nawet nie zdążyłam. Ciasto świetne do herbaty, bardzo polecam…
Łatwe ciasto jogurtowe
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady (możemy zastąpić bakaliami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Wymieszać razem mąką, proszek do pieczenia i sodę.
2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.
3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Simple Yogurt Cake
Ingredients:
1 cup plain yogurt
1 egg
3/4 cup sugar
2 teaspoon vanilla extract
1/2 cup oil
2 cups all-purpose flour
1/2 tbs baking soda
1/2 tbs baking powder
50g chopped dark chocolate (can substitute raisins)
confectioners’ sugar for sprinkling
1. Preheat oven to 350°F/180°C. Line loaf tin ( 25x12cm) with oiled greaseproof paper or grease the base.
2. In bowl, mix flour, baking powder and baking soda.
3. In separate bowl, add the yogurt, egg, sugar, vanilla extract, oil and mix by mixer on low speed for 30 seconds.
4. Add the dry mixture to the wet mixture, stir until just combined (don’t overwork the dough). Add chocolate and stir briefly.
5. Pour the batter into the prepared cake pan, and bake for 50 to 60 minutes, until the top is golden brown.
6. Just before serving, dust with confectioners’ sugar.
Enjoy:)
A mi jakoś ciasto nie przypadło do gustu. Ale jest tu tyle przepisów, że biegnę testować kolejne.
myślę, że można poukładać na wierzchu, ale niedużo, pozdrawiam
Witam,czy można dodać jakieś owoce? Pozdrawiam
miło mi :) pozdrawiam serdecznie
Dodałam troszkę więcej czekolady i wyszło super, super przepis i bardzo łatwy, pozdrawiam serdecznie ;-)
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast czekolady można dodać np. wiórki kokosowe albo skórkę cytryny? Pozdrawiam
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Zrobilam to ciasto, jest bardzo pyszne! Dziękuję!!!
nie powinno być gumowate, przykro mi, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie!
Zrobilam to ciasto tylko z rodzynkami i jest smaczne, tylko wyszlo troche jakby „gumowe”.Czy taka jego konsystencja? Wyroslo bardzo dobrze.
myślę, że tak, pozdrawiam ciepło
Mam pytanie czy mozna zamiast oleju dodac masło ? Pozdrawiam ☺
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zamiast ciasta zrobiłam babeczki dla mojego alergika. Bez czekolady i na jogurcie kozim i tak wyszły wspaniale. Puszyste i po prostu pyszne. Cała rodzina jest wiernym fanem Pani wypieków :) Pozdrawiamy.