Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką – Kolejne ciasto z kategorii „bez miksera”, wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne i ma ładny kolor. Smaku dopełnia cynamon. Polecam… (przepis ze strony Yummly).
Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki
1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.
5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).
6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.
Udanych wypieków:)
pyszne wyszło takie samo jak na zdjęciu. Następnym razem dam pół szklanki cukru. Idealne na śniadanie :)
Życzę smacznego! Dziękuję, pozdrawiam ciepło
Ciasto wyszło ładne i bardzo dobre. Miało być zjedzone jutro bo świeżutkie ciasto nie jest takie dobre jak na drugi dzień. Super przepisy i świetna strona. Pozdrawiam!
Właśnie ciasto wstawiłam do piekarnika. Uwielbiam takie proste przepisy ( jestem beztalenciem kulinarnym. Im bardziej się staram tym gorzej wychodzi). Wczesniej robiłam łatwe ciasto jogurtowe i modyfikowałam je na różne sposoby. Mam nadzieje, ze marchewkowe wyjdzie tak jak jogurtowe.
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Pyszne, dałam tylko odrobinę przyprawy do piernika bo nie miałam akurat cynamonu
myślę, że tak, powinno się udać, pozdrawiam
Czy można zrobić w ciut mniejszej formie 23x 11 ? :)
myślę, że tak tylko ciasto będzie miało ciut inny smak, pozdrawiam
mogę użyć oliwy zamiast oleju? pozdrawiam :)
Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. pozdrawiam
Jaka temperatura piekarnika i
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Lubie takie ciasta :-) Szybkie w przygotowaniu a bardzo smaczne.
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie