Tort kokosowy

Tort kokosowy – Smaczny, lekki, wilgotny tort. Bardzo kokosowy, delikatny, nie za słodki. W pomieszczeniu, w którym stał, ładnie pachniało kokosowo. Masa, którą wykańczamy tort jest lekko cytrynowa, co przełamuje smak ciasta i sprawia, że jest bardziej orzeźwiające. Uważam, że tort nie jest trudny, tylko dokładnie rozpisałam jego przygotowanie, stąd długość przepisu:). Bardzo polecam, przepis autorski.

Tort kokosowy

Tort kokosowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
160g przesianej mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
Środek:
2/3 szklanki zaparzonej, słabej czarnej herbaty bez cukru (użyłam herbaty earl grey)
1 puszka mleczka kokosowego 400ml
60g wiórków kokosowych
2-3 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
Wykończenie:
250g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
80-100g wiórków kokosowych naturalnie suszonych (możemy też użyć zwykłych, drobnych)

Biszkopt:
1. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, mają się ładnie przyrumienić (uważać, żeby nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodać połowę cukru pudru, mieszać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

4. W drugiej misce utrzeć żółtka z resztą cukru pudru (ucierać przez około 5minut, mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

5. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką i w 3 partiach dodać do piany z jajek, mieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 45-50 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

7. Biszkopt ostrożnie wyjąć z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy) i przekroić dwa razy w poziomie (otrzymamy 3 biszkopty).

Środek:
8. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki wody), odstawiać do przestygnięcia, aż będzie letnia.

9. Wiórki kokosowe zmielić w blenderze.

10. Mleczko kokosowe przelać do miski i przez chwilę ubijać je mikserem, aż się spieni. Dodać do niego żelatynę, wymieszać.

11. Kiedy mleczko zacznie gęstnieć, ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Połączyć ją z mleczkiem i zmielonymi wiórkami kokosowymi, wymieszać łyżką.

12. Do tortownicy włożyć jeden biszkopt (zamknąć obręcz). Nasączyć go połową herbaty.
Odłożyć 5 łyżek masy kokosowej, a z pozostałej połowę wyłożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć go resztą herbaty i wyłożyć resztę kokosowej masy. Przykryć ostatnim biszkoptem i posmarować go odłożonymi wcześniej 5 łyżkami masy kokosowej. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Wykończenie:
13. Serek rozmieszać z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i skórką z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę i połączyć z serkiem (można to zrobić mikserem ustawionym na najniższe obroty). Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Gotową masą posmarować boki i wierzch ciasta. Następnie obłożyć ciasto wiórkami kokosowymi, lekko dociskając je do masy. Ciasto można jeszcze na parę godzin odstawić w chłodne miejsce.

Udanych wypieków:)

Tort kokosowy

Tort kokosowy

Print Friendly, PDF & Email

130 komentarzy do “Tort kokosowy”

  1. Biszkopt opadł prawie na połowe…może tym że ubiłem białka, potem dodawałem cukier aż na lśniącą piane i potem po jednym żółtku? Było bardzo puchate i ładne ale po 15 minutach pieczenia upadło..🙁

    Odpowiedz
  2. Witam Pani Natalio. Robiłam według przepisu za pierwszym razem wyszedł idealny, drugim razem opadł i tym razem jak piekę też w czasie pieczenia zapadł się robię wszystko wdłg przepisu. Pani Natalio jaka może być przyczyna?

    Odpowiedz
  3. dobry wieczór, a pytanie mam o drobną modyfikację – czy można wykorzystać biszkopt (właśnie z tego przepisu), ale nie dawać wiórków kokosowych, a np. 1-2 łyżki kakao? żeby wyszedł ciemny kakaowy biszkopt. czy wtedy inne składniki z części na biszkopt bez zmian, czy coś trzeba zmienić? Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  4. No Jutro wykonam torcik , pod wieczór zrobię biszkopt a rano go udekoruje super pomysł , mam nadzieję że się uda . idealny jest na 6 urodzinki mojego syna . A na wieżk dołącze kuleczki rafaello i lekkie napisy i ozdobki zwierzatek . Pozdawiam

    Odpowiedz
  5. Tort skonsumowany, bardzo przyjemny w smaku! Mleczko kokosowe miałam jakieś słabe (wodniste, z wiórkami) więc zblendowałam, żelatyna zrobiła swoje i wszystko wyszło super! Na pierwszym blacie zalałam świeże maliny dla przełamania smaku. Godny polecenia przepis!!!

    Odpowiedz
  6. Właśnie przymierzam się do zrobienia tego tortu ( już kolejnego z Pani przepisów) i zastanawiam się jaki rozmiar jajek, M czy L? Mieszkam za granicą i nie wiem pod jaką nazwą występuje tutaj mleczko kokosowe. Coconut liquid czy coconut cream. Intuicja podpowiada mi żeby użyć cream. Co Pani o tym sądzi? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  7. Czy coś się stanie, jeśli mascarpone połączę ze śnieżką zamiast z kremówką?Bo mam taki plan.Kremówkę mam oczywiście,ale chciałam uzyskać lżejszą wersję.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Tort pycha! Zagapilam sie i upieklam w tortownicy 26 zamiast 24 a mimo tego urosl po brzegi, nie opadl i bez problemu przekroilam na 3 blaty. Zeby zminimalizowac ilosc misek do mycia „po” biszkopt zrobilam klasycznym sposobem- bialka z cukrem i do tego zoltka. Mase do oblozenia tez zmiksowalam razem w jednym naczyniu- kremowke i mascarpone ubijalam do polaczenia razem. Solenizantka jest dżemoholiczką dlatego dodalam jeszcze dzem malinowy a do masy kawalki ananasa.

    Odpowiedz
  9. Witam, ile to jest 160 g mąki pszennej na szklankę , 80 g wiórków kokosowych na szklankę i 170 g cukru na szklankę oraz czy jest to cukier zwykły czy cukier puder bo w wykonaniu biszkopta jest napisane o cukrze pudrze a na liście składników zwykły cukier

    Odpowiedz
  10. Jestem na etapie chłodzenia biszkoptu, masa kokosowa tężeje :)
    Biszkopt wyszedł nawet ładny, opał może centymetr, ale robiłem w tortownicy 26cm…, oczywiście proporcje składników większe o ok. 1/3…
    Kokos do masy zmieliłem, dzięki czemu wyciągnąłem z nogi odrobinę tłuszczu i żywszy aromat ;)
    Foto-płatek, będzie gotowy na jutro, więc będzie pięknie wyglądało z białym „obszyciem” tortu urodzinowego dla lubej ;)

    Super przepis, takiego szukałem, dziękuję :)

    Odpowiedz
  11. Witam ponownie. Dodałam dziś rano komentarz, a właściwie zadałam pytanie i wciąż nie ma go na blogu. Czy to możliwe, że tak długo oczekuje się na moderację? Bardzo mi zależy na odpowiedzi na zadane rano pytanie ( właściwie pytania ).

    Odpowiedz
  12. Witam :) Mam zamiar skorzystać z pani przepisu na krem kokosowy, bardzo mi się on spodobał, gdyż jest prosty, nie wymagający zbyt wielu składników. Takiego właśnie szukałam. Mam tylko 2 pytania, a właściwie wątpliwości, dlatego bardzo proszę o ich rozwianie :) :
    1. Mam obawy czy z podanej ilości składników kremu nie wyjdzie zbyt mało na przełożenie tortu o średnicy 24cm – ja również taki będę robić. A może dodać więcej kremówki?
    2. Mam też obawy co do samej konsystencji kremu, nigdy takiego nie robiłam i nie wiem czego się mogę spodziewać.
    Proszę mi wybaczyć te pytania, tort który będę robić jest na zamówienie, zależy mi więc żeby wszystko poszło dobrze, nie chciałabym żadnej, nawet najmniejszej wpadki ;)

    Odpowiedz
    • Witam, mnie kremu wystarczyło na tortownicę 24cm, jeśli Pani chce może dodać więcej kremówki, radziłabym wcześniej przetestować przepis, żeby jak Pani pisze – nie było wpadki,
      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
      • Bardzo dziękuję za odpowiedź. Proszę mi wybaczyć moją niecierpliwość ;) Ale jeśli chodzi o krem, to rozumiem że jego konsystencja i smak pani odpowiadają?

        Odpowiedz
        • tak jest dobry, ale jakbym robiła teraz na zamówienie to mleczko z puszki był ubiła (do tego bierze Pani tylko białą część z puszki bez wody na dnie, ani kropelki wody bo się nie ubije) i chyba bym dodała trochę więcej śmietanki, żeby było więcej kremu, żeby tort był wyższy, pozdrawiam serdecznie

          Odpowiedz
  13. po pol godzinie pieczenia moj biszkopt upadl – mysle, ze nalezaloby sprecyzowac temperature i czas pieczenia, gdyz to w jaki sposob jest to zapisane jest mylace; nie zauwazylam, ze sa podane 2 rozne temperatury a czas jest ten sam; moj zakalace po pol godzinie w temp 160 byl super spieczony, wiec w 180 na pewno by sie spalil przez 45 minut; nie pamietam, kiedy ostatnim razem upadl mi biszkopt… eh…

    Odpowiedz
  14. Czy mogłaby mi Pani podpowiedzieć, o ile zwiększyć proporcje składników przy tortownicy o średnicy 26 cm? mam 19 osób na przyjęciu, dlatego chcę upiec tort nieco większy. Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.

    Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe przepisy!

    Odpowiedz
  15. Tort smaczny, ale ulubionym chyba nie zostanie. Tak jak napisała p. Ewa biszkopt kruszył się – niestety i mnie. Nie urósł zbyt wysoki i go nie nasączyłam w obawie, że będzie się źle kroił. Pierwszy raz pracowałam z mleczkiem kokosowym, tort nie był zbyt słodki, tylko rodzina narzekała, że zbyt dużo kremu w całym cieście. Jeśli ktoś będzie chciał, to można np. o 1/3 zmniejszyć ilość składników kremu do dekoracji. Ogólnie to polecam ten tort, jest naprawdę prosty w przygotowaniu, tylko trzeba się trzymać przepisu. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  16. Niestety nie dostałam malin, na masę kokosową włożyłam krótko podgotowane z cukrem wiśnie. Wyszło przepysznie: ciasto bardzo delikatne i lekkie, a kwaskowe wiśnie nadały charakteru. Połączenie bezbłędne :) Wiśnie na stałe można dodać jako element tortu :)

    Odpowiedz
  17. Witam, chciałabym dodać jakieś owoce, np. maliny do tortu, w jakiej formie najlepiej to zrobić ?? wykładając całe owoce na masę kokosową? czy lepiej robić frużelinę?

    Odpowiedz
  18. Przepis super!!! Tort smaczny! Wogole bardzo ciekawa strona i ze świetnymi przepisami! A te torty .. cudeńka, przepiękne! Ma pani wielki talent!

    Odpowiedz
  19. za bardzo nie wiem, nie używałam mleczka waniliowego, jeśli jest tak samo tłuste jak kokosowe to tak, pozdrawiam

    Odpowiedz
  20. tak mieszamy ”rózgą” do ubijania białek,
    tak jak zacznie gęstnieć ubijamy śmietankę,
    myślę, że można dodać białą czekoladę do kremu, pozdrawiam

    Odpowiedz
  21. ”10. Mleczko kokosowe przelać do miski i przez chwilę ubijać je mikserem, aż się spieni. Dodać do niego żelatynę, wymieszać.

    11. Kiedy mleczko zacznie gęstnieć, ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Połączyć ją z mleczkiem i zmielonymi wiórkami kokosowymi, wymieszać łyżką. ”

    W punkcie 10-tym po dodaniu żelatyny do mleczka ”mieszac” czyli miksować ”rózgą” do ubijania białek ? I jak zacznie gęstenięc odstawić na czas ubijania śmietanki z cukrem ?
    Liczę na szybką odpowiedź :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  22. nie ubijamy jak śmietanki, jeśli chodzi o konfiturę – to może morelową, ale ja bym chyba dała dżem ananasowy, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  23. tak więc mam rozumieć, że z mleka kokosowego nie ubijamy „śmietanki” tylko miksujemy takie płynne? pytam, ponieważ wg większości przepisów w internecie mleko powinno odstać w lodówce nawet kilka tygodni, a następnie robi się z niego kokosową śmietankę ;)
    i jeszcze jedno pytanie, mianowicie chciałabym na dolną warstwę położyć konfiturę. jaki smak by wg Pani najlepiej komponował z kokosem?
    z góry dziękuję i ślę serdeczne pozdrowienia :)

    Odpowiedz
  24. Jako maniaczka wszystkiego co kokosowe postanowiłam spróbować. Nie mam zbytniego doświadczenia w tortach,był to w zasadzie mój 2 tort w życiu.Mimo przejściowych problemów ze zastygnięciem masy i wysokością biszkoptu, wszystko skonczyło się pozytywnie. Wymarzone urodziny :D Pozdrawiam właśnie racząc się tym o to cudeńkiem. Szczerze polecam :D

    Odpowiedz
  25. tort może stać przez noc bez lodówki – spokojnie, tylko mi się wydaje że masa cukrowa i tak się roztopi jak dotknie kremu na śmietanie, więc ja bym zrobiła drugi krem taki na maśle i cukrze pudrze + aromaty i tym kremem cienko bym posmarowała wierzch i boki tortu i wtedy na to lukier, mascarpone i kokos też będzie dobre, pozdrawiam

    Odpowiedz
  26. Witam mam pytanie czy ten tort moze przestac jedna noc bez lodowki bo bede go obkladac masa cukrowa i nie moge wstawic go pozniej do lodowki bo sie skropli wiem ze mascarpone bedzie ok ale jest dodana smietanka wiec nie wiem czy ryzykowac i czy myslisz ze tort bylby rownie dobry jesli masa bedzie tylko z mascarpone i kokosem prosze o szybka podpowiedz dziekuje i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  27. Tort rewelacja ;) ja zrobiłam go na moje wesele tylko piętrowy ozdobione różami z masy cukrowej ;) wyglądał pięknie i został zjedzone do ostatniego okruszka ;)dziękuje bardzo

    Odpowiedz
  28. użyłam z puszki nie pamiętam jakiej firmy, jakie jest akurat w sklepie, dla mnie zawsze smakują tak samo, pozdrawiam

    Odpowiedz
  29. Zaczęłam robić ten tort i jestem akurat przy masie kokosowej, jednak zrobiłam ją i ma dosyć specyficzny smak… Jakoś tak mi nie bardzo podpasował :( Jakiego mleczka kokosowego używałaś ?

    Odpowiedz
  30. piekłam w tortownicy 24cm, co do dekoracji płatki trzymałam na dłoni i lekko je dociskałam do kremu,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  31. Klaudia: – mleczko kokosowe wydaje mi się, że można zastąpić śmietankę kremówką 30%

    Dominika: – ubijamy całą zawartość puszki,

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  32. mam pytanie dotyczace ubijania mleczka kokosowego, czy przelewamy do miski i ubijamy całą zawartość puszki czy tylko białą częśc? Bardzo proszę o szybką odpowiedź gdyż biszkopt juz upiekłam, a dokańczac będę jutro

    Odpowiedz
  33. Właśnie robię tort wg powyższego przepisu, upiekłem biszkopt wyszło mi go 4,5 cm.Chyba za dużą tortownice użyłem.Jutro rano pewnie skończę to napisze jak wrażenia.

    Odpowiedz
  34. bardzo dziękuję za komentarz, też teraz myślę o torcie ananasowo kokosowym, jakby tu zrobić idealny,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  35. Przygotowałam tort kokosowy wg powyższego przepisu, wprowadzając następujące zmiany:

    – za sugestią dodałam odsączonego i rozdrobnionego za pomocą blendera ananasa z puszki do śmietany z żelatyną (4 łyżki na ok. 200ml wody),
    – do przygotowania kremu użyłam też mniej serka mascarpone(ok. 100g/pół opakowania) niż przewiduje przepis,
    – biszkopty nasączyłam herbatą czarną earl grey z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
    – do biszkoptu dodałam przepisową ilość wiórków ale uważam że warto zmniejszyć jest ich ilość bowiem czyni ciasto ciężkie i chropowate względem faktury, kruszące się podczas krojenia. Moje ciasto opadło na środku podczas pieczenia, ale myślę, że to wina kapryśnego piekarnika.

    Tort zapowiadał się pysznie i taki oczywiście jest. Nie mniej jednak nie do końca przypadł mojemu gustowi. Jak dla mnie jest bardzo sycący i trochę zbyt mdły. Próbowałam przełamać kokos ananasem, ale niestety bez większego zwycięstwa. Przepis jednak zachowam i popracuję nad jego modyfikacją. Bardzo posmakował mi krem wykończeniowy z cytryną. Myślę, że warto przełamać kokos aromatem cytryny.

    Tort przygotowałam jako „próbny” i nie przygotowałam wspomnianych kwiatów z ananasa.

    Odpowiedz
  36. Myślę, że może Pani dodać pokrojonego ananasa do kremu i będzie dobrze, smak kokosa nie powinien przytłumić ananasa, jest on wyraźniejszy w smaku, tylko proszę do kremu dodać 1 łyżeczkę więcej żelatyny, bo wydaje mi się że przy 4 może nie stężeć z ananasem i proszę przysłać zdjęcie kwiatów z ananasa jestem ciekawa jak wyglądają, jeśli oczywiście to nie problem,
    pozdrawiam serdecznie i powodzenia

    Odpowiedz
  37. Bardzo spodobał mi się ten tort, chciałabym go przygotować na urodziny przyjaciółki. Mam jednak taki pomysł aby był kokosowo ananasowy. Czy tort ma szansę jeśli w kremie znajdą się kawałki ananasa? Jak mogłabym podkręcić aromat ananasa bo trochę obawiam się, że może zniknąć pośród kokosa? Do ozdoby i większego efektu WOW planuję przyozdobić go kwiatami z ananasa (cienkie plastry świeżego ananasa, podpieczone i podsuszone w foremce do babeczek – wyglądają jak kwiaty).
    Proszę o szybką odp bo urodziny już za tydzień!

    Odpowiedz
  38. Witam,
    Wydaje mi się, że tak, spokojnie przykleją się do serka, tylko przed nałożeniem na tort proszę go rozmieszać łyżką, żeby był kremowy i miękki,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  39. Witam, chciałabym zrobić ten tort na roczek synka ale nie wyklejać go całego wiórkami. Boki bym wykleiła a na górę chcę zrobić dekoracyjne napisy i zwierzątka. Czy wystarczy boki obsmarować serkiem mascarpone aby przykleiły się wiórki? Chciałabym poprostu ominąć etap z bitą śmietaną do wyklejania.

    Odpowiedz
  40. CHCĘ ZROBIĆ TEN TORT DZIECKU NA KOMUNIĘ,ALE W BLASZCE A NIE W TORTOWNICY.O ILE ZWIĘKSZYĆ
    SKŁADNIKI?POZDRAWIAM

    Odpowiedz
  41. można użyć likieru kawowego, ale proszę go rozcieńczyć,
    1-2 łyżki wymieszać z wodą, żeby delikatnie było go czuć,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  42. Tort jest śliczny! Prawdziwe cudeńko! Szukałam niedawno przepisu na biszkopt z kokosem i jak tylko zobaczyłam Twój torcik wiedziałam, ze biszkopt będzie zrobiony! Wiórki kokosowe w biszkopcie to po prostu rewelacja! Pozwoliłam sobie wykorzystać Twój biszkopcik w Torcie – wyszło super!
    Musze jeszcze koniecznie wypróbować kremu kokosowo-herbacianego, ale jakoś praca z mleczkiem kokosowym to chyba na razie za wysoki poziom jak dla mnie.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  43. Witam, pod koniec lutego mam urodziny, wiec na pewno zrobie ten tort :) tylko mam pytanie w jakim konkretnie sklepie moge dostac takie wiorki duze kokosowe??? Sa piekne.. :)

    Odpowiedz
  44. zatkało mnie… zwykle komentuję, jak wypróbuję przepis, ale nie mogłam się powstrzymać. jest piękny i te zdjęcia !

    Odpowiedz
  45. Dziękuję:) mam nadzieję, że będzie smakował,
    W samym torcie w ogóle nie czuć herbaty, proszę zaparzyć słabą, lub zastąpić ją likierem kokosowym trochę rozcieńczonym wodą, można też 1 łyżkę rumu wymieszać z wodą, lub użyć wody z cytryną (1-2 łyżki soku z cytryny wymieszać z wodą)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  46. może i jestem monotematyczna w komplementach do Twoich wypieków, ale są one absolutnie FENOMENALNE
    a tym tortem powaliłaś mnie na kolana :D
    od tygodnia czekałam na przepis, powiedz mi moja kochana, czy bardzo mocno czuć ten „herbaciany” posmak? nie koniecznie przepadam za zwykłą herbatą, myślisz, że można byłoby dać jakiś zamiennik?
    co mistrzyni by mi poleciła? :)

    Odpowiedz
  47. Cudo :) Uwielbiam kokos! Czy jest jakiś sposób, żeby tak ładnie przeciąć biszkopt na 3 części? U mnie zawsze jest mega krzywo..:/

    Odpowiedz

Dodaj komentarz