Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką – Kolejne ciasto z kategorii „bez miksera”, wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne i ma ładny kolor. Smaku dopełnia cynamon. Polecam… (przepis ze strony Yummly).

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki

1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.

5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).

6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Print Friendly, PDF & Email

125 komentarzy do “Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką”

  1. Zamiast cynamonu dodalam ok. 2 lyzeczek przyprawy do piernika i 2 lyzki namoczonego wczesniej siemienia lnianego oraz 1 jajko, gdyz nie mialam akurat w domu wiecej :) Kolejny udany przepis i smaczne ciasto! Dziekuje za ten blog i za inspiracje do wypiekow!

    Odpowiedz
  2. Ciasto zrobione zgodnie z przepisem wyszło super, pyszne w smaku i nie jest suche. Polecam i chętnie skorzystam z innych przepisów

    Odpowiedz
  3. Witam, zrobiłam dokładnie wg przepisu i wyszło przepyszne. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne i smaczne. I wygląda tak cudownie jak na zdjęciu, a to mi się rzadko zdarza ;).

    Odpowiedz
  4. Właśnie spróbowałam mojego pierwszego ciasta marchewkowego,niebo w gębie,smakuje jak piernik,ja zrobiłam wersję bez glutenu/mąka bez glutenu /dodałam jeszcze jednego ziemniaczka topinamburu/można użyć mąki/,dziękuje za przepis,naprawdę łatwe do zrobienia,pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Ciasto wyszło ładne i bardzo dobre. Miało być zjedzone jutro bo świeżutkie ciasto nie jest takie dobre jak na drugi dzień. Super przepisy i świetna strona. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. Właśnie ciasto wstawiłam do piekarnika. Uwielbiam takie proste przepisy ( jestem beztalenciem kulinarnym. Im bardziej się staram tym gorzej wychodzi). Wczesniej robiłam łatwe ciasto jogurtowe i modyfikowałam je na różne sposoby. Mam nadzieje, ze marchewkowe wyjdzie tak jak jogurtowe.

    Odpowiedz
  7. Kurcze taki długą wiadomość napisałam a tu tylko takie coś ha ha.Do rzeczy.W Uk jest to ciasto bardzo popularne ale nigdy nie byłam przekonana do warzywnego ciasta.Już jestem.Wyszło przepyszne.Jestem fanką.Jak dla mnie jest to ciasto dietetyczne-mało tłuszczu a cukru i tak dałam mniej a marchewki więcej. Uk marchwią i dynią stoi.Czyli już wiem,które ciasto będzie następne.Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  8. Zrobiłam :-) Piekne ciasto. Pieknie pachnie. Jeszcze nie jadlam, bo skonczylo sie piec pozno w nocy, ale domownicy zachwyceni. Jutro robie dla znajomych kolejne. Czy zamiast jogurtu moge dodac maslanke? Uda sie z takim zestawieniem?

    Odpowiedz
  9. Ciasto bardzo gęste, że przełożyłam je całe ręcznie do keksówki. Teraz w piekarniku w ogóle nie wyrasta, nie wiem dlaczego :(

    Odpowiedz
  10. Bardzo fajny przepis, ciacho pychota.
    Trzeba tylko uważać na ilość marchewki – za pierwszym moim razem było trochę za mokre i miałam obawy że to zakalec (chyba przesadziłam z wielkością marchewek), a za drugim razem w drugą stronę – za mało marchewki i wyszło za suche. Chyba trzeba znaleźć swoją idealną proporcję ;).
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  11. cukru pudru użyłabym około 2/3 szklanki lub nawet 1/2 szklanki,
    ze dwie garści bakalii myślę, że można dodać, pozdrawiam

    Odpowiedz
  12. Przepis na ciasto godny polecenia. Robiłam je wielokrotnie, zawsze wychodziło i naprawdę zawsze smakowało moim gościom. Warto zachować takie sprawdzone przepisy w swojej ” biblioteczce”. Pięknie dziękuję.

    Odpowiedz
  13. mam ogromną ochotę na ciasto marchewkowe, to wygląda bardzo zachęcająco. Czy mogę dodać do składników szklankę orzechów włoskich?

    Odpowiedz
  14. Zrobiłam dziś ciasto z tego przepisu ale niestety nie wyrosło tak ładnie nie wiem co źle zrobiłam . Może dla tego że zamiast oleju dałam roztopioną margaryną reszta bez zmian . Ale smak rekompensuje wygląd pyszne jest :) Zrobię ponownie jak kupię olej .

    Odpowiedz
  15. Strona jest cudowna! Polecam ją znajomym ;-)
    Czy zamiast jogurtu naturalnego można dodać jogurt naturalny typu greckiego? (Akurat mam taki w lodówce).
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. U mnie w tym roku zamiast tradycyjnego piernika będzie właśnie to ciasto które jest proste w przygotowaniu i przepyszne bo mokre :) dodaję do niego troszkę orzechów i migdałów

    Odpowiedz
  17. soda bardziej spulchnia i zmniejsza ryzyko zakalca, jak wychodzą bez sody to bardzo dobrze,
    pozdrawiam serdecznie i smacznego!

    Odpowiedz
  18. NO i dzisiaj znowu pieczemy :) Tym razem na jutrzejsze spotkanie opłatkowe w przedszkolu :-) Mam pytanie: praktycznie w każdym przepisie jest soda – ja jej nie dodaję, bo nie mam w domu, a ciasto wychodzi :) Po co ta soda?:)

    Odpowiedz
  19. No i kolejna rewelacja! Dodałam maślanki;) Smakuje pysznie, a pachenie tak pieknie jak sie piecze, że chyba wszystkich sąsiadów obudziłam zapachem. POLECAM i gratuluje marchewkowego sukcesu;)

    Odpowiedz
  20. Rewelacyjne ciasto! Do dzisiaj sądziłem, że nie potrafię upiec zupełnie nic choć w miarę zjadliwego… A tu taka niespodzianka! Domownicy w niebo wzięci!:) Dziękuję za świetny przepis i już nie mogę doczekać się wypróbowania kolejnych receptur! Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  21. Dziekuje za odpowiedz, aczkolwiek nie jestem pewna, czy to moglo byc przyczyna, poniewaz, co ciekawe, ciasto nie opadlo…ale byc moze bylo zbyt ciezkie?sprobuje innym razem , moze sie uda:-)

    Odpowiedz
  22. jeśli wyrosło, to wydaje mi się, że za krótko Pani piekła, dlatego opadło i zrobił się zakalec, proszę wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut i proszę dodać tyle sody ile jest w przepisie,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  23. Zachecona wypowiedziami poprzedniczek, sprobowalam zrobic ciasto specjalnie na impreze w domu. Uwielbiam ciasta z marchwi, do tej pory probowalam zrobic dwa wg innego przepisu i za kazdym razem wychodzil zakalec..Tym razem pelna nadziei, iz 5-latkom wychodzi, sprobowalam i..znowu zakalec..co robie nie tak? Zamiat sody zwiekszylam ilosc proszku do pieczenia, moze to byl blad?Choc ciasto wyroslo pieknie i w smaku tez calkiem niezle..jakies pomysly?

    Odpowiedz
  24. Robię to ciasto już po raz piąty i zawsze wychodzi przepysznie :) A do tego przygotowanie nie jest ani trudne ani czasochłonne, tak samo jak znikanie ciasta ze stołu :D Serdecznie dziękuję za przepis :)

    Odpowiedz
  25. Wczoraj upiekłam i wyszło przepyszne. Jestem fanką prostych ciast, bez kremu, jak dla mnie rewelacja. Robiłam jednocześnie obiad i ciasto tak więc polecam wszystkim, którzy nie mają dużo czasu ;) Pychota

    Odpowiedz
  26. Drugie ciasto z tej strony i znów rewelacja-ja nieudacznik kuchenny zrobiłam ciasto:)polałam czekoladą i wiórkami – zniknęło zanim czekolada zastygła:)W sklepie mieli tylko jogurt grecki i też wyszło.Kocham tę stronkę:)

    Odpowiedz
  27. Witam, bardzo jestem zainteresowana tym przepisem, mam pytanie, czy mogę zastąpić mąkę tortową mąką pszenną? Niestety, nie znajdę mąki tortowej w Australii.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  28. Pierwszy raz w życiu jadłam i robiłam ciasto marchewkowe i jest rewelacjyjne ;) !!! muszę przyznać że robi się je błyskawicznie a zjada jeszcze szybciej ;) P.S jeśli ktoś nie chce dodawać jajek do ciasta to całkiem śmiało może o nich zapomnieć ja przez swoje zakręcenie tak właśnie zrobiłam ale jak już zjadłam kawałek i bardzo mi posmakował usiadłam jeszcze raz przed przepisem i wpadłam że te jajka to mi chyba gdzieś umknęły :) Ciasto pyszne i tak!!! Będę wracać do niego bardzo często pozdrawiam Ola

    Odpowiedz
  29. Upieklam i wyszlo perfekcyjnie ! :-) Zreszta kazde jedno ciasto tak wychodzi z Twoich przepisow. Ogolnie nie przepadam za tego typu ciastami ale reszta domownikow je uwielbia. Uzylam organicznego oleju sezamowego – swietne polaczenie z marchewka. Ciasto wyszlo mieciutkie i pilchniutkie a skorka chrupiaca. Niestety nie zrobilam zdjecia bo zostalo zjedzone w ciagu pol godziny :)))
    Pozdrawiam serdecznie !!!

    Odpowiedz
  30. powinno wyjsc dobre, w przepisie jest sporo cynamonu i cukru, prosze dac wiecej nastepnym razem,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  31. A mi chyba się nie udało :( Mam wrażenie ze jest mało słodkie i nie czuć cynamonu… Moze żle dobrałam proporcję??? :/

    Odpowiedz
  32. Dziś piekłam je już po raz trzeci w ciągu dwóch tygodni – jest fantastyczne i wszystkim w rodzinie smakuje. Polecam wszystkim niezdecydowanym na wypróbowanie słodkości z marchewką :)

    Odpowiedz
  33. Ciasto wyszło przepyszne. Bardzo łatwiutkie w przyrządzeniu,(zwłaszcza dla 14-letniej nowicjuszki, takiej, jak ja ;)) a ten zapach cynamonu…:) Serdecznie dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  34. Upiekłam wczoraj wieczorem a dziś rano już go nie było . Ciasto jest naprawdę smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu . Dziękuję za kolejny fantastyczny przepis . Pozdrawiam .

    Odpowiedz
  35. Ciasto wczoraj już upiekłam. Wygląda świetnie, pięknie wyrosło i jest bardzo smaczne. Ps. wszystkie przepisy które robię z twojej strony są wyśmienite i już parę sprzedałam dalej. Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz