Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką – Kolejne ciasto z kategorii „bez miksera”, wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne i ma ładny kolor. Smaku dopełnia cynamon. Polecam… (przepis ze strony Yummly).
Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki
1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.
5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).
6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.
Udanych wypieków:)
W międzyczasie musiałam już zrobić ciasto, lekko odcisnęlam w rękach sok. Jako marchewkowy potwór dodałam oczywiście więcej marchewki, co chyba sprawiło, że mnie ciasto wyszło lekko brązowe, nie takie jak Pani. Ciasto miękkie, puszyste, ale nie za suche. Przede wszystkim w przeciwieństwie do innych marchewkowych nie wyczuwa się tłuszczu. Kolejny fajny przepis, dzìekuję!
Robi się właśnie ciekawe co z tego wyjdzie zamiast Dody dałam troszkę więcej proszku do pieczenia
Czy można użyć roztopionego masła zamiast oleju? Pozdrawiam ;)
myślę, że tak, pozdrawiam