Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką – Kolejne ciasto z kategorii „bez miksera”, wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne i ma ładny kolor. Smaku dopełnia cynamon. Polecam… (przepis ze strony Yummly).
Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki
1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.
5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).
6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.
Udanych wypieków:)
Czy można użyć roztopionego masła zamiast oleju? Pozdrawiam ;)
myślę, że tak, pozdrawiam
Zamiast cynamonu dodalam ok. 2 lyzeczek przyprawy do piernika i 2 lyzki namoczonego wczesniej siemienia lnianego oraz 1 jajko, gdyz nie mialam akurat w domu wiecej :) Kolejny udany przepis i smaczne ciasto! Dziekuje za ten blog i za inspiracje do wypiekow!
Upiekłam z tego ciasta muffinki. Mniam
Super wszystko wychodzi jestem bardzo zadowolona dziękuję że jesteście bardzo ułatwia pieczenie
Dziekuje za odpowiedz. Sprobuje. Dam znac co z tego wyszlo:)
Czy mozna uzyc kefiru zamiast jogurtu? Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto zrobione zgodnie z przepisem wyszło super, pyszne w smaku i nie jest suche. Polecam i chętnie skorzystam z innych przepisów
Dziękuje
Czy można bez sody ? Albo mniej tak 1,5 łyżeczki
można mniej lub zastąpić proszkiem do pieczenia i dać go 1,5 łyżeczki, pozdrawiam
Pierwszy wypiek ze strony udany! Dobre i wilgotne! I bardzo szybkie!
Witam,
czy można użyć innej mąki (zdrowszej), np. pełnoziarnistej, żytniej?
Pozdrawiam:-)
najlepiej dać pół na pół, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam, zrobiłam dokładnie wg przepisu i wyszło przepyszne. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne i smaczne. I wygląda tak cudownie jak na zdjęciu, a to mi się rzadko zdarza ;).
super, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Właśnie spróbowałam mojego pierwszego ciasta marchewkowego,niebo w gębie,smakuje jak piernik,ja zrobiłam wersję bez glutenu/mąka bez glutenu /dodałam jeszcze jednego ziemniaczka topinamburu/można użyć mąki/,dziękuje za przepis,naprawdę łatwe do zrobienia,pozdrawiam
cieszę się bardzo, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
pyszne wyszło takie samo jak na zdjęciu. Następnym razem dam pół szklanki cukru. Idealne na śniadanie :)
Życzę smacznego! Dziękuję, pozdrawiam ciepło
Ciasto wyszło ładne i bardzo dobre. Miało być zjedzone jutro bo świeżutkie ciasto nie jest takie dobre jak na drugi dzień. Super przepisy i świetna strona. Pozdrawiam!
Właśnie ciasto wstawiłam do piekarnika. Uwielbiam takie proste przepisy ( jestem beztalenciem kulinarnym. Im bardziej się staram tym gorzej wychodzi). Wczesniej robiłam łatwe ciasto jogurtowe i modyfikowałam je na różne sposoby. Mam nadzieje, ze marchewkowe wyjdzie tak jak jogurtowe.
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Pyszne, dałam tylko odrobinę przyprawy do piernika bo nie miałam akurat cynamonu
myślę, że tak, powinno się udać, pozdrawiam
Czy można zrobić w ciut mniejszej formie 23x 11 ? :)
myślę, że tak tylko ciasto będzie miało ciut inny smak, pozdrawiam
mogę użyć oliwy zamiast oleju? pozdrawiam :)
Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. pozdrawiam
Jaka temperatura piekarnika i
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Lubie takie ciasta :-) Szybkie w przygotowaniu a bardzo smaczne.
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Dodałam garść orzechów i mniej cynamonu gdyż nie za bardzo lubimy i ciasto wyszło bardzo smaczne Pozdrawiam:)
wspaniale, cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Kurcze taki długą wiadomość napisałam a tu tylko takie coś ha ha.Do rzeczy.W Uk jest to ciasto bardzo popularne ale nigdy nie byłam przekonana do warzywnego ciasta.Już jestem.Wyszło przepyszne.Jestem fanką.Jak dla mnie jest to ciasto dietetyczne-mało tłuszczu a cukru i tak dałam mniej a marchewki więcej. Uk marchwią i dynią stoi.Czyli już wiem,które ciasto będzie następne.Dziękuję za przepis.
witam i pozdrawiam:)
Witaj Natalko!to znowu ja
cieszę się, że smakowało, myślę, że uda się z maślanką, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam :-) Piekne ciasto. Pieknie pachnie. Jeszcze nie jadlam, bo skonczylo sie piec pozno w nocy, ale domownicy zachwyceni. Jutro robie dla znajomych kolejne. Czy zamiast jogurtu moge dodac maslanke? Uda sie z takim zestawieniem?
bardzo mi miło:) cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Cudowne ciasto szybko, zwięźle i na temat. Pachnie w całym domu cynamonem a ja i mama nie możemy się najeść ;)
Nie zakalca nie ma, ale takie twarde ciacho ogólnie, wizualnie zupełnie coś innego niż u Ciebie.
mam nadzieję, że nie wyszedł zakalec, pozdrawiam serdecznie
Ciasto bardzo gęste, że przełożyłam je całe ręcznie do keksówki. Teraz w piekarniku w ogóle nie wyrasta, nie wiem dlaczego :(
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam ciepło
Zrobiłam je wczoraj, proste i smaczne :) cudownie pachnie w całym domu, lecz następnym razem dodam więcej marchewek :D
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz i rady, pozdrawiam serdecznie:)
Bardzo fajny przepis, ciacho pychota.
Trzeba tylko uważać na ilość marchewki – za pierwszym moim razem było trochę za mokre i miałam obawy że to zakalec (chyba przesadziłam z wielkością marchewek), a za drugim razem w drugą stronę – za mało marchewki i wyszło za suche. Chyba trzeba znaleźć swoją idealną proporcję ;).
Pozdrawiam!
cukru pudru użyłabym około 2/3 szklanki lub nawet 1/2 szklanki,
ze dwie garści bakalii myślę, że można dodać, pozdrawiam
I czy mogę dodać do ciasta na przykład rodzynki lub jakieś dodatki orzechy, bakalie itd.?
Czy zamiast cukru kryształu mogę dodać cukru pudru? I w jakiej ilości?
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komenatrz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło niesamowicie pyszne :)
Ze stołu zniknęło nam w ekspresowym tempie :)
Wypróbowałam – pyszne!
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepis na ciasto godny polecenia. Robiłam je wielokrotnie, zawsze wychodziło i naprawdę zawsze smakowało moim gościom. Warto zachować takie sprawdzone przepisy w swojej ” biblioteczce”. Pięknie dziękuję.
Ciasto wyszło przepyszne, dziękuję za przepis!
myślę, że można ale tak około 2/3 szklanki, żeby ciasto nie było za ciężkie, pozdrawiam
mam ogromną ochotę na ciasto marchewkowe, to wygląda bardzo zachęcająco. Czy mogę dodać do składników szklankę orzechów włoskich?
przykro mi, że tak ładnie nie wyszedł, ale cieszę się, że smakuje:) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam dziś ciasto z tego przepisu ale niestety nie wyrosło tak ładnie nie wiem co źle zrobiłam . Może dla tego że zamiast oleju dałam roztopioną margaryną reszta bez zmian . Ale smak rekompensuje wygląd pyszne jest :) Zrobię ponownie jak kupię olej .
tak można dodać jogurt naturalny typu greckiego, pozdrawiam serdecznie:)
Strona jest cudowna! Polecam ją znajomym ;-)
Czy zamiast jogurtu naturalnego można dodać jogurt naturalny typu greckiego? (Akurat mam taki w lodówce).
Pozdrawiam
ciesze sie ogromnie, zycze smacznego! pozdrawiam serdecznie i dziekuje za komentarz
U mnie w tym roku zamiast tradycyjnego piernika będzie właśnie to ciasto które jest proste w przygotowaniu i przepyszne bo mokre :) dodaję do niego troszkę orzechów i migdałów
soda bardziej spulchnia i zmniejsza ryzyko zakalca, jak wychodzą bez sody to bardzo dobrze,
pozdrawiam serdecznie i smacznego!
NO i dzisiaj znowu pieczemy :) Tym razem na jutrzejsze spotkanie opłatkowe w przedszkolu :-) Mam pytanie: praktycznie w każdym przepisie jest soda – ja jej nie dodaję, bo nie mam w domu, a ciasto wychodzi :) Po co ta soda?:)
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komenatrz, życzę kolejny udanych wypieków,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam :) Dodałam rodzynek – jest pycha :-) Dziękuję za przepis :) I za ten na ciasto farmera :) Uwialbiam oba :)
bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne i bardzo proste w wykonaniu :)
Ciasto przepyszne. Idealnie pasuje nawet na Boże Narodzenie, bo pięknie pachnie cynamonem. Bardzo dziękuje za ten przepis.
ogromnie się cieszę, że smakowało i że się udało:), bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
No i kolejna rewelacja! Dodałam maślanki;) Smakuje pysznie, a pachenie tak pieknie jak sie piecze, że chyba wszystkich sąsiadów obudziłam zapachem. POLECAM i gratuluje marchewkowego sukcesu;)
tak można, pozdrawiam
Pani Natalko, a mozna jogurt zastąpić maślanką lub kefirem?
bardzo mi miło, cieszę się, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Rewelacyjne ciasto! Do dzisiaj sądziłem, że nie potrafię upiec zupełnie nic choć w miarę zjadliwego… A tu taka niespodzianka! Domownicy w niebo wzięci!:) Dziękuję za świetny przepis i już nie mogę doczekać się wypróbowania kolejnych receptur! Pozdrawiam serdecznie.
Dziekuje za odpowiedz, aczkolwiek nie jestem pewna, czy to moglo byc przyczyna, poniewaz, co ciekawe, ciasto nie opadlo…ale byc moze bylo zbyt ciezkie?sprobuje innym razem , moze sie uda:-)
jeśli wyrosło, to wydaje mi się, że za krótko Pani piekła, dlatego opadło i zrobił się zakalec, proszę wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut i proszę dodać tyle sody ile jest w przepisie,
pozdrawiam ciepło
Zachecona wypowiedziami poprzedniczek, sprobowalam zrobic ciasto specjalnie na impreze w domu. Uwielbiam ciasta z marchwi, do tej pory probowalam zrobic dwa wg innego przepisu i za kazdym razem wychodzil zakalec..Tym razem pelna nadziei, iz 5-latkom wychodzi, sprobowalam i..znowu zakalec..co robie nie tak? Zamiat sody zwiekszylam ilosc proszku do pieczenia, moze to byl blad?Choc ciasto wyroslo pieknie i w smaku tez calkiem niezle..jakies pomysly?
wspaniale, cieszę się
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie :)
Robię to ciasto już po raz piąty i zawsze wychodzi przepysznie :) A do tego przygotowanie nie jest ani trudne ani czasochłonne, tak samo jak znikanie ciasta ze stołu :D Serdecznie dziękuję za przepis :)
cieszę się ogromnie, dziękuję bardzo za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Wczoraj upiekłam i wyszło przepyszne. Jestem fanką prostych ciast, bez kremu, jak dla mnie rewelacja. Robiłam jednocześnie obiad i ciasto tak więc polecam wszystkim, którzy nie mają dużo czasu ;) Pychota
Drugie ciasto z tej strony i znów rewelacja-ja nieudacznik kuchenny zrobiłam ciasto:)polałam czekoladą i wiórkami – zniknęło zanim czekolada zastygła:)W sklepie mieli tylko jogurt grecki i też wyszło.Kocham tę stronkę:)
w Polsce jest po prostu naturalny bez cukru, pozdrawiam
a jaki konkretnie jogurt naturalny ja kupiłam w niemczech mild , czyli łagodny ?
Bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
p.s. nie miałam cynamonu, więc dodałam przyprawę do pierników. i też super pasuje!
dziś rano upiekłam i właśnie przed chwilą spróbowałam, jest wspaniałe! Dziękuję za przepis!
może Pani użyć mąki pszennej, mąka tortowa to pszenna mąka,
pozdrawiam ciepło
Witam, bardzo jestem zainteresowana tym przepisem, mam pytanie, czy mogę zastąpić mąkę tortową mąką pszenną? Niestety, nie znajdę mąki tortowej w Australii.
Pozdrawiam
za bardzo nie wiem, więc nie doradzę,
pozdrawiam
jakiej mąki można użyć, zamiast pszennej?
Pierwszy raz w życiu jadłam i robiłam ciasto marchewkowe i jest rewelacjyjne ;) !!! muszę przyznać że robi się je błyskawicznie a zjada jeszcze szybciej ;) P.S jeśli ktoś nie chce dodawać jajek do ciasta to całkiem śmiało może o nich zapomnieć ja przez swoje zakręcenie tak właśnie zrobiłam ale jak już zjadłam kawałek i bardzo mi posmakował usiadłam jeszcze raz przed przepisem i wpadłam że te jajka to mi chyba gdzieś umknęły :) Ciasto pyszne i tak!!! Będę wracać do niego bardzo często pozdrawiam Ola
bardzo się cieszę, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Upieklam i wyszlo perfekcyjnie ! :-) Zreszta kazde jedno ciasto tak wychodzi z Twoich przepisow. Ogolnie nie przepadam za tego typu ciastami ale reszta domownikow je uwielbia. Uzylam organicznego oleju sezamowego – swietne polaczenie z marchewka. Ciasto wyszlo mieciutkie i pilchniutkie a skorka chrupiaca. Niestety nie zrobilam zdjecia bo zostalo zjedzone w ciagu pol godziny :)))
Pozdrawiam serdecznie !!!
powinno wyjsc dobre, w przepisie jest sporo cynamonu i cukru, prosze dac wiecej nastepnym razem,
pozdrawiam
A mi chyba się nie udało :( Mam wrażenie ze jest mało słodkie i nie czuć cynamonu… Moze żle dobrałam proporcję??? :/
miło mi to słyszeć, cieszę się, że smakuje, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Dziś piekłam je już po raz trzeci w ciągu dwóch tygodni – jest fantastyczne i wszystkim w rodzinie smakuje. Polecam wszystkim niezdecydowanym na wypróbowanie słodkości z marchewką :)
Bardzo się cieszę:) i gratulacje, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto wyszło przepyszne. Bardzo łatwiutkie w przyrządzeniu,(zwłaszcza dla 14-letniej nowicjuszki, takiej, jak ja ;)) a ten zapach cynamonu…:) Serdecznie dziękuję za przepis. Pozdrawiam
smacznego:) pozdrawiam
Właśnie wylądowało w piekarniku, już nie mogę się doczekać aż spróbuję :).
bardzo mnie to cieszy:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Upiekłam wczoraj wieczorem a dziś rano już go nie było . Ciasto jest naprawdę smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu . Dziękuję za kolejny fantastyczny przepis . Pozdrawiam .
Kolor ma prześliczny :) Musiało ciekawie smakować :)
myślę, że tak,
pozdrawiam
Czy zamiast jogirtu mozna dodac smietane lub maslanke ???
ciasto dietetyczne pycha cos dla mnie :)
Ciasto właściwie w całości zrobiła sama moja 5-cio letnia córka. Proste, smaczne i dla wszystkich
Aga – bardzo się cieszę i dziękuję:)
pozdrawiam ciepło
Jogurtowo-marchewkowe! Brzmi i wyglada wspaniale! Uwielbiam „mokre/wilgotne” ciasta :)) Pychota!
Ciasto wczoraj już upiekłam. Wygląda świetnie, pięknie wyrosło i jest bardzo smaczne. Ps. wszystkie przepisy które robię z twojej strony są wyśmienite i już parę sprzedałam dalej. Pozdrawiam :-)
a mi wychodzą na jogurcie zakalce..
pięknie wygląda!
I cudnie pachnie na pewno. Piekne!
wygląda pysznie :) taki puszysty i wilgotny!
tak:)
czyli tak jakby ciasto na dietę..?! ;)
Wyglada bardzo sniadaniowo! Pysznosci!