Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką – Kolejne ciasto z kategorii „bez miksera”, wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne i ma ładny kolor. Smaku dopełnia cynamon. Polecam… (przepis ze strony Yummly).

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki

1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.

5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).

6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Print Friendly, PDF & Email

116 myśli na temat „Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

  1. Właśnie ciasto wstawiłam do piekarnika. Uwielbiam takie proste przepisy ( jestem beztalenciem kulinarnym. Im bardziej się staram tym gorzej wychodzi). Wczesniej robiłam łatwe ciasto jogurtowe i modyfikowałam je na różne sposoby. Mam nadzieje, ze marchewkowe wyjdzie tak jak jogurtowe.

  2. Ciasto wyszło ładne i bardzo dobre. Miało być zjedzone jutro bo świeżutkie ciasto nie jest takie dobre jak na drugi dzień. Super przepisy i świetna strona. Pozdrawiam!

  3. Właśnie spróbowałam mojego pierwszego ciasta marchewkowego,niebo w gębie,smakuje jak piernik,ja zrobiłam wersję bez glutenu/mąka bez glutenu /dodałam jeszcze jednego ziemniaczka topinamburu/można użyć mąki/,dziękuje za przepis,naprawdę łatwe do zrobienia,pozdrawiam

  4. Witam, zrobiłam dokładnie wg przepisu i wyszło przepyszne. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne i smaczne. I wygląda tak cudownie jak na zdjęciu, a to mi się rzadko zdarza ;).

Dodaj komentarz

.