Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką – Kolejne ciasto z kategorii „bez miksera”, wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne i ma ładny kolor. Smaku dopełnia cynamon. Polecam… (przepis ze strony Yummly).

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki

1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.

5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).

6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Orkiszowe Ciasto z Marchewką i Bakaliami

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Ciasto marchewkowe z niespodzianką

Energetyczne kuleczki z marchewką wegańskie, bez cukru, fit

127 komentarzy do “Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką”

  1. Zamiast cynamonu dodalam ok. 2 lyzeczek przyprawy do piernika i 2 lyzki namoczonego wczesniej siemienia lnianego oraz 1 jajko, gdyz nie mialam akurat w domu wiecej :) Kolejny udany przepis i smaczne ciasto! Dziekuje za ten blog i za inspiracje do wypiekow!

    Odpowiedz
  2. Ciasto zrobione zgodnie z przepisem wyszło super, pyszne w smaku i nie jest suche. Polecam i chętnie skorzystam z innych przepisów

    Odpowiedz
  3. Witam, zrobiłam dokładnie wg przepisu i wyszło przepyszne. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne i smaczne. I wygląda tak cudownie jak na zdjęciu, a to mi się rzadko zdarza ;).

    Odpowiedz
  4. Właśnie spróbowałam mojego pierwszego ciasta marchewkowego,niebo w gębie,smakuje jak piernik,ja zrobiłam wersję bez glutenu/mąka bez glutenu /dodałam jeszcze jednego ziemniaczka topinamburu/można użyć mąki/,dziękuje za przepis,naprawdę łatwe do zrobienia,pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz