Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką – Kolejne ciasto z kategorii „bez miksera”, wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne i ma ładny kolor. Smaku dopełnia cynamon. Polecam… (przepis ze strony Yummly).
Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki
1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.
5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).
6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.
Udanych wypieków:)
Zamiast cynamonu dodalam ok. 2 lyzeczek przyprawy do piernika i 2 lyzki namoczonego wczesniej siemienia lnianego oraz 1 jajko, gdyz nie mialam akurat w domu wiecej :) Kolejny udany przepis i smaczne ciasto! Dziekuje za ten blog i za inspiracje do wypiekow!
Upiekłam z tego ciasta muffinki. Mniam
Super wszystko wychodzi jestem bardzo zadowolona dziękuję że jesteście bardzo ułatwia pieczenie
Dziekuje za odpowiedz. Sprobuje. Dam znac co z tego wyszlo:)
Czy mozna uzyc kefiru zamiast jogurtu? Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto zrobione zgodnie z przepisem wyszło super, pyszne w smaku i nie jest suche. Polecam i chętnie skorzystam z innych przepisów
Dziękuje
Czy można bez sody ? Albo mniej tak 1,5 łyżeczki
można mniej lub zastąpić proszkiem do pieczenia i dać go 1,5 łyżeczki, pozdrawiam
Pierwszy wypiek ze strony udany! Dobre i wilgotne! I bardzo szybkie!
Witam,
czy można użyć innej mąki (zdrowszej), np. pełnoziarnistej, żytniej?
Pozdrawiam:-)
najlepiej dać pół na pół, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam, zrobiłam dokładnie wg przepisu i wyszło przepyszne. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne i smaczne. I wygląda tak cudownie jak na zdjęciu, a to mi się rzadko zdarza ;).
super, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Właśnie spróbowałam mojego pierwszego ciasta marchewkowego,niebo w gębie,smakuje jak piernik,ja zrobiłam wersję bez glutenu/mąka bez glutenu /dodałam jeszcze jednego ziemniaczka topinamburu/można użyć mąki/,dziękuje za przepis,naprawdę łatwe do zrobienia,pozdrawiam
cieszę się bardzo, że smakowało, pozdrawiam serdecznie