Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką – Kolejne ciasto z kategorii „bez miksera”, wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne i ma ładny kolor. Smaku dopełnia cynamon. Polecam… (przepis ze strony Yummly).
Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki
1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.
5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).
6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.
Udanych wypieków:)
Bardzo fajny przepis, ciacho pychota.
Trzeba tylko uważać na ilość marchewki – za pierwszym moim razem było trochę za mokre i miałam obawy że to zakalec (chyba przesadziłam z wielkością marchewek), a za drugim razem w drugą stronę – za mało marchewki i wyszło za suche. Chyba trzeba znaleźć swoją idealną proporcję ;).
Pozdrawiam!
cukru pudru użyłabym około 2/3 szklanki lub nawet 1/2 szklanki,
ze dwie garści bakalii myślę, że można dodać, pozdrawiam
I czy mogę dodać do ciasta na przykład rodzynki lub jakieś dodatki orzechy, bakalie itd.?
Czy zamiast cukru kryształu mogę dodać cukru pudru? I w jakiej ilości?
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komenatrz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło niesamowicie pyszne :)
Ze stołu zniknęło nam w ekspresowym tempie :)
Wypróbowałam – pyszne!
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepis na ciasto godny polecenia. Robiłam je wielokrotnie, zawsze wychodziło i naprawdę zawsze smakowało moim gościom. Warto zachować takie sprawdzone przepisy w swojej ” biblioteczce”. Pięknie dziękuję.
Ciasto wyszło przepyszne, dziękuję za przepis!
myślę, że można ale tak około 2/3 szklanki, żeby ciasto nie było za ciężkie, pozdrawiam
mam ogromną ochotę na ciasto marchewkowe, to wygląda bardzo zachęcająco. Czy mogę dodać do składników szklankę orzechów włoskich?
przykro mi, że tak ładnie nie wyszedł, ale cieszę się, że smakuje:) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam dziś ciasto z tego przepisu ale niestety nie wyrosło tak ładnie nie wiem co źle zrobiłam . Może dla tego że zamiast oleju dałam roztopioną margaryną reszta bez zmian . Ale smak rekompensuje wygląd pyszne jest :) Zrobię ponownie jak kupię olej .
tak można dodać jogurt naturalny typu greckiego, pozdrawiam serdecznie:)