Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką – Kolejne ciasto z kategorii „bez miksera”, wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne i ma ładny kolor. Smaku dopełnia cynamon. Polecam… (przepis ze strony Yummly).

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki

1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.

5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).

6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Orkiszowe Ciasto z Marchewką i Bakaliami

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Ciasto marchewkowe z niespodzianką

127 komentarzy do “Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką”

  1. Bardzo fajny przepis, ciacho pychota.
    Trzeba tylko uważać na ilość marchewki – za pierwszym moim razem było trochę za mokre i miałam obawy że to zakalec (chyba przesadziłam z wielkością marchewek), a za drugim razem w drugą stronę – za mało marchewki i wyszło za suche. Chyba trzeba znaleźć swoją idealną proporcję ;).
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. cukru pudru użyłabym około 2/3 szklanki lub nawet 1/2 szklanki,
    ze dwie garści bakalii myślę, że można dodać, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Przepis na ciasto godny polecenia. Robiłam je wielokrotnie, zawsze wychodziło i naprawdę zawsze smakowało moim gościom. Warto zachować takie sprawdzone przepisy w swojej ” biblioteczce”. Pięknie dziękuję.

    Odpowiedz
  4. mam ogromną ochotę na ciasto marchewkowe, to wygląda bardzo zachęcająco. Czy mogę dodać do składników szklankę orzechów włoskich?

    Odpowiedz
  5. Zrobiłam dziś ciasto z tego przepisu ale niestety nie wyrosło tak ładnie nie wiem co źle zrobiłam . Może dla tego że zamiast oleju dałam roztopioną margaryną reszta bez zmian . Ale smak rekompensuje wygląd pyszne jest :) Zrobię ponownie jak kupię olej .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz