Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką – Kolejne ciasto z kategorii „bez miksera”, wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne i ma ładny kolor. Smaku dopełnia cynamon. Polecam… (przepis ze strony Yummly).

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki

1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.

5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).

6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Orkiszowe Ciasto z Marchewką i Bakaliami

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Ciasto marchewkowe z niespodzianką

127 komentarzy do “Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką”

  1. Strona jest cudowna! Polecam ją znajomym ;-)
    Czy zamiast jogurtu naturalnego można dodać jogurt naturalny typu greckiego? (Akurat mam taki w lodówce).
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. U mnie w tym roku zamiast tradycyjnego piernika będzie właśnie to ciasto które jest proste w przygotowaniu i przepyszne bo mokre :) dodaję do niego troszkę orzechów i migdałów

    Odpowiedz
  3. soda bardziej spulchnia i zmniejsza ryzyko zakalca, jak wychodzą bez sody to bardzo dobrze,
    pozdrawiam serdecznie i smacznego!

    Odpowiedz
  4. NO i dzisiaj znowu pieczemy :) Tym razem na jutrzejsze spotkanie opłatkowe w przedszkolu :-) Mam pytanie: praktycznie w każdym przepisie jest soda – ja jej nie dodaję, bo nie mam w domu, a ciasto wychodzi :) Po co ta soda?:)

    Odpowiedz
  5. No i kolejna rewelacja! Dodałam maślanki;) Smakuje pysznie, a pachenie tak pieknie jak sie piecze, że chyba wszystkich sąsiadów obudziłam zapachem. POLECAM i gratuluje marchewkowego sukcesu;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz