Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką – Kolejne ciasto z kategorii „bez miksera”, wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne i ma ładny kolor. Smaku dopełnia cynamon. Polecam… (przepis ze strony Yummly).

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki

1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.

5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).

6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Orkiszowe Ciasto z Marchewką i Bakaliami

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Ciasto marchewkowe z niespodzianką

127 komentarzy do “Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką”

  1. Rewelacyjne ciasto! Do dzisiaj sądziłem, że nie potrafię upiec zupełnie nic choć w miarę zjadliwego… A tu taka niespodzianka! Domownicy w niebo wzięci!:) Dziękuję za świetny przepis i już nie mogę doczekać się wypróbowania kolejnych receptur! Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  2. Dziekuje za odpowiedz, aczkolwiek nie jestem pewna, czy to moglo byc przyczyna, poniewaz, co ciekawe, ciasto nie opadlo…ale byc moze bylo zbyt ciezkie?sprobuje innym razem , moze sie uda:-)

    Odpowiedz
  3. jeśli wyrosło, to wydaje mi się, że za krótko Pani piekła, dlatego opadło i zrobił się zakalec, proszę wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut i proszę dodać tyle sody ile jest w przepisie,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  4. Zachecona wypowiedziami poprzedniczek, sprobowalam zrobic ciasto specjalnie na impreze w domu. Uwielbiam ciasta z marchwi, do tej pory probowalam zrobic dwa wg innego przepisu i za kazdym razem wychodzil zakalec..Tym razem pelna nadziei, iz 5-latkom wychodzi, sprobowalam i..znowu zakalec..co robie nie tak? Zamiat sody zwiekszylam ilosc proszku do pieczenia, moze to byl blad?Choc ciasto wyroslo pieknie i w smaku tez calkiem niezle..jakies pomysly?

    Odpowiedz
  5. Robię to ciasto już po raz piąty i zawsze wychodzi przepysznie :) A do tego przygotowanie nie jest ani trudne ani czasochłonne, tak samo jak znikanie ciasta ze stołu :D Serdecznie dziękuję za przepis :)

    Odpowiedz
  6. Wczoraj upiekłam i wyszło przepyszne. Jestem fanką prostych ciast, bez kremu, jak dla mnie rewelacja. Robiłam jednocześnie obiad i ciasto tak więc polecam wszystkim, którzy nie mają dużo czasu ;) Pychota

    Odpowiedz
  7. Drugie ciasto z tej strony i znów rewelacja-ja nieudacznik kuchenny zrobiłam ciasto:)polałam czekoladą i wiórkami – zniknęło zanim czekolada zastygła:)W sklepie mieli tylko jogurt grecki i też wyszło.Kocham tę stronkę:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz