Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką – Kolejne ciasto z kategorii „bez miksera”, wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne i ma ładny kolor. Smaku dopełnia cynamon. Polecam… (przepis ze strony Yummly).
Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki
1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.
5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).
6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.
Udanych wypieków:)
Witam, bardzo jestem zainteresowana tym przepisem, mam pytanie, czy mogę zastąpić mąkę tortową mąką pszenną? Niestety, nie znajdę mąki tortowej w Australii.
Pozdrawiam
za bardzo nie wiem, więc nie doradzę,
pozdrawiam
jakiej mąki można użyć, zamiast pszennej?
Pierwszy raz w życiu jadłam i robiłam ciasto marchewkowe i jest rewelacjyjne ;) !!! muszę przyznać że robi się je błyskawicznie a zjada jeszcze szybciej ;) P.S jeśli ktoś nie chce dodawać jajek do ciasta to całkiem śmiało może o nich zapomnieć ja przez swoje zakręcenie tak właśnie zrobiłam ale jak już zjadłam kawałek i bardzo mi posmakował usiadłam jeszcze raz przed przepisem i wpadłam że te jajka to mi chyba gdzieś umknęły :) Ciasto pyszne i tak!!! Będę wracać do niego bardzo często pozdrawiam Ola
bardzo się cieszę, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Upieklam i wyszlo perfekcyjnie ! :-) Zreszta kazde jedno ciasto tak wychodzi z Twoich przepisow. Ogolnie nie przepadam za tego typu ciastami ale reszta domownikow je uwielbia. Uzylam organicznego oleju sezamowego – swietne polaczenie z marchewka. Ciasto wyszlo mieciutkie i pilchniutkie a skorka chrupiaca. Niestety nie zrobilam zdjecia bo zostalo zjedzone w ciagu pol godziny :)))
Pozdrawiam serdecznie !!!
powinno wyjsc dobre, w przepisie jest sporo cynamonu i cukru, prosze dac wiecej nastepnym razem,
pozdrawiam
A mi chyba się nie udało :( Mam wrażenie ze jest mało słodkie i nie czuć cynamonu… Moze żle dobrałam proporcję??? :/
miło mi to słyszeć, cieszę się, że smakuje, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Dziś piekłam je już po raz trzeci w ciągu dwóch tygodni – jest fantastyczne i wszystkim w rodzinie smakuje. Polecam wszystkim niezdecydowanym na wypróbowanie słodkości z marchewką :)
Bardzo się cieszę:) i gratulacje, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto wyszło przepyszne. Bardzo łatwiutkie w przyrządzeniu,(zwłaszcza dla 14-letniej nowicjuszki, takiej, jak ja ;)) a ten zapach cynamonu…:) Serdecznie dziękuję za przepis. Pozdrawiam
smacznego:) pozdrawiam
Właśnie wylądowało w piekarniku, już nie mogę się doczekać aż spróbuję :).
bardzo mnie to cieszy:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie