Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką – Kolejne ciasto z kategorii „bez miksera”, wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne i ma ładny kolor. Smaku dopełnia cynamon. Polecam… (przepis ze strony Yummly).

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki

1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.

5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).

6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Orkiszowe Ciasto z Marchewką i Bakaliami

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Ciasto marchewkowe z niespodzianką

127 komentarzy do “Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką”

  1. Witam, bardzo jestem zainteresowana tym przepisem, mam pytanie, czy mogę zastąpić mąkę tortową mąką pszenną? Niestety, nie znajdę mąki tortowej w Australii.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Pierwszy raz w życiu jadłam i robiłam ciasto marchewkowe i jest rewelacjyjne ;) !!! muszę przyznać że robi się je błyskawicznie a zjada jeszcze szybciej ;) P.S jeśli ktoś nie chce dodawać jajek do ciasta to całkiem śmiało może o nich zapomnieć ja przez swoje zakręcenie tak właśnie zrobiłam ale jak już zjadłam kawałek i bardzo mi posmakował usiadłam jeszcze raz przed przepisem i wpadłam że te jajka to mi chyba gdzieś umknęły :) Ciasto pyszne i tak!!! Będę wracać do niego bardzo często pozdrawiam Ola

    Odpowiedz
  3. Upieklam i wyszlo perfekcyjnie ! :-) Zreszta kazde jedno ciasto tak wychodzi z Twoich przepisow. Ogolnie nie przepadam za tego typu ciastami ale reszta domownikow je uwielbia. Uzylam organicznego oleju sezamowego – swietne polaczenie z marchewka. Ciasto wyszlo mieciutkie i pilchniutkie a skorka chrupiaca. Niestety nie zrobilam zdjecia bo zostalo zjedzone w ciagu pol godziny :)))
    Pozdrawiam serdecznie !!!

    Odpowiedz
  4. powinno wyjsc dobre, w przepisie jest sporo cynamonu i cukru, prosze dac wiecej nastepnym razem,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. A mi chyba się nie udało :( Mam wrażenie ze jest mało słodkie i nie czuć cynamonu… Moze żle dobrałam proporcję??? :/

    Odpowiedz
  6. Dziś piekłam je już po raz trzeci w ciągu dwóch tygodni – jest fantastyczne i wszystkim w rodzinie smakuje. Polecam wszystkim niezdecydowanym na wypróbowanie słodkości z marchewką :)

    Odpowiedz
  7. Ciasto wyszło przepyszne. Bardzo łatwiutkie w przyrządzeniu,(zwłaszcza dla 14-letniej nowicjuszki, takiej, jak ja ;)) a ten zapach cynamonu…:) Serdecznie dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz