Kruche, czekoladowo – cynamonowe ciasto ze śliwkami. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu, aż robi się przyjemniej. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ciasto upiekłam ze śliwkami węgierkami i uważam, że są najlepsze, ponieważ mają miękką skórkę i po upieczeniu w ogóle jej nie czuć. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyślij przepis – ciasta z owocami”).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.
Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonową pianką i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g masła
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
3 łyżki bułki tartej
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka cynamonu
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1kg umytych, drobnych śliwek, najlepiej węgierek
60g poszatkowanej czekolady (użyłam gorzkiej)
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masło i posiekać składniki nożem. Dodać żółtka i szybko zgnieść ciasto, 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 24x34cm wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Wierzch:
4. Śliwki przepołowić i wypestkować.
5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż do wyczerpania. Następnie dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać mikserem.
6. Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą. Na wierzchu gęsto poukładać śliwki skórką do dołu. Przykryć je cynamonową pianą.
7. Wierzch piany posypać poszatkowaną czekoladą.
Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto w blaszce.
Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika (zmieniłam półkę w piekarniku na najniższą) i piec dalej w temperaturze 190°C przez około 40-50 minut.
Kruche ciasto ze śliwkami podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
myślę, że tak, na pewno:) pozdrawiam serdecznie
Kolejny raz piekę to ciasto,jest rewelacyjne, szybko znika,jutro imieniny Katarzyny więc piekę tylko z brzoskwiniami,ciekawe czy Bedzie tak samo smaczne?Pozdrawiam
też mi się tak wydaje, będzie super, pozdrawiam serdecznie
No no szukam przepisu na urodziny dla kolezanki 40 i te bedzie w sam raz tak mysle
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
ciasto wygląda obłędnie , pięknie pachnie ledwie co się powstrzymałam by nie zjeść jeszcze nie upieczonego
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto rewelacyjne, pięknie pachnie i równie dobrze smakuje. :) Faktycznie trochę się kruszy, ale to nic… :) Zdecydowanie polecam!
tak może być ciepły, pozdrawiam
Czy spód może być ciepły jak będę wykładać śliwki ?
blaszka 24x34cm lub 25x35cm, pozdrawiam
A jaka duża blaszka powinna być ? :)
Ciasto jest rewelacyjne!! składniki super skomponowane, te śliwki z cynamonową pianką mmmm… super duet, ale przyznam, że już jak ciasto było w piekarniku przypomniało mi się, że nie dodałam proszku do pieczenia :P:P mimo tego ciasto wszystkim smakowało i pięknie wyglądało.
bardzo mi miło:) pozdrawiam serdecznie
ciasto jest przepyszne!!!. już kolejny raz je robię. kolejne ulubione z tej strony