Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonową pianką i kruszonką

Kruche, czekoladowo – cynamonowe ciasto ze śliwkami. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu, aż robi się przyjemniej. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ciasto upiekłam ze śliwkami węgierkami i uważam, że są najlepsze, ponieważ mają miękką skórkę i po upieczeniu w ogóle jej nie czuć. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyślij przepis – ciasta z owocami”).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.

ciasto ze sliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonową pianką i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g masła
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
3 łyżki bułki tartej
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka cynamonu
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1kg umytych, drobnych śliwek, najlepiej węgierek
60g poszatkowanej czekolady (użyłam gorzkiej)

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masło i posiekać składniki nożem. Dodać żółtka i szybko zgnieść ciasto, 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 24x34cm wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Wierzch:
4. Śliwki przepołowić i wypestkować.

5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż do wyczerpania. Następnie dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać mikserem.

6. Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą. Na wierzchu gęsto poukładać śliwki skórką do dołu. Przykryć je cynamonową pianą.

7. Wierzch piany posypać poszatkowaną czekoladą.
Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto w blaszce.
Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika (zmieniłam półkę w piekarniku na najniższą) i piec dalej w temperaturze 190°C przez około 40-50 minut.
Kruche ciasto ze śliwkami podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

ciasto ze sliwkami

ciasto ze sliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

46 komentarzy do “Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonową pianką i kruszonką”

  1. Kolejny raz piekę to ciasto,jest rewelacyjne, szybko znika,jutro imieniny Katarzyny więc piekę tylko z brzoskwiniami,ciekawe czy Bedzie tak samo smaczne?Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Ciasto rewelacyjne, pięknie pachnie i równie dobrze smakuje. :) Faktycznie trochę się kruszy, ale to nic… :) Zdecydowanie polecam!

    Odpowiedz
  3. Ciasto jest rewelacyjne!! składniki super skomponowane, te śliwki z cynamonową pianką mmmm… super duet, ale przyznam, że już jak ciasto było w piekarniku przypomniało mi się, że nie dodałam proszku do pieczenia :P:P mimo tego ciasto wszystkim smakowało i pięknie wyglądało.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz