Kruche, czekoladowo – cynamonowe ciasto ze śliwkami. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu, aż robi się przyjemniej. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ciasto upiekłam ze śliwkami węgierkami i uważam, że są najlepsze, ponieważ mają miękką skórkę i po upieczeniu w ogóle jej nie czuć. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyślij przepis – ciasta z owocami”).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.
Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonową pianką i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g masła
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
3 łyżki bułki tartej
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka cynamonu
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1kg umytych, drobnych śliwek, najlepiej węgierek
60g poszatkowanej czekolady (użyłam gorzkiej)
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masło i posiekać składniki nożem. Dodać żółtka i szybko zgnieść ciasto, 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 24x34cm wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Wierzch:
4. Śliwki przepołowić i wypestkować.
5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż do wyczerpania. Następnie dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać mikserem.
6. Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą. Na wierzchu gęsto poukładać śliwki skórką do dołu. Przykryć je cynamonową pianą.
7. Wierzch piany posypać poszatkowaną czekoladą.
Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto w blaszce.
Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika (zmieniłam półkę w piekarniku na najniższą) i piec dalej w temperaturze 190°C przez około 40-50 minut.
Kruche ciasto ze śliwkami podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Ciasto właśnie w piekarniku, wygląda obłędnie! 😍
Czy używając do tego ciasta mrożone śliwki należy je wcześniej rozmrozić, czy też nie trzeba tego robić?
myślę, że nie trzeba, pozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Dzisiaj zrobię próbę i zobaczymy, co z tego wyjdzie :)
Dzień dobry, ciasto wygląda cudownie. Bardzo chcę upiec je dla koleżanki na urodziny, ale zamiast śliwek chciałabym dodać truskawki – na rozpoczęcie sezonu Nie wiem tylko czy truskawki nie są zbyt soczyste i czy ciasto nie straci swojej kruchości od soku. Ci Pani o tym myśli?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
też myślę, że truskawki mogę rozmiękczyć spód, może się udać ale trzeba dać mniej truskawek około 700g, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę!! dziękuję bardzo! pozdrawiam serdecznie
Cukierenko, ciasto wyszło cudownie! Ono i ja zbieramy pochwały w domu i w pracy :) Dziękuję za Twoją pracę Cukierenko, tę piękną stronę i wspaniałe przepisy. Od razu świat staje się lepszy dzięki takim pysznościom :)
tak można, pozdrawiam serdecznie
Witam☺
Czy mrożone śliwki też można użyć do tego ciasta? ( najpierw rozmrozić?)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam. Kasia
tak można dać wiśnie, myślę że ilość cukru będzie wystarczająca, pozdrawiam
Witam Panią, mam pytanie czy zamiast śliwek można dodać wiśnie? I czy wtedy ta dawka cukru będzie wystarczająca w tym cieście? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. :)
bardzo się cieszę! pozdrawiam serdecznie
ciasto jest wspaniałe -dodaje połowe dawki cukru –robiłam 2-razy i nadal bede powtarzac.