Kruche, czekoladowo – cynamonowe ciasto ze śliwkami. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu, aż robi się przyjemniej. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ciasto upiekłam ze śliwkami węgierkami i uważam, że są najlepsze, ponieważ mają miękką skórkę i po upieczeniu w ogóle jej nie czuć. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyślij przepis – ciasta z owocami”).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.
Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonową pianką i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g masła
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
3 łyżki bułki tartej
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka cynamonu
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1kg umytych, drobnych śliwek, najlepiej węgierek
60g poszatkowanej czekolady (użyłam gorzkiej)
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masło i posiekać składniki nożem. Dodać żółtka i szybko zgnieść ciasto, 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 24x34cm wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Wierzch:
4. Śliwki przepołowić i wypestkować.
5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż do wyczerpania. Następnie dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać mikserem.
6. Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą. Na wierzchu gęsto poukładać śliwki skórką do dołu. Przykryć je cynamonową pianą.
7. Wierzch piany posypać poszatkowaną czekoladą.
Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto w blaszce.
Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika (zmieniłam półkę w piekarniku na najniższą) i piec dalej w temperaturze 190oC przez około 40-50 minut.
Kruche ciasto ze śliwkami podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Koniecznie muszę wypróbować, wygląda obłędnie!
Połączenie śliwek, czekolady… pysznie :)
A czy można użyć śliwek mrożonych?
myślę, że tak, ale chyba bym je rozmroziła, pozdrawiam
Wygląda obłędnie!
… i jeszcze ta porcelana cudna….. ;)
Dzisiaj zrobiłam, wyszło przepyszne! Super przepis! :)
Kusi kusi i skinka leci trzeba wrzucić do ksiazki i zrobic to plan na pzdziernik bercik ma urodziny i bedzie jak znalzl dzięki
bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
wygląda pysznie właśnie został zjedzony oststni kawałek ciasta bananowego(również Twja propozycja-obłędne:):))a teraz biorę sie za te ciacho:):)
cieszę się, że ciasto bananowe smakowało,
pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Uwielbiam kruche ciasto, wygląda pięknie:)
upiekłam, domownikom smakowało :) spód i góra strasznie się kruszy przy krojeniu i jedzeniu :P
Wyszło super. Tylko chyba trochę się przypaliło na górze(w moim piekarniku góra bardziej grzeje niż dół)zastanawiam się czy z jabłkami by wyszło.I jeśli z jabłkami to czy podsmażać wcześniej jabłka jak na szarlotkę czy w kawałkach położyć.Teraz szukam nowej inspiracji na relaks czyli nowego ciasta do zrobienia na Pani stronie .Pozdrawiam.Przepisy są świetne:):)
Bardzo mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało,
myślę, że uda się z jabłkami i bym je podsmażyła wcześniej,
pozdrawiam serdeczne i życzę smacznego!
Ciasto REWELACJA! Właśnie się nim zajadam :)))
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam to ciasto w weekend, jest obłędne, dziękuję za taki wspaniały przepis! :)))
Mała Cukierenko, jestem pod wrażeniem Twoich przepisów! W sobotę zrobiłam to kruche ciasto ze śliwkami i pianką cynamonową i wyszło obłędne!! Było nad wyraz kruche i niesamowicie czekoladowo-kakaowe. Pozdrawiam i życzę smacznych pomysłów.
ciasto jest przepyszne!!!. już kolejny raz je robię. kolejne ulubione z tej strony
bardzo mi miło:) pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest rewelacyjne!! składniki super skomponowane, te śliwki z cynamonową pianką mmmm… super duet, ale przyznam, że już jak ciasto było w piekarniku przypomniało mi się, że nie dodałam proszku do pieczenia :P:P mimo tego ciasto wszystkim smakowało i pięknie wyglądało.
A jaka duża blaszka powinna być ? :)
blaszka 24x34cm lub 25x35cm, pozdrawiam
Czy spód może być ciepły jak będę wykładać śliwki ?
tak może być ciepły, pozdrawiam
Ciasto rewelacyjne, pięknie pachnie i równie dobrze smakuje. :) Faktycznie trochę się kruszy, ale to nic… :) Zdecydowanie polecam!
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
ciasto wygląda obłędnie , pięknie pachnie ledwie co się powstrzymałam by nie zjeść jeszcze nie upieczonego
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
No no szukam przepisu na urodziny dla kolezanki 40 i te bedzie w sam raz tak mysle
też mi się tak wydaje, będzie super, pozdrawiam serdecznie
Kolejny raz piekę to ciasto,jest rewelacyjne, szybko znika,jutro imieniny Katarzyny więc piekę tylko z brzoskwiniami,ciekawe czy Bedzie tak samo smaczne?Pozdrawiam
myślę, że tak, na pewno:) pozdrawiam serdecznie
ciasto jest wspaniałe -dodaje połowe dawki cukru –robiłam 2-razy i nadal bede powtarzac.
bardzo się cieszę! pozdrawiam serdecznie
Witam Panią, mam pytanie czy zamiast śliwek można dodać wiśnie? I czy wtedy ta dawka cukru będzie wystarczająca w tym cieście? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. :)
tak można dać wiśnie, myślę że ilość cukru będzie wystarczająca, pozdrawiam
Witam☺
Czy mrożone śliwki też można użyć do tego ciasta? ( najpierw rozmrozić?)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam. Kasia
tak można, pozdrawiam serdecznie
Cukierenko, ciasto wyszło cudownie! Ono i ja zbieramy pochwały w domu i w pracy :) Dziękuję za Twoją pracę Cukierenko, tę piękną stronę i wspaniałe przepisy. Od razu świat staje się lepszy dzięki takim pysznościom :)
Ogromnie się cieszę!! dziękuję bardzo! pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, ciasto wygląda cudownie. Bardzo chcę upiec je dla koleżanki na urodziny, ale zamiast śliwek chciałabym dodać truskawki – na rozpoczęcie sezonu Nie wiem tylko czy truskawki nie są zbyt soczyste i czy ciasto nie straci swojej kruchości od soku. Ci Pani o tym myśli?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
też myślę, że truskawki mogę rozmiękczyć spód, może się udać ale trzeba dać mniej truskawek około 700g, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Dzisiaj zrobię próbę i zobaczymy, co z tego wyjdzie :)
Czy używając do tego ciasta mrożone śliwki należy je wcześniej rozmrozić, czy też nie trzeba tego robić?
myślę, że nie trzeba, pozdrawiam