Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonową pianką i kruszonką

Kruche, czekoladowo – cynamonowe ciasto ze śliwkami. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu, aż robi się przyjemniej. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ciasto upiekłam ze śliwkami węgierkami i uważam, że są najlepsze, ponieważ mają miękką skórkę i po upieczeniu w ogóle jej nie czuć. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyślij przepis – ciasta z owocami”).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.

ciasto ze sliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonową pianką i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g masła
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
3 łyżki bułki tartej
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka cynamonu
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1kg umytych, drobnych śliwek, najlepiej węgierek
60g poszatkowanej czekolady (użyłam gorzkiej)

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masło i posiekać składniki nożem. Dodać żółtka i szybko zgnieść ciasto, 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 24x34cm wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Wierzch:
4. Śliwki przepołowić i wypestkować.

5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż do wyczerpania. Następnie dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać mikserem.

6. Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą. Na wierzchu gęsto poukładać śliwki skórką do dołu. Przykryć je cynamonową pianą.

7. Wierzch piany posypać poszatkowaną czekoladą.
Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto w blaszce.
Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika (zmieniłam półkę w piekarniku na najniższą) i piec dalej w temperaturze 190oC przez około 40-50 minut.
Kruche ciasto ze śliwkami podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

ciasto ze sliwkami

ciasto ze sliwkami

38 thoughts on “Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonową pianką i kruszonką

  1. wygląda pysznie właśnie został zjedzony oststni kawałek ciasta bananowego(również Twja propozycja-obłędne:):))a teraz biorę sie za te ciacho:):)

  2. Wyszło super. Tylko chyba trochę się przypaliło na górze(w moim piekarniku góra bardziej grzeje niż dół)zastanawiam się czy z jabłkami by wyszło.I jeśli z jabłkami to czy podsmażać wcześniej jabłka jak na szarlotkę czy w kawałkach położyć.Teraz szukam nowej inspiracji na relaks czyli nowego ciasta do zrobienia na Pani stronie .Pozdrawiam.Przepisy są świetne:):)

  3. Bardzo mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało,
    myślę, że uda się z jabłkami i bym je podsmażyła wcześniej,
    pozdrawiam serdeczne i życzę smacznego!

  4. Mała Cukierenko, jestem pod wrażeniem Twoich przepisów! W sobotę zrobiłam to kruche ciasto ze śliwkami i pianką cynamonową i wyszło obłędne!! Było nad wyraz kruche i niesamowicie czekoladowo-kakaowe. Pozdrawiam i życzę smacznych pomysłów.

  5. Ciasto jest rewelacyjne!! składniki super skomponowane, te śliwki z cynamonową pianką mmmm… super duet, ale przyznam, że już jak ciasto było w piekarniku przypomniało mi się, że nie dodałam proszku do pieczenia :P:P mimo tego ciasto wszystkim smakowało i pięknie wyglądało.

  6. Ciasto rewelacyjne, pięknie pachnie i równie dobrze smakuje. :) Faktycznie trochę się kruszy, ale to nic… :) Zdecydowanie polecam!

  7. Kolejny raz piekę to ciasto,jest rewelacyjne, szybko znika,jutro imieniny Katarzyny więc piekę tylko z brzoskwiniami,ciekawe czy Bedzie tak samo smaczne?Pozdrawiam

  8. Witam Panią, mam pytanie czy zamiast śliwek można dodać wiśnie? I czy wtedy ta dawka cukru będzie wystarczająca w tym cieście? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. :)

  9. Witam☺
    Czy mrożone śliwki też można użyć do tego ciasta? ( najpierw rozmrozić?)
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam. Kasia

  10. Cukierenko, ciasto wyszło cudownie! Ono i ja zbieramy pochwały w domu i w pracy :) Dziękuję za Twoją pracę Cukierenko, tę piękną stronę i wspaniałe przepisy. Od razu świat staje się lepszy dzięki takim pysznościom :)

Dodaj komentarz

.