Kruche, czekoladowo – cynamonowe ciasto ze śliwkami. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu, aż robi się przyjemniej. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ciasto upiekłam ze śliwkami węgierkami i uważam, że są najlepsze, ponieważ mają miękką skórkę i po upieczeniu w ogóle jej nie czuć. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyślij przepis – ciasta z owocami”).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.
Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonową pianką i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g masła
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
3 łyżki bułki tartej
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka cynamonu
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1kg umytych, drobnych śliwek, najlepiej węgierek
60g poszatkowanej czekolady (użyłam gorzkiej)
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masło i posiekać składniki nożem. Dodać żółtka i szybko zgnieść ciasto, 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 24x34cm wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Wierzch:
4. Śliwki przepołowić i wypestkować.
5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż do wyczerpania. Następnie dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać mikserem.
6. Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą. Na wierzchu gęsto poukładać śliwki skórką do dołu. Przykryć je cynamonową pianą.
7. Wierzch piany posypać poszatkowaną czekoladą.
Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto w blaszce.
Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika (zmieniłam półkę w piekarniku na najniższą) i piec dalej w temperaturze 190°C przez około 40-50 minut.
Kruche ciasto ze śliwkami podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Mała Cukierenko, jestem pod wrażeniem Twoich przepisów! W sobotę zrobiłam to kruche ciasto ze śliwkami i pianką cynamonową i wyszło obłędne!! Było nad wyraz kruche i niesamowicie czekoladowo-kakaowe. Pozdrawiam i życzę smacznych pomysłów.
Zrobiłam to ciasto w weekend, jest obłędne, dziękuję za taki wspaniały przepis! :)))
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Ciasto REWELACJA! Właśnie się nim zajadam :)))
Bardzo mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało,
myślę, że uda się z jabłkami i bym je podsmażyła wcześniej,
pozdrawiam serdeczne i życzę smacznego!
Wyszło super. Tylko chyba trochę się przypaliło na górze(w moim piekarniku góra bardziej grzeje niż dół)zastanawiam się czy z jabłkami by wyszło.I jeśli z jabłkami to czy podsmażać wcześniej jabłka jak na szarlotkę czy w kawałkach położyć.Teraz szukam nowej inspiracji na relaks czyli nowego ciasta do zrobienia na Pani stronie .Pozdrawiam.Przepisy są świetne:):)
upiekłam, domownikom smakowało :) spód i góra strasznie się kruszy przy krojeniu i jedzeniu :P
Uwielbiam kruche ciasto, wygląda pięknie:)
cieszę się, że ciasto bananowe smakowało,
pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
wygląda pysznie właśnie został zjedzony oststni kawałek ciasta bananowego(również Twja propozycja-obłędne:):))a teraz biorę sie za te ciacho:):)
bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Kusi kusi i skinka leci trzeba wrzucić do ksiazki i zrobic to plan na pzdziernik bercik ma urodziny i bedzie jak znalzl dzięki
Dzisiaj zrobiłam, wyszło przepyszne! Super przepis! :)
Wygląda obłędnie!
… i jeszcze ta porcelana cudna….. ;)
Koniecznie muszę wypróbować, wygląda obłędnie!
Połączenie śliwek, czekolady… pysznie :)
A czy można użyć śliwek mrożonych?
myślę, że tak, ale chyba bym je rozmroziła, pozdrawiam