Na poprawę humoru zapraszam dzisiaj na przepyszną tartę z truskawkami i kremem waniliowym. Na kruchym, maślanym spodzie, wykończoną truskawkową galaretką. Do jej przygotowania możemy również użyć malin lub jagód. Przy jej przygotowaniu musimy się trochę skupić i radzę użyć rondelka z grubym dnem, takiego, w którym nic nam się nie przypali. Przepis dość prosty i bardzo smaczny , przed podaniem ciasto możemy posypać płatkami migdałowymi, polecam… (inspirację znalazłam na stornie world baking day, ale przepis zmodyfikowałam i dopracowałam).
Kruche ciasto z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
130g mąki (użyłam tortowej)
90g schłodzonego masła
60g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 żółtko
Krem:
200ml mleka + 12 łyżek
2 łyżeczki cukru wanilinowego
60g cukru
60g mąki (użyłam tortowej)
1 jajko
60g połamanej, białej czekolady
Dodatkowo:
500-700g truskawek, umytych, obranych i osączonych
1 galaretka truskawkowa
Ciasto:
1. Wymieszać razem sypkie składniki. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto.
2. Tortownicę o średnicy 22cm posmarować masłem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 24-25cm i wyłożyć nim blaszkę, robiąc 2 cm brzeg (możemy też ręcznie wyłożyć bez wałkowania ciasta).
3. Ciasto piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej półce od dołu. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.
Krem:
4. Jajko rozmieszać z 4 łyżkami mleka na jednolitą masę. Mąkę rozmieszać z 8 łyżkami mleka, rozcierając grudki łyżką.
5. Pozostałe mleko, cukier i cukier wanilinowy podgrzewać w rondelku z grubym dnem. Gdy mleko będzie bardzo gorące (ale nie wrzące), wlać połowę, powoli, ciągle mieszając, do jajka. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać resztę gorącego mleka, wymieszać.
6. Masę przelać do rondelka i postawić na małym ogniu cały czas mieszając, aż się zagotuje (powstanie gęsty budyń, na początku mogą powstać grudki, ale one się rozmieszają). Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie krem odstawić do ostygnięcia (ma być letni, będzie go łatwiej rozsmarować).
7. Galaretkę rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do momentu, aż zacznie tężeć (zrobi się gęsta).
8. Krem rozprowadzić równomiernie na wierzchu upieczonego ciasta i odstawić, aż ostygnie. Następnie ułożyć truskawki i posmarować tężejącą galaretką. Kruche ciasto z truskawkami odstawić w chłodne miejsce, aby galaretka stężała.
Udanych wypieków:)
http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/944538_543935205648915_1179249164_n.jpg
Pycha :)
Jakie to jest piękne! Koniecznie muszę spróbować :)
dziękuję :)
Czekolada nie jest konieczna, prosze dodac 70-80g cukru,
pozdrawiam
Za białą nie przepadam. Czy mozna ją pominąć i te 60 g cukru w budyniu wystarczy? Czy czekolada jest jednak konieczna i wpływa na zgęstnienie kremu?
od razu widać, że wiosna przyszła :) Dziękujemy za zdjęcie!
Przykro mi ze krem nie wyszedl, robilam to ciasto 3 razy i nie mialam takiego problemu, krem jest juz gesty po zagotowaniu – powstaje przeciez budyn,
zwieksze troche ilosc maki
pozdrawiam serdecznie
Skusiłam się :) Ciasto jest absolutnie przepyszne, krem z dodatkiem białej czekolady – po prostu palce lizać i polecam KAŻDEMU! Mam tylko problem. Postępowałam według przepisu i podgrzewałam krem, aż zgęstniał, potem letni wyłożyłam na ciasto, po ostudzeniu ułożyłam truskawki pokryłam galaretką. Niestety, po całej nocy stania ciasta w lodówce, przy krojeniu krem wypływa – wygląda na to, że w ogóle nie zgęstniał w lodówce. Czy to normalne? Ciasto jest świetne, ale w takiej formie raczej nie nadaje się na zaprezentowanie gościom ;) Zastanawiam się nad dodaniem żelatyny do kremu, żeby lepiej się „ścisnął”, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Ciasto na pewno zrobię jeszcze raz, ale bardzo bym chciała, żeby prezentowało się lepiej :):) Pozdrawiam serdecznie!
oh, do lata! ciasto takie letnie! ładne
Piękne ciasto. Jakie soczyste od truskawek! :)
przepiękny! nic dodać, nic ująć :)
ślinotok!!!
Zdjęcia jak zwykle powodują u mnie ślinotok!
Ja na truskawki czekam do lipca, ale strasznie zapragnęłam tego ciacha..co tu robić?:)
Wygląda cudnie, idealnie wiosenna :)