Pyszny, lekki deser z bananów, taki słoneczny:). Z kremem waniliowym i śmietanką. Bardzo smaczny, nie za słodki, cudownie waniliowy, razem wszystko świetnie się komponuje i apetycznie wygląda. W przygotowaniu prosty, tylko do zrobienia kremu użyjmy rondelka dobrej jakości, żeby masa się nie przypaliła. Bardzo polecam… (przepis z książki „Desery na każdą okazję”).
Pudding bananowy
Składniki na około 5-6 porcji:
4 dojrzałe banany
2 żółtka
1/2 kostki masła
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 laska wanilii
1 łyżka soku z cytryny
250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
kilka biszkoptów do ozdoby
1. Do żółtek dodać cukier puder i mąkę. Utrzeć mikserem, powstanie kruszonka. Wlać stopniowo 1/2 szklanki zimnego mleka, ciągle ucierając, aż powstanie jednolita masa.
2. Resztę mleka podgrzać z masłem i miąższem wanilii (nie gotować). Gorące mleko wylać powoli do żółtkowej masy, ciągle mieszając.
3. Masę przełożyć do rondelka i podgrzewać, intensywnie mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i ostudzić.
4. Śmietankę ubić na sztywno.
5. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Połowę bananów wymieszać ze śmietanką.
6. W szklanych miseczkach lub pucharkach układać warstwami krem waniliowy, banany i śmietankę. Wierzch ozdobić biszkoptami.
Smacznego:)
brzmi pysznie! Dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie