Pyszny, lekki deser z bananów, taki słoneczny:). Z kremem waniliowym i śmietanką. Bardzo smaczny, nie za słodki, cudownie waniliowy, razem wszystko świetnie się komponuje i apetycznie wygląda. W przygotowaniu prosty, tylko do zrobienia kremu użyjmy rondelka dobrej jakości, żeby masa się nie przypaliła. Bardzo polecam… (przepis z książki „Desery na każdą okazję”).
Pudding bananowy
Składniki na około 5-6 porcji:
4 dojrzałe banany
2 żółtka
1/2 kostki masła
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 laska wanilii
1 łyżka soku z cytryny
250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
kilka biszkoptów do ozdoby
1. Do żółtek dodać cukier puder i mąkę. Utrzeć mikserem, powstanie kruszonka. Wlać stopniowo 1/2 szklanki zimnego mleka, ciągle ucierając, aż powstanie jednolita masa.
2. Resztę mleka podgrzać z masłem i miąższem wanilii (nie gotować). Gorące mleko wylać powoli do żółtkowej masy, ciągle mieszając.
3. Masę przełożyć do rondelka i podgrzewać, intensywnie mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i ostudzić.
4. Śmietankę ubić na sztywno.
5. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Połowę bananów wymieszać ze śmietanką.
6. W szklanych miseczkach lub pucharkach układać warstwami krem waniliowy, banany i śmietankę. Wierzch ozdobić biszkoptami.
Smacznego:)
wygląda mega smacznie, zdrowo i nieziemsko obłędnie….
Wow, wygląda nieziemsko. Spróbujemy i powiemy jak smakowało:)
Wczoraj zrobiłam, jest pyszny :D
ogromnie sie ciesze:)) dziekuje za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Wygląda ślicznie, bardzo leciutko :)
Such pudding made from scratch sounds wonderful! Looks very delicious and beautiful!
Świetne zdjęcia :)
Na pewno smakuje wyśmienicie
Jak zobaczyłam w przepisie żółtka, to trochę się zmartwiłam, bo sam przepis wygląda nieziemsko i aż mam ochotę coś takiego upichcić. Niektórzy dodają żółtka do deserów na surowo, bez zagotowania, a przecież może to zaszkodzić zdrowiu! Dlatego jak zobaczyłam, że w dalszej części przepisu całość się gotuje, to trochę się uspokoiłam.
Dziękuję za takie przepisy! Nigdy w życiu nie piekłam niczego, nawet mnie do tego nie ciągnęło, ale jak zobaczyłam te cudeńka, to aż zaczęłam o tym marzyć! Jeszcze raz dziękuję za inspiracje kulinarne!
Ogromnie się cieszę i bardzo mi miło! Dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Is it powdered sugar, or granulated. It says granulated in recipe ingredients ,but powdered in the directions.
it is powdered sugar, in recipe it;s also powdered sugar,
best wishes
Chce zrobić ten deser na jutrzejsze urodziny synka, czy jak zrobie go dzisiaj i owine pucharki folią to banany mocno zbrązowieją?
proszę tylko dobrze posmarować je sokiem z cytryny, myślę że za bardzo nie ściemnieją, pozdrawiam
Właśnie zrobiłam pudding, i wygląda mi to mało aptycznie lae gdy zjem powiem jak smakuje :)
wczoraj zrobiłam ten deser i jest po prostu cudowny!wszystko opisane krok po kroku efekt rewelacyjny. Dodałam jeszcze pokrojone truskawki do smaku a zamiast bitej śmietany zrobiłam ,,śnieżkę” na mleku żeby było jeszcze lżej.
Pozdrawiam
brzmi pysznie! Dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie