Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą – Dzisiaj kolejne, mega pyszne ciasto w Małej Cukierence. Ciasto z soczystymi jagodami, bezą i delikatnym, kruchym spodem. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne od owoców, cudownie pachnie, jest delikatnie waniliowe i pięknie wygląda. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Zniknęło u mnie błyskawicznie. Do przepisu można użyć mrożonych owoców, ale przed użyciem bym je rozmroziła. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą
Składniki:
Spód:
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
170g zimnego masła
100g cukru
6 żółtek
1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
220g dżemu jagodowego
450g umytych, osączonych jagód (użyłam 250g czarnej jagody i 200g borówki)
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
6 białek w temperaturze pokojowej
240g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy bez cukru
Spód:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną takie sypkie okruchy (patrz FILM, można również masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką i następnie zagnieść krótko palcami). Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstanie ciasto. Następnie krótko zagnieść rękoma.
2. Gotowe ciasto przenieść na folię spożywczą i spłaszczyć, formując mały prostokąt, patrz FILM. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ale pozostawić je na folii i rozwałkować na wielkość blaszki (wałek należy podsypywać mąką), blaszka 25x30cm wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, patrz FILM. Ponakłuwać dość gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
4. Na ciasto wyjęte z piekarnika przełożyć dżem i wyrównać. Do owoców dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie łyżką. Owoce wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Beza:
5. Białka przełożyć do czystej suchej miski i ubić mikserem. Następnie po łyżce dodawać cukier, dodać cukier z prawdziwą wanilią i jeszcze przez chwilę (około 2-3 minuty) mieszać mikserem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać budyń i wymieszać.
6. Bezę przełożyć na owoce w blaszce i wyrównać. Z wierzchu przy pomocy łyżki bezę tak ponaciągać, aby wyglądała bardziej apetycznie, patrz FILM. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec jeszcze przez 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Hallo, kann ich den Kuchen einen Tag früher backen? Wenn ja, wie lagere ich ihn am besten wegen dem Baiser? Pozdrawiam :)
Tak można, myślę, że ja bym przechowywała w lodówce lub jakimś chłodniejszym miejscu,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto nie wyszło, zmarnowane składniki. Borówki smakowały wodniście, spód bez smaku a beza się nie ścięła. Kto to widział ciasto kruche trzymać pół godziny w lodówce? Powinno się trzymać w zamrażarce max 1.5h a budyń malinowy dodał sztucznego posmaku. Nigdy więcej przepisów z tej strony!!!
Ciasto pieczone kilkukrotnie zawsze się udaje i wszystkim smakuje
Czy można użyć mrożonych jagód? I czy wtedy też obtoczyć w mące?
tak i trzeba je rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Rewelacyjne ciasto.Cala rodzinka zachwycona. Juz przymierzam sie do kolejnego. Dziekuje za wspanialy przepis. nic dodac, nic ujac😊
Wyszło wspaniałe za pierwszym jak i za drugim razem! Robiłam z dżemem malinowym, malinami i czerwona porzeczka. Bardzo polecam ten przepis, pyszne!
Upiekłam już wiele ciast wg zamieszczonych tu przepisów. Bardzo dobry opis plus filmiki pomagają w pieczeniu. Ciasta są naprawdę pyszne. Jedna uwaga- zbyt duża ilość cukru we wszystkich przepisach, zawsze daję połowę. Oczywiście to kwestia gustu. Pozdrawiam serdecznie
Gdyby dać mąkę ziemniaczana zamiast budyniu i mniej cukru, byłoby pyszne. Czuć chemicznym zapachem nibymalin. Beza z wierzchu upieczoną, w środku surowa piana, chociaż piekłam o 10 min dluzej
Ciasto super wyszło z jeżynami.
Ciasto wyszło przepiękne i zrobiło furorę. Wygląda po prostu wow. 🙂 Dałam cały kilogram jagód. Teraz planuje zrobić identyczne tylko z wiśniami. Czy trzeba coś zmienić? Dodać do nich więcej mąki ziemniaczanej? Dodam trochę cukru.
Ciasto dobre ale zaduzo cukru w bezie jak dla mnie
Ciasto super wyszło jak na zamieszczonym zdjęciu.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
ciasto super, wyszło idealnie a smakuje rewelacyjnie
Czy dodajemy suchy budyń czy zrobiony?
suchy, w proszku, pozdrawiam
Witam, dziś piekłam po raz kolejny, przepyszne, ciasto, wogole Pani przepisy są super i bardzo dużo korzystam, pozdrawiam serdecznie i dziękuję