Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą – Dzisiaj kolejne, mega pyszne ciasto w Małej Cukierence. Ciasto z soczystymi jagodami, bezą i delikatnym, kruchym spodem. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne od owoców, cudownie pachnie, jest delikatnie waniliowe i pięknie wygląda. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Zniknęło u mnie błyskawicznie. Do przepisu można użyć mrożonych owoców, ale przed użyciem bym je rozmroziła. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą
Składniki:
Spód:
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
170g zimnego masła
100g cukru
6 żółtek
1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
220g dżemu jagodowego
450g umytych, osączonych jagód (użyłam 250g czarnej jagody i 200g borówki)
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
6 białek w temperaturze pokojowej
240g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy bez cukru
Spód:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną takie sypkie okruchy (patrz FILM, można również masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką i następnie zagnieść krótko palcami). Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstanie ciasto. Następnie krótko zagnieść rękoma.
2. Gotowe ciasto przenieść na folię spożywczą i spłaszczyć, formując mały prostokąt, patrz FILM. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ale pozostawić je na folii i rozwałkować na wielkość blaszki (wałek należy podsypywać mąką), blaszka 25x30cm wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, patrz FILM. Ponakłuwać dość gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
4. Na ciasto wyjęte z piekarnika przełożyć dżem i wyrównać. Do owoców dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie łyżką. Owoce wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Beza:
5. Białka przełożyć do czystej suchej miski i ubić mikserem. Następnie po łyżce dodawać cukier, dodać cukier z prawdziwą wanilią i jeszcze przez chwilę (około 2-3 minuty) mieszać mikserem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać budyń i wymieszać.
6. Bezę przełożyć na owoce w blaszce i wyrównać. Z wierzchu przy pomocy łyżki bezę tak ponaciągać, aby wyglądała bardziej apetycznie, patrz FILM. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec jeszcze przez 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Moja beza jest miękka na wierzchu . Piekłam dłużej 5 minut. Wsadzić jeszcze do pieczenia!?
ona może być trochę miękka, nie suszymy jej bardzo długo, pozdrawiam
Czy można dodać same borówki zamiast jagód?
myślę, że tak, też powinno się udać, pozdrawiam
Witam. Robię 2 raz ciasto i beza nie wychodzi mi chrupka na wierzchu wszystko robię jak w przepisie😔
ona nie będzie chrupka, raczej taka pianka, bo będzie wilgotna od owoców, nie da się inaczej, chyba żeby ją osobno upiec w blaszce i położyć na owoce, pozdrawiam
Mam pytanie ,beza jest chrupiąca z wierzchu a miękka w środku? Jak tak wyszło trzeba przedłużyć czas pieczenia?
nie trzeba przedłużać, ona taka jest, pozdrawiam
Mam problem. Owoce puściły mi strasznie dużo soku. Dodałam mąkę ziemniaczaną do owoców ale użyłam konfitury zamiast dżemu może to jest powodem. Czy da się to jeszcze jakoś uratować? Piec dłużej czy coś…
Wyszło super😃 miałem mniejszą blachę i jest ogromne . Przepyszne
Witam, piekę to ciasto na jutro rano, czy mogę zagniecione ciasto schować do lodówki na noc i resztę przygotować jutro?
tak można, pozdrawiam
Bardzo dobry przepis. Ciasto poezja :) Zrobiłam w torownicy i wygląda rewelacyjnie a smakuje jeszcze lepiej. Polecam…Dziękuję i pozdrawiam.
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czy cukier musi się dokładnie rozpuścić podczas miksowania bezy bo z filmiku wynika że nie. Proszę o szybką odpowiedź
nie musi dokładnie, pozdrawiam
Dziękuje. Pozdrawiam
Do juz drugie ciasto od Pani. Poprzednio zrobilam tort z wisniami i wyszedl rewelacyjnie. Zobaczymy jak będzie smakowac jagodowe. Juz pachnie w calym domu. Pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast mąki ziemniaczanej można dodać mąkę tortową do owoców ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto się piecze mam nadzieję że wyjdzie obłędne 🍩☕
Ja mam piekarnik tylko z termoobiegiem Czy piana opadnie?
troszkę zawsze opadnie, ale będzie dobrze, pozdrawiam
Piekłam dziś, dokładnie z przepisu. Jest pyszne. Poezja. Dziękuję, będę częściej zaglądać
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ile mam dac cukru do bezy mam budyń z cukrem???