Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek – Zapraszam na pyszną szarlotkę z budyniem na kruchym, waniliowym cieście. Wygląda wspaniale. Jest bardzo smaczna, troszkę karmelowa od brązowego cukru i budyniu toffi, wilgotna. Takie idealne ciacho do popołudniowej herbaty. Z przepisu uzyskamy dużą blaszkę. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
190g jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub cukru wanilinowego 12g
250g masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
Masa jabłkowa:
3 opakowania budyniu bez cukru – użyłam dwóch budyniów o smaku toffi i jednego o smaku waniliowym
1L mleka
6 łyżek jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego)
1,5kg jabłek
1-2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Spód:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną sypkie okruchy (patrz FILM, można również masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką i następnie zagnieść krótko palcami). Dodać żółtka, jajko, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstanie ciasto. Następnie krótko zagnieść rękoma.
2. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Większą cześć przenieść na folię spożywczą i spłaszczyć, formując mały prostokąt, patrz FILM. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ale pozostawić je na folii i rozwałkować na wielkość blaszki (wałek należy podsypywać mąką), blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, patrz FILM. Ponakłuwać dość gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki.
5. Do garnka wlać 700ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać trzy budynie i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i budyń dodać do jabłek, wymieszać szpatułką, patrz FILM.
6. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć na niego jabłka wymieszane z budyniem, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem.
Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto w blaszce równomiernie posypać startym ciastem i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 45-50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Masa jabłkowa po upieczeniu bardzo rzadka pomimo dodania budyniu Dr Oetker i odciśnięcia soku z jabłek
Czy waga jablek jest przed oczyszczeniem czy juz po oczyszczeniu?
Dziekuje 🙂
Przed oczyszczeniem, pozdrawiam
Witam
mam pytanko dlaczego masa budyniowa jest taka płynna po upieczeniu? Co zrobiłam nie tak?
Witam,
Jabłka z budyniem po upieczeniu stały się bardzo wodniste :( dosłownie leje się z nich woda, przemókł cały spod. Co mogłam zrobić źle?
Pozdrawiam
proszę użyć budyniu marki Dr.Oetker, pozdrawiam
Ja jabłka starłam na tarce po czym bardzo porządnie odsączyłam je. Moze to jest rozwiązanie
Dodałam domowe jabłka ze słoika (tarte na dużych oczkach) i masa wyszła bardzo dobra. Ogólnie ciasto jest bardzo smaczne-takie normalne, niekombinowane. W prostocie cały urok i smak😄👍👍👍👍👍
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
wszystkie ciasta z małej cukierenki sa yszne dziękuję
Czy jabłka ze słoika można dodać, czy będą za ciężkie?
nie wiem jak wyjdzie z takimi jabłkami, pozdrawiam
Masa budyniowa mi sie zwazyla po upieczeniu,ciasto do kosza?
Ok, placoszek zrobionyyy, stygnie, a mnie ślinka cieknie…., chyba za dużo budynku mi wyszło 😂, uwielbiam pani wypieki, dzięki ☺️👌