Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek

Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek – Zapraszam na pyszną szarlotkę z budyniem na kruchym, waniliowym cieście. Wygląda wspaniale. Jest bardzo smaczna, troszkę karmelowa od brązowego cukru i budyniu toffi, wilgotna. Takie idealne ciacho do popołudniowej herbaty. Z przepisu uzyskamy dużą blaszkę. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek

Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
190g jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub cukru wanilinowego 12g
250g masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
Masa jabłkowa:
3 opakowania budyniu bez cukru – użyłam dwóch budyniów o smaku toffi i jednego o smaku waniliowym
1L mleka
6 łyżek jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego)
1,5kg jabłek
1-2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek

Spód:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną sypkie okruchy (patrz FILM, można również masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką i następnie zagnieść krótko palcami). Dodać żółtka, jajko, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstanie ciasto. Następnie krótko zagnieść rękoma.

2. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Większą cześć przenieść na folię spożywczą i spłaszczyć, formując mały prostokąt, patrz FILM. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ale pozostawić je na folii i rozwałkować na wielkość blaszki (wałek należy podsypywać mąką), blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, patrz FILM. Ponakłuwać dość gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić.

Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki.

5. Do garnka wlać 700ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać trzy budynie i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i budyń dodać do jabłek, wymieszać szpatułką, patrz FILM.

6. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć na niego jabłka wymieszane z budyniem, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem.
Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto w blaszce równomiernie posypać startym ciastem i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 45-50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do wpisu „Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek”

    • Ok, placoszek zrobionyyy, stygnie, a mnie ślinka cieknie…., chyba za dużo budynku mi wyszło 😂, uwielbiam pani wypieki, dzięki ☺️👌

  1. Dodałam domowe jabłka ze słoika (tarte na dużych oczkach) i masa wyszła bardzo dobra. Ogólnie ciasto jest bardzo smaczne-takie normalne, niekombinowane. W prostocie cały urok i smak😄👍👍👍👍👍

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.