Kruche babeczki z jagodami

Kruche babeczki z jagodami – Kolejny letni wypiek, który tym razem otwiera mój sezon jagodowy. Przygotowałam przepyszne, kruche babeczki z nadzieniem jagodowym, którym nikt się nie oprze. Pięknie wyglądają i wspaniale smakują. Masa jest lekka, kremowa, nie za słodka i bardzo jagodowa. Jeśli chodzi o przygotowanie, to uważam, że babeczki nie są trudne do zrobienia, gdyby były jakieś wątpliwości, to piszcie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 1/2011).

Kruche babeczki z jagodami

Kruche babeczki z jagodami
Składniki na 8 babeczek:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
130g zimnego masła
Nadzienie:
200g umytych, osączonych jagód
200g mielonego twarogu
1 łyżka soku z cytryny
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
około 100g jagód do ozdoby babeczek

Kruche babeczki z jagodami

Ciasto:
1. Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Foremki na tartaletki o średnicy 10-12cm posmarować masłem. Schłodzone ciasto podzielić na 8 części i wylepić nim foremki lub ciasto rozwałkować, powycinać okręgi i wyłożyć nimi foremki.

Kruche babeczki z jagodami

3. Ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 22 minuty (piekłam na drugim poziomie piekarnika), aż się przyrumienią.

4. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Nadzienie:
5. Jagody zmiksować na gładki mus. Wymieszać je z serem i sokiem z cytryny.

6. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki). Odczekać, aż przestygnie i dodać ją do sera, wymieszać.

7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ją do tężejącego sera i wymieszać. Ma powstać gęsta masa, jeśli będzie rzadka, wstawić ją na chwilę do lodówki.

8. Tężejące, gęste nadzienie przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wycisnąć nadzienie na babeczki lub nadzienie nałożyć łyżką. Wierzch posypać jagodami. Babeczki przechowywać w lodówce, ale 20 minut przed podaniem wyciągnąć je z lodówki.

Udanych wypieków:)

Kruche babeczki z jagodami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

53 komentarze do “Kruche babeczki z jagodami”

  1. What a beautiful dessert – I love these! I’m featuring this in today’s Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and it’s always fun to be following along with your creations…

    Odpowiedz
  2. Foremki są na Allegro, metalowe i nawet silikonowe, typowe do takich babeczek.
    Pozdrawiam wszystkich wielbicieli słodkości.

    Odpowiedz
  3. Robiłam już kilka razy kruche ciasto ale to wyszło najlepiej ;) sprawdza się nie tylko do tych babeczek ale też do słodkich tart ;))

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam truskawkowe, wyszły pyszne. Oprócz babeczek zrobiłam też tartę owocowo-serową na kakaowym spodzie z przepisu na ciasto na te babeczki. Wystarczy zmniejszyć troszkę ilość mąki i dodać 3-4 łyżki dobrego, ciemnego kakao. Ciasto jest wspaniałe, polecam ten przepis i dziękuję za inspirację, pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  5. Ja bym nie podwajała to będzie za dużo ciasta, może trochę więcej mąki oraz masła bym dodała proporcjonalnie, na 24cm bym w ogóle nie zwiększała ilości składników, tak mi się wydaje,
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz