Ciasto z porzeczkami i makiem

Bardzo smaczne ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem. Te dwa składniki stanowią wspaniałe połączenie, jeśli chodzi o smak. Idealnie do siebie pasują. Keks wygląda jak piegusek i świetnie smakuje. Jest piaskowy, delikatny, puszysty i interesujący w smaku. W miarę szybki w przygotowaniu i łatwy. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (inspirację znalazłam na stronie fraeulein-klein)

Ciasto z porzeczkami i makiem

Ciasto z porzeczkami i makiem
Składniki:
200g miękkiego masła
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
3 łyżki maku
300g mąki + 2 łyżki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g obranej, umytej porzeczki
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Do ozdoby:
1-2 łyżeczki maku
porzeczki

Ciasto:
1. Mąkę 300g przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać mikserem przez około 3-4 minuty.

3. Do masy dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka miksować na średnich obrotach przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.

4. Wsypać mąkę i krótko wymieszać do połączenia składników. Dodać mak, wymieszać.

5. Porzeczki oprószyć 2 łyżkami mąki i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy.

Lukier:
7. Sok z cytryny podgrzać, dodać do cukru pudru i utrzeć mikserem.

8. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta, posypać makiem i ozdobić porzeczkami.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

58 komentarzy do wpisu „Ciasto z porzeczkami i makiem”

  1. Zrobiłam wczoraj, poza babraniem się z obieraniem porzeczek ciasto cudowne, mokre, pięknie wygląda, prosto się je robi i ciekawie smakuje. Myślę, że to typ ciasta na pokazanie rodzinie na imieninach. Ciotki pewnie zzielenieją z zazdrości – oczywiście żartuję.

  2. Pani Natalio, czy do ciasta należy dodać mak niezmielony czy może zmielony, który można kupić w sklepie? Pozdrawiam serdecznie. :-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.