Kruche babeczki z jagodami

Kruche babeczki z jagodami – Kolejny letni wypiek, który tym razem otwiera mój sezon jagodowy. Przygotowałam przepyszne, kruche babeczki z nadzieniem jagodowym, którym nikt się nie oprze. Pięknie wyglądają i wspaniale smakują. Masa jest lekka, kremowa, nie za słodka i bardzo jagodowa. Jeśli chodzi o przygotowanie, to uważam, że babeczki nie są trudne do zrobienia, gdyby były jakieś wątpliwości, to piszcie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 1/2011).

Kruche babeczki z jagodami

Kruche babeczki z jagodami
Składniki na 8 babeczek:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
130g zimnego masła
Nadzienie:
200g umytych, osączonych jagód
200g mielonego twarogu
1 łyżka soku z cytryny
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
około 100g jagód do ozdoby babeczek

Kruche babeczki z jagodami

Ciasto:
1. Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Foremki na tartaletki o średnicy 10-12cm posmarować masłem. Schłodzone ciasto podzielić na 8 części i wylepić nim foremki lub ciasto rozwałkować, powycinać okręgi i wyłożyć nimi foremki.

Kruche babeczki z jagodami

3. Ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 22 minuty (piekłam na drugim poziomie piekarnika), aż się przyrumienią.

4. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Nadzienie:
5. Jagody zmiksować na gładki mus. Wymieszać je z serem i sokiem z cytryny.

6. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki). Odczekać, aż przestygnie i dodać ją do sera, wymieszać.

7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ją do tężejącego sera i wymieszać. Ma powstać gęsta masa, jeśli będzie rzadka, wstawić ją na chwilę do lodówki.

8. Tężejące, gęste nadzienie przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wycisnąć nadzienie na babeczki lub nadzienie nałożyć łyżką. Wierzch posypać jagodami. Babeczki przechowywać w lodówce, ale 20 minut przed podaniem wyciągnąć je z lodówki.

Udanych wypieków:)

Kruche babeczki z jagodami

Print Friendly, PDF & Email

53 komentarze do wpisu „Kruche babeczki z jagodami”

  1. Wyglądają znakomicie i na pewno są przepyszne. Jutro będę robić „Sernik z czereśniami” z twojego przepisu. Oczywiście napiszę ci czy wyszło i jak smakowało innym i mi. Pozdrawiam kochana :*

    Odpowiedz
  2. Mala Cukierenko czy na zwykla forme do tarty 24-26 cm te proporcje nalezy podwoic? Piekne babaczki mam ochote upiec na weekend. pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  3. Ja bym nie podwajała to będzie za dużo ciasta, może trochę więcej mąki oraz masła bym dodała proporcjonalnie, na 24cm bym w ogóle nie zwiększała ilości składników, tak mi się wydaje,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam truskawkowe, wyszły pyszne. Oprócz babeczek zrobiłam też tartę owocowo-serową na kakaowym spodzie z przepisu na ciasto na te babeczki. Wystarczy zmniejszyć troszkę ilość mąki i dodać 3-4 łyżki dobrego, ciemnego kakao. Ciasto jest wspaniałe, polecam ten przepis i dziękuję za inspirację, pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  5. Robiłam już kilka razy kruche ciasto ale to wyszło najlepiej ;) sprawdza się nie tylko do tych babeczek ale też do słodkich tart ;))

    Odpowiedz
  6. Foremki są na Allegro, metalowe i nawet silikonowe, typowe do takich babeczek.
    Pozdrawiam wszystkich wielbicieli słodkości.

    Odpowiedz
  7. What a beautiful dessert – I love these! I’m featuring this in today’s Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and it’s always fun to be following along with your creations…

    Odpowiedz
  8. Foremki takie można kupić w TESCO. Chciałam zapytac jak to robisz, że Twoje tartaretki są takie idealne? Moje to zawsze poopadają, nigdy nie są takie równiutkie. Jestem fanką Twoich wypieków, pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. dociskam ciasto dobrze do brzegów foremki i jest go w miarę dużo, ciastka nie są zbyt cienkie, dlatego podczas pieczenia nie opada, tak mi się wydaje,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  10. mam pytanie odnosnie zelatyny – w kuchni zastepuje ja agar agar ale nie mam pojecia ile i jak uzyc go w tym przepisie

    Odpowiedz
  11. Witam ja mam takie małe pytanko tyle razy robilam takie babeczki ale nigdy nie chca mi wychodzic z foremek krusza sie bardzo i wygladaja nie estetycznie moge prosic o jakaś mała porade? P.S. Masłem takze smarowałam ale to nic nie dawało Pozdrawiam

    Odpowiedz
  12. hm… szczerze ja nie miałam takiego problemu, one same wychodzą, trzeba poczekać, aż dobrze ostygną lub wyłożyć foremki papierem do pieczenia, ale już takie posmarowane masłem wtedy papier dobrze przylega i wtedy dopiero ciastem

    Odpowiedz
  13. a czy mozna uzyć zamiast sera twarogowego serka mascarpone? i jesli tak to postępować tak jak w przepisie? czy pominąć żelatynę?

    Odpowiedz
  14. Hi, my name is Erin. I really love the recipes on this website. I am having a very hard time trying to convert everything into cups, tablespoons, and teaspoons. I would very much appreciate it if someone can help me out here :)

    Odpowiedz
  15. That’s fine. I have a few questions about the language conversion too. At one point google says „Filling:
    200g of washed, beleaguered berry curd 200g minced” what is the „curd 200g minced” Is it talking about the blueberries?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz