Kruche babeczki z jagodami – Kolejny letni wypiek, który tym razem otwiera mój sezon jagodowy. Przygotowałam przepyszne, kruche babeczki z nadzieniem jagodowym, którym nikt się nie oprze. Pięknie wyglądają i wspaniale smakują. Masa jest lekka, kremowa, nie za słodka i bardzo jagodowa. Jeśli chodzi o przygotowanie, to uważam, że babeczki nie są trudne do zrobienia, gdyby były jakieś wątpliwości, to piszcie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 1/2011).
Kruche babeczki z jagodami
Składniki na 8 babeczek:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
130g zimnego masła
Nadzienie:
200g umytych, osączonych jagód
200g mielonego twarogu
1 łyżka soku z cytryny
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
około 100g jagód do ozdoby babeczek
Ciasto:
1. Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Foremki na tartaletki o średnicy 10-12cm posmarować masłem. Schłodzone ciasto podzielić na 8 części i wylepić nim foremki lub ciasto rozwałkować, powycinać okręgi i wyłożyć nimi foremki.
3. Ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 22 minuty (piekłam na drugim poziomie piekarnika), aż się przyrumienią.
4. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie:
5. Jagody zmiksować na gładki mus. Wymieszać je z serem i sokiem z cytryny.
6. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki). Odczekać, aż przestygnie i dodać ją do sera, wymieszać.
7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ją do tężejącego sera i wymieszać. Ma powstać gęsta masa, jeśli będzie rzadka, wstawić ją na chwilę do lodówki.
8. Tężejące, gęste nadzienie przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wycisnąć nadzienie na babeczki lub nadzienie nałożyć łyżką. Wierzch posypać jagodami. Babeczki przechowywać w lodówce, ale 20 minut przed podaniem wyciągnąć je z lodówki.
Udanych wypieków:)
Mala Cukierenko czy na zwykla forme do tarty 24-26 cm te proporcje nalezy podwoic? Piekne babaczki mam ochote upiec na weekend. pozdrawiam serdecznie:)
Również pozdrawiam, smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Wyglądają znakomicie i na pewno są przepyszne. Jutro będę robić „Sernik z czereśniami” z twojego przepisu. Oczywiście napiszę ci czy wyszło i jak smakowało innym i mi. Pozdrawiam kochana :*
Prześliczne, naprawdę prześliczne babeczki. Nadawałyby się nawet na bardzo wytworne przyjęcie i zauroczyłyby każdego.
Cudowne babeczki i piękne zdjęcia :)
pięknie im w tych jagodowych kapeluszach
ADORO TARTELETES E ESTA FICARAM LINDAS E COM TODA A CRTEZA QUE UMA DELICIA.
BEIJOS
wyglądają słodko…
Ale piękne!
These are simply superb looking !
Pięknie wyglądają:) ostatnio kupiłam własnie takie foremki więc chyba się skuszę na takie babeczki:)
Urocze :)
ja je właśnie kupiłam w TkMaxx,
pozdrawiam
Wyglądają przepysznie :) Szkoda, że mam dwie lewe ręce w kuchni ale muszę tego spróbować :)
można wiedzieć skąd foremki na takie małe tarty? bo w Łodzi jedyny sklep z formami to TkMaxx, a tam chyba takich nie ma :(