Kruche babeczki z jagodami – Kolejny letni wypiek, który tym razem otwiera mój sezon jagodowy. Przygotowałam przepyszne, kruche babeczki z nadzieniem jagodowym, którym nikt się nie oprze. Pięknie wyglądają i wspaniale smakują. Masa jest lekka, kremowa, nie za słodka i bardzo jagodowa. Jeśli chodzi o przygotowanie, to uważam, że babeczki nie są trudne do zrobienia, gdyby były jakieś wątpliwości, to piszcie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 1/2011).
Kruche babeczki z jagodami
Składniki na 8 babeczek:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
130g zimnego masła
Nadzienie:
200g umytych, osączonych jagód
200g mielonego twarogu
1 łyżka soku z cytryny
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
około 100g jagód do ozdoby babeczek
Ciasto:
1. Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Foremki na tartaletki o średnicy 10-12cm posmarować masłem. Schłodzone ciasto podzielić na 8 części i wylepić nim foremki lub ciasto rozwałkować, powycinać okręgi i wyłożyć nimi foremki.
3. Ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 22 minuty (piekłam na drugim poziomie piekarnika), aż się przyrumienią.
4. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie:
5. Jagody zmiksować na gładki mus. Wymieszać je z serem i sokiem z cytryny.
6. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki). Odczekać, aż przestygnie i dodać ją do sera, wymieszać.
7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ją do tężejącego sera i wymieszać. Ma powstać gęsta masa, jeśli będzie rzadka, wstawić ją na chwilę do lodówki.
8. Tężejące, gęste nadzienie przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wycisnąć nadzienie na babeczki lub nadzienie nałożyć łyżką. Wierzch posypać jagodami. Babeczki przechowywać w lodówce, ale 20 minut przed podaniem wyciągnąć je z lodówki.
Udanych wypieków:)
Hi, my name is Erin. I really love the recipes on this website. I am having a very hard time trying to convert everything into cups, tablespoons, and teaspoons. I would very much appreciate it if someone can help me out here :)
tak można pominąć żelatynę, ale do śmietany dodałabym fixu, pozdrawiam
a czy mozna uzyć zamiast sera twarogowego serka mascarpone? i jesli tak to postępować tak jak w przepisie? czy pominąć żelatynę?
hm… szczerze ja nie miałam takiego problemu, one same wychodzą, trzeba poczekać, aż dobrze ostygną lub wyłożyć foremki papierem do pieczenia, ale już takie posmarowane masłem wtedy papier dobrze przylega i wtedy dopiero ciastem
Witam ja mam takie małe pytanko tyle razy robilam takie babeczki ale nigdy nie chca mi wychodzic z foremek krusza sie bardzo i wygladaja nie estetycznie moge prosic o jakaś mała porade? P.S. Masłem takze smarowałam ale to nic nie dawało Pozdrawiam
ale pyszności z borówkami, cieszę się, że smakowały,
pozdrawiam serdecznie:)
Jagody zamieniłam na borówki i wyszły przepyszne. Nie mogliśmy się najeść :)
wydaje mi się, że można, powinna się udać,
pozdrawiam ciepło
Czy da się zrobić zamiast babeczek tartę z tego przepisu? Czy to będzie jakaś różnica? Chciałabym zrobić to w normalnej tortownicy
talerzyki kupiłam w sklepie NANU-NANA,
pozdrawiam
mam pytanie gdzie zakupiłaś te śliczne talerzyki w kropy ????
przykro mi, ale nie pomogę, nigdy nie używałam agar agar
pozdrawiam
mam pytanie odnosnie zelatyny – w kuchni zastepuje ja agar agar ale nie mam pojecia ile i jak uzyc go w tym przepisie
dociskam ciasto dobrze do brzegów foremki i jest go w miarę dużo, ciastka nie są zbyt cienkie, dlatego podczas pieczenia nie opada, tak mi się wydaje,
pozdrawiam serdecznie
Foremki takie można kupić w TESCO. Chciałam zapytac jak to robisz, że Twoje tartaretki są takie idealne? Moje to zawsze poopadają, nigdy nie są takie równiutkie. Jestem fanką Twoich wypieków, pozdrawiam