Kruche babeczki z jagodami – Kolejny letni wypiek, który tym razem otwiera mój sezon jagodowy. Przygotowałam przepyszne, kruche babeczki z nadzieniem jagodowym, którym nikt się nie oprze. Pięknie wyglądają i wspaniale smakują. Masa jest lekka, kremowa, nie za słodka i bardzo jagodowa. Jeśli chodzi o przygotowanie, to uważam, że babeczki nie są trudne do zrobienia, gdyby były jakieś wątpliwości, to piszcie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 1/2011).
Kruche babeczki z jagodami
Składniki na 8 babeczek:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
130g zimnego masła
Nadzienie:
200g umytych, osączonych jagód
200g mielonego twarogu
1 łyżka soku z cytryny
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
około 100g jagód do ozdoby babeczek
Ciasto:
1. Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Foremki na tartaletki o średnicy 10-12cm posmarować masłem. Schłodzone ciasto podzielić na 8 części i wylepić nim foremki lub ciasto rozwałkować, powycinać okręgi i wyłożyć nimi foremki.
3. Ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 22 minuty (piekłam na drugim poziomie piekarnika), aż się przyrumienią.
4. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie:
5. Jagody zmiksować na gładki mus. Wymieszać je z serem i sokiem z cytryny.
6. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki). Odczekać, aż przestygnie i dodać ją do sera, wymieszać.
7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ją do tężejącego sera i wymieszać. Ma powstać gęsta masa, jeśli będzie rzadka, wstawić ją na chwilę do lodówki.
8. Tężejące, gęste nadzienie przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wycisnąć nadzienie na babeczki lub nadzienie nałożyć łyżką. Wierzch posypać jagodami. Babeczki przechowywać w lodówce, ale 20 minut przed podaniem wyciągnąć je z lodówki.
Udanych wypieków:)
Właśnie je dzisiaj zrobiłam są bardzo smaczne, a ciasto jest genialne. Kupiłam litrę jagód i trochę mi zostało, więc skorzystam z Pani jeszcze jednego przepisu
na łatwe drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką. Tylko że zamiast borówek, dam jagody. Myślę, że również będą mi smakowały:)
rewelacja:) świetnie się prezentują:D
Foremki są w TESCo
google wrong translated it,
„curd 200g minced” – it is 200g cream cheese
That’s fine. I have a few questions about the language conversion too. At one point google says „Filling:
200g of washed, beleaguered berry curd 200g minced” what is the „curd 200g minced” Is it talking about the blueberries?
:) this evening I will try to convert it, yesterday I didn’t have time
Ok, thank you! :)
Hello Erin:)
I will help you, I’ll try to convert it.
Hi, my name is Erin. I really love the recipes on this website. I am having a very hard time trying to convert everything into cups, tablespoons, and teaspoons. I would very much appreciate it if someone can help me out here :)
tak można pominąć żelatynę, ale do śmietany dodałabym fixu, pozdrawiam
a czy mozna uzyć zamiast sera twarogowego serka mascarpone? i jesli tak to postępować tak jak w przepisie? czy pominąć żelatynę?
hm… szczerze ja nie miałam takiego problemu, one same wychodzą, trzeba poczekać, aż dobrze ostygną lub wyłożyć foremki papierem do pieczenia, ale już takie posmarowane masłem wtedy papier dobrze przylega i wtedy dopiero ciastem
Witam ja mam takie małe pytanko tyle razy robilam takie babeczki ale nigdy nie chca mi wychodzic z foremek krusza sie bardzo i wygladaja nie estetycznie moge prosic o jakaś mała porade? P.S. Masłem takze smarowałam ale to nic nie dawało Pozdrawiam
ale pyszności z borówkami, cieszę się, że smakowały,
pozdrawiam serdecznie:)
Jagody zamieniłam na borówki i wyszły przepyszne. Nie mogliśmy się najeść :)
wydaje mi się, że można, powinna się udać,
pozdrawiam ciepło
Czy da się zrobić zamiast babeczek tartę z tego przepisu? Czy to będzie jakaś różnica? Chciałabym zrobić to w normalnej tortownicy
talerzyki kupiłam w sklepie NANU-NANA,
pozdrawiam
mam pytanie gdzie zakupiłaś te śliczne talerzyki w kropy ????
przykro mi, ale nie pomogę, nigdy nie używałam agar agar
pozdrawiam
mam pytanie odnosnie zelatyny – w kuchni zastepuje ja agar agar ale nie mam pojecia ile i jak uzyc go w tym przepisie
dociskam ciasto dobrze do brzegów foremki i jest go w miarę dużo, ciastka nie są zbyt cienkie, dlatego podczas pieczenia nie opada, tak mi się wydaje,
pozdrawiam serdecznie
Foremki takie można kupić w TESCO. Chciałam zapytac jak to robisz, że Twoje tartaretki są takie idealne? Moje to zawsze poopadają, nigdy nie są takie równiutkie. Jestem fanką Twoich wypieków, pozdrawiam
Piękne te babeczki. A gdzie można kupić takie cudne talerzyki?
Wspaniale babeczki, wyglad pierwsza klasa !!
Drugie urodziny.
What a beautiful dessert – I love these! I’m featuring this in today’s Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and it’s always fun to be following along with your creations…
Foremki są na Allegro, metalowe i nawet silikonowe, typowe do takich babeczek.
Pozdrawiam wszystkich wielbicieli słodkości.
Robiłam już kilka razy kruche ciasto ale to wyszło najlepiej ;) sprawdza się nie tylko do tych babeczek ale też do słodkich tart ;))
ja je kupiłam w TkMaxx,
pozdrawiam
Mniam! Gdzie dostanę takie foremki?
Super:) brzmi bardzo apetycznie, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam truskawkowe, wyszły pyszne. Oprócz babeczek zrobiłam też tartę owocowo-serową na kakaowym spodzie z przepisu na ciasto na te babeczki. Wystarczy zmniejszyć troszkę ilość mąki i dodać 3-4 łyżki dobrego, ciemnego kakao. Ciasto jest wspaniałe, polecam ten przepis i dziękuję za inspirację, pozdrawiam serdecznie :)
Wyglądają tak pięknie i uroczo, że mam nieodpartą chęć je zrobić. I pewnie zrobię:)
Pozdrawiam serdecznie:)
A takie foremeczki u mnie w Pepco były:-)
piękna zastawa – te talerzyki są przeurocze.
a na widok babeczek odebrało mi mowę z zauroczenia.
Narobiłas mi smaku i muuuuuszę je upiec , są cudne:-)
dziękuję :)
Ja bym nie podwajała to będzie za dużo ciasta, może trochę więcej mąki oraz masła bym dodała proporcjonalnie, na 24cm bym w ogóle nie zwiększała ilości składników, tak mi się wydaje,
pozdrawiam
Mala Cukierenko czy na zwykla forme do tarty 24-26 cm te proporcje nalezy podwoic? Piekne babaczki mam ochote upiec na weekend. pozdrawiam serdecznie:)
Również pozdrawiam, smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Wyglądają znakomicie i na pewno są przepyszne. Jutro będę robić „Sernik z czereśniami” z twojego przepisu. Oczywiście napiszę ci czy wyszło i jak smakowało innym i mi. Pozdrawiam kochana :*
Prześliczne, naprawdę prześliczne babeczki. Nadawałyby się nawet na bardzo wytworne przyjęcie i zauroczyłyby każdego.
Cudowne babeczki i piękne zdjęcia :)
pięknie im w tych jagodowych kapeluszach
ADORO TARTELETES E ESTA FICARAM LINDAS E COM TODA A CRTEZA QUE UMA DELICIA.
BEIJOS
wyglądają słodko…
Ale piękne!
These are simply superb looking !
Pięknie wyglądają:) ostatnio kupiłam własnie takie foremki więc chyba się skuszę na takie babeczki:)
Urocze :)
ja je właśnie kupiłam w TkMaxx,
pozdrawiam
Wyglądają przepysznie :) Szkoda, że mam dwie lewe ręce w kuchni ale muszę tego spróbować :)
można wiedzieć skąd foremki na takie małe tarty? bo w Łodzi jedyny sklep z formami to TkMaxx, a tam chyba takich nie ma :(