Ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami – Smaczne ciasto czekoladowe z owocami i kremami z ciemnej oraz białej czekolady. Choć podałam je z truskawkami, to oczywiście możemy przygotować je z dowolnymi owocami jagodowymi. Ciasto jest puszyste, wilgotne i radzę je upiec dzień wcześniej, wtedy przekroimy je na 3 placki bez problemu. Do kremówki z białą czekoladą dodałam żelatynę, ponieważ masa nie stężała w lodówce i powstała galaretka z białej czekolady, bardzo smaczna. Świetnie smakuje z truskawkami. Uważam, że ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Jest pyszne i wszyscy goście byli zadowoleni. Polecam…

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
5 jajek, osobno żółtka i białka
szczypta soli
150g miękkiego masła
200g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130g mąki
200g roztopionej, gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Środek
250g gorzkiej czekolady (100g możemy zastąpić mleczną)
250g białej czekolady
500g śmietany kremówki 30%
500g truskawek
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
Parę truskawek do ozdoby lub inne owoce

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez 3 minuty mikserem. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu przez chwilę mieszać do połączenia składników. Dodać aromat, wymieszać.

4. Dodać mąkę, roztopioną czekoladę i krótko, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół przez 50-55 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (ciasto może trochę opaść).

Kremy:
6. Do rondelka wlać 250g śmietany i dodać połamaną ciemną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada dobrze się rozpuści, zdjąć z ognia. Do drugiego rondelka wlać 250g śmietanki i dodać białą czekoladę i tak samo postępować jak przy ciemnej czekoladzie.

7. Obie masy czekoladowe wstawić do lodówki, aż zgęstnieją.

8. Żelatynę namoczyć w bardzo małej ilości zimnej wody. Następnie rozpuścić ją w 1/4 szklanki goroącej wody.

9. Obie masy czekoladowe wyjąć z lodówki (masa ciemna będzie gęsta i zwarta). Do żelatyny dodać łyżkę białej czekolady roztopionej w kremówce i rozmieszać. Następnie wlać ją do masy z białą czekoladą i wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.

10. Ostygnięte ciasto czekoladowe przekroić w poziomie dwa razy, czyli otrzymamy 3 placki.

11. Truskawki umyć i dokładnie osączyć, obrać z szypułek. Pokroić na kawałeczki.

12. Na paterze lub dużym talerzu położyć jeden krążek ciasta. Nałożyć połowę ciemnej masy czekoladowej, równomiernie rozłożyć połowę truskawek, docisnąć. Przykryć je 1/3 białego kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Wyłożyć resztę białej masy czekoladowej i poukładać resztę truskawek, docisnąć truskawki do kremu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch posmarować resztą ciemnego kremu i ozdobić owocami. Ciasto wstawić do parę godzin do lodówki.

Udanych wypieków:)

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

50 komentarzy do “Ciasto czekoladowe z truskawkami”

  1. Ciasto super, czekolada z truskawką zawsze dobrze współgra.
    Za długo trzymałam w lodówce białą czekoladę z żelatyną, po wyciągnięciu miałam już piankę, więc ciężko miałam ją już rozłożyć na cieście.
    Pomieszałam też czekoladę mleczną z gorzką, wyszło pysznie.

    Odpowiedz
  2. A ja nieco modyfikuję ten przepis, bo jedną masę robię wyłącznie z czekoladą mleczną (dodaję nieco żelatyny),nie dodaję do niej w ogóle ciemnej czekolady (stąd żelatyna, żeby masa się ścięła).
    Robiłam tak za pierwszym razem, od strzała można powiedzieć i od tamtej pory (czyli rok temu) robiłam ten tort już kilka razy, w tym 2 na zamówienie znajomych. Wszyscy się zachwycają i nazwali to ciasto „czekoladowo-czekoladowo-czekoladowe z truskawkami :) niemniej dziękuję za przepis, zawsze mówię, że to z tego bloga inspiracja!

    Odpowiedz
  3. można dodać mlecznej, też powinno być gęste, a jeśli nie to trzeba będzie zrobić jak z białym kremem i dodać trochę żelatyny, 500ml to nie tyle samo co 500g, w gramach jest trochę mniej, pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. witam, tort przepyszny. Mam pytanie – czy zamiast gorzkiej czekolady mogę użyć tylko mlecznej, ponieważ mój syn nie przepada za gorzką. czy po dodaniu mlecznej czekolady do śmietany też wyjdzie gęsta masa. ostatnie pytanie- czy 500 ml śmietany to tyle samo co 500 gram ? Z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam i dziękuję za pyszne przepisy.

    Odpowiedz
  5. a może można rozpuścić czekoladę , ubić śmietanę dodać rozpuszczoną żelatynę i wlać do tego przestygniętą czekoladę?

    Odpowiedz
  6. Mam zamiar zrobić to ciasto, ale nie jestem pewna czy nie będzie za słodkie? Wolę jednak nie tak bardzo słodkie ciasta. Chcę zamiast truskawek dodać maliny :-)

    Odpowiedz
  7. z tych najbardziej dostępnych w sklepie to używam gorzkiej Goplany lub Wedla, wydaje mi się, że wiśnie będą super, pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz i przykro mi z powodu białej masy, dużo też zależy od użtej czekolady, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. Sprobowal i wyszlo smakowo swietnie ! Nameczylam sie nieco z biala masa bo nie chciala zgestniec ale bo pewnie wina zelatyny …
    Super stona :)

    Odpowiedz
  10. Skończył się już sezon na truskawki, więc chyba zrobię to piękne ciasto bez owoców i chyba przełożę kremem mascarpone. Czy to dobry pomysł? Będę wdzięczna za odpowiedź :)

    Odpowiedz
  11. nie, ja podaje w gramach, śmietanki której ja używam zawsze ma na opakowaniu podaną ilość w gramach i dlatego najczęściej podaje w gramach
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  12. Witam, mam pytanie- w przepisie podane jest 500g śmietanki, a przecież na opakowaniach wartość podawana jest w ml, czy 500g jak podajesz w przepisie to 500ml ?

    Odpowiedz
  13. Ja też tak myślę.poza tym ciasto pycha ,polecam wszystkim:-)stronka bardzo mi się podoba,zazdroszczę talentu kulinarnego .

    Odpowiedz
  14. Mój torcik. nie prezentował się tak okazałe ale dlatego,że jestem kulinarnych beztalenciem.nie wiem czemu masa z ciemnej czekolady wogóle nie zrobiła się gęsta.

    Odpowiedz
  15. Torcik jest bombowy :)

    wszystkim smakował, tak szybko się skończył że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć :)
    jeszcze raz dzięki za przepis :)

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. Wygląda apetycznie, w sobotę zrobiłam Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką. Wyszło idealnie i jest przepyszne, dziękuje ci za przepis, zachwyciło wszystkich :)

    Odpowiedz
  17. i bym dała warstwa czekolady truskawki i bita śmietana krążek ciasta, a na wierzchu bym dała samą bitą śmietanę z owocami,
    pozdrawiam

    gorzej jeśli Pani rozpuściła, każdą czekoladę w 250g, ale zawsze można zagęścić żelatyną.

    Odpowiedz
  18. trochę nie rozumiem, ma Pani 100g gorzkiej czekolady i 100g białej i te dwie chce Pani rzopuścić w 250g śmietanki? i dodać do tego jeszcze ubitą śmietanę 500ml, czy tak?
    jeśli tak to ja bym nie dodawała już ubitej śmietany do rozpuszczonych czekolad, tylko tą ubitą śmietanę bym potraktowała jako drugą warstwę,
    śmietankę proszę ubić z cukrem waniliowym,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. mam pytanie dotyczace masy: czy jeśli mam tylko po 100g czekolady gorzkiej i białej (juz rozpuszczonej w śmietance) to mogłabym zrobić mała zmianke? mam 500ml śmietanki kremówki i myślałam żeby ubić ją i dodać tą czekolade. Boje się, że masy będzie za mało a zależy mi na zrobienou wrażenia dzisiejszego wieczoru:P prosze o szybką odpowiedz

    Odpowiedz
  20. To ciasto zdecydowanie nalezy do moich ulubionych! Powalilas na lopatki moja diete!! ;))) I zdjecia jak zawsze boskie! Pozdrawiam cieplo :) xxx

    Odpowiedz

Dodaj komentarz