Ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami – Smaczne ciasto czekoladowe z owocami i kremami z ciemnej oraz białej czekolady. Choć podałam je z truskawkami, to oczywiście możemy przygotować je z dowolnymi owocami jagodowymi. Ciasto jest puszyste, wilgotne i radzę je upiec dzień wcześniej, wtedy przekroimy je na 3 placki bez problemu. Do kremówki z białą czekoladą dodałam żelatynę, ponieważ masa nie stężała w lodówce i powstała galaretka z białej czekolady, bardzo smaczna. Świetnie smakuje z truskawkami. Uważam, że ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Jest pyszne i wszyscy goście byli zadowoleni. Polecam…

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
5 jajek, osobno żółtka i białka
szczypta soli
150g miękkiego masła
200g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130g mąki
200g roztopionej, gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Środek
250g gorzkiej czekolady (100g możemy zastąpić mleczną)
250g białej czekolady
500g śmietany kremówki 30%
500g truskawek
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
Parę truskawek do ozdoby lub inne owoce

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez 3 minuty mikserem. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu przez chwilę mieszać do połączenia składników. Dodać aromat, wymieszać.

4. Dodać mąkę, roztopioną czekoladę i krótko, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół przez 50-55 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (ciasto może trochę opaść).

Kremy:
6. Do rondelka wlać 250g śmietany i dodać połamaną ciemną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada dobrze się rozpuści, zdjąć z ognia. Do drugiego rondelka wlać 250g śmietanki i dodać białą czekoladę i tak samo postępować jak przy ciemnej czekoladzie.

7. Obie masy czekoladowe wstawić do lodówki, aż zgęstnieją.

8. Żelatynę namoczyć w bardzo małej ilości zimnej wody. Następnie rozpuścić ją w 1/4 szklanki goroącej wody.

9. Obie masy czekoladowe wyjąć z lodówki (masa ciemna będzie gęsta i zwarta). Do żelatyny dodać łyżkę białej czekolady roztopionej w kremówce i rozmieszać. Następnie wlać ją do masy z białą czekoladą i wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.

10. Ostygnięte ciasto czekoladowe przekroić w poziomie dwa razy, czyli otrzymamy 3 placki.

11. Truskawki umyć i dokładnie osączyć, obrać z szypułek. Pokroić na kawałeczki.

12. Na paterze lub dużym talerzu położyć jeden krążek ciasta. Nałożyć połowę ciemnej masy czekoladowej, równomiernie rozłożyć połowę truskawek, docisnąć. Przykryć je 1/3 białego kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Wyłożyć resztę białej masy czekoladowej i poukładać resztę truskawek, docisnąć truskawki do kremu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch posmarować resztą ciemnego kremu i ozdobić owocami. Ciasto wstawić do parę godzin do lodówki.

Udanych wypieków:)

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

50 komentarzy do “Ciasto czekoladowe z truskawkami”

  1. Ciasto super, czekolada z truskawką zawsze dobrze współgra.
    Za długo trzymałam w lodówce białą czekoladę z żelatyną, po wyciągnięciu miałam już piankę, więc ciężko miałam ją już rozłożyć na cieście.
    Pomieszałam też czekoladę mleczną z gorzką, wyszło pysznie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz