Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką – Zapraszam na kolejne ciasto z truskawkami. Dla mnie rewelacyjnie pyszne, nie mogłam się od niego oderwać:). Kokosowy, pachnący spód ze świeżymi, zanurzonymi w galaretce truskawkami. Lekkie, świeże, idealne, letnie ciasto. Jest dosyć płaskie, ale i tak ładnie się prezentuje z błyszcząca galaretką. Na niektórych zdjęciach można zauważyć, że dodałam do truskawek kiwi. Zrobiłam to, ponieważ testowałam nowe galaretki, które nawet z kiwi stężeją (o czym się zresztą przekonałam), ale o tym już w kolejnym poście. Podsumowując: ciasto jest bardzo smaczne i gorąco je polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta z owocami” 2/2012).
Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką
składniki (pamiętajmy, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej):
70g wiórków kokosowych
120g miękkiego masła
100g cukru + 1 łyżka
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
1kg truskawek
2 opakowania czerwonej galaretki
2 łyżeczki żelatyny
wiórki kokosowe do posypania
1. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni lub w rondelku bez tłuszczu, aż ładnie się przyrumienią. Odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą (ucierać około 3 minut).
4. Następnie zmniejszyć obroty miksera i do masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w gładką masę.
5. Do masy dodać mąkę, wiórki kokosowe i mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm lub 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wierzch wyrównać. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół, piec przez 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Truskawki umyć, osączyć i obrać. Pokroić na kawałeczki.
8. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Galaretki rozpuści w 750ml gorącej wody (3 szklankach). Do rozpuszczonych galaretek dodać 1 łyżkę cukru, żelatynę i wymieszać, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.
9. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać jej połowę na wierzch ciasta w tortownicy. Na wierzchu poukładać truskawki i zalać pozostałą galaretką. Schładzać w lodówce, aż galaretka się zetnie. Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi, można podawać z bitą śmietaną.
Udanych wypieków:)
ciasto zrobiłam na Sylwestra, wszystkim bardzo smakował, zwłaszcza ten biszkopt z kokosem.
na pewno zrobię te ciasto jeszcze latem jak będą nasze truskawki, a nie te egipskie, które są mniej słodkie ;)
miło mi, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Wlasnie robie Twoje ciasto. Z piekarnika pachnie na caly dom :) jeszcze tylko galaretka i bedzie pyszne. Dziekuje bardzo za inspiracje i przepis. Niezwykle prosty a jaki efektowny :) Pozdrawiam i zycze sukcesow. Napewno jeszcze kiedys odwiedze te strone :)
na pewno wyjdzie przepyszne, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Dziendobry.Postanowilam spròbowac tego przepisu na to sliczne ciacho. Moja còrka przywiozla mi cala torbe galaretek wiec dzis zabralam sie do dziela.Tylko z truskawkami krucho bo juz po sezone ale mam w domu jezyny i troche winogron…niema nic niezastapionego. pozdrawiam xxx
Kokos z truskawkami to dobre połączenie, ale ciasto jest nieco za tępe moim zdaniem. I zdecydowanie na mniejszą tortownicę, z takiej ilości składników na 26 cm nie dałoby się rozsmarować na sensowną grubość, piekłam w 23 cm i wyszło niezbyt wysokie. Dodawanie żelatyny do galaretki to jakieś nieporozumienie chyba…
pomyśle, ale niczego nie obiecuję,
tort można przełożyć masą z tego przepisu i wykorzystać przepis na biszkopt http://www.malacukierenka.pl/tort-z-truskawkami-i-brzoskwiniami.html
oczywiście możne zmienić truskawki na inne owoce,
pozdrawiam
Witam
Może jakiś ciekawy przepis na tort owocowy znajdzie się dla mnie.Problem w tym,ze potrzebuje go zrobić w kształcie klawiatury komputerowej… Dodam,ze jeszcze nigdy torta nie robiłem i tu moze być problem. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam… Andrzej
Bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Fantastyczne ciasto. Prosciutenkie i palce lizac:) Dziekuje za przepis kolejny raz!
przyjemnego pieczenia i smacznego
pozdrawiam:)
Właśnie je jutro robię :)
Witam.
Może za dużo wiórek kokosowych dodalas,bo jakby nie było,to one troche ciasto kruszą.Ja pieklem już drugi raz te ciasto i moje wychodzi idealnie.Pozdrawiam i życze miłego dzionka,oraz dużo słonka. Andrzej
Niestety pieczenie dłużej tez nie pomaga.
Proszę spróbować piec dłużej, może pomoże, nie wiem czemu opada,
pozdrawiam