Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką – Zapraszam na kolejne ciasto z truskawkami. Dla mnie rewelacyjnie pyszne, nie mogłam się od niego oderwać:). Kokosowy, pachnący spód ze świeżymi, zanurzonymi w galaretce truskawkami. Lekkie, świeże, idealne, letnie ciasto. Jest dosyć płaskie, ale i tak ładnie się prezentuje z błyszcząca galaretką. Na niektórych zdjęciach można zauważyć, że dodałam do truskawek kiwi. Zrobiłam to, ponieważ testowałam nowe galaretki, które nawet z kiwi stężeją (o czym się zresztą przekonałam), ale o tym już w kolejnym poście. Podsumowując: ciasto jest bardzo smaczne i gorąco je polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta z owocami” 2/2012).
Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką
składniki (pamiętajmy, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej):
70g wiórków kokosowych
120g miękkiego masła
100g cukru + 1 łyżka
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
1kg truskawek
2 opakowania czerwonej galaretki
2 łyżeczki żelatyny
wiórki kokosowe do posypania
1. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni lub w rondelku bez tłuszczu, aż ładnie się przyrumienią. Odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą (ucierać około 3 minut).
4. Następnie zmniejszyć obroty miksera i do masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w gładką masę.
5. Do masy dodać mąkę, wiórki kokosowe i mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm lub 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wierzch wyrównać. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół, piec przez 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Truskawki umyć, osączyć i obrać. Pokroić na kawałeczki.
8. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Galaretki rozpuści w 750ml gorącej wody (3 szklankach). Do rozpuszczonych galaretek dodać 1 łyżkę cukru, żelatynę i wymieszać, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.
9. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać jej połowę na wierzch ciasta w tortownicy. Na wierzchu poukładać truskawki i zalać pozostałą galaretką. Schładzać w lodówce, aż galaretka się zetnie. Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi, można podawać z bitą śmietaną.
Udanych wypieków:)
Witam
Piekłam biszkopt z tego przepisu już kolejny raz, ale zawsze środek mi opada. Czy jest na to jakiś sposób?
Witam
Tydzień temu kupiłem truskawki i zastanawiałem się co z nimi zrobić.Znalazłem przez przypadek ten przepis,to był strzał w dziesiątkę.Moje córeczki stwierdziły ,że to super ciasto.Dlatego właśnie robię je po raz drugi.Dziękuje bardzo za udostępnienie tego przepisu. Życzę udanego weekendu i pozdrawiam…Andrzej
też zetnie się bez żelatyny, dałam żelatynę, żeby dobrze trzymały się owoce,
cieszę się, że smakowało,
pozdrawia serdecznie
a czy równie ładnie zetnie się bez żelatyny? bo niestety nie rozmieszałam dobrze żelatyny z galaretką i gdzie-niegdzie wyszły twarde gluty na galaretce :-/ gdyby nie to, to ciasto wyszłoby boskie. oczywiście nie przeszkodziło to mojemu lubemu zjeść całe ciasto w 2 dni :-)
przyjemnej pracy i smacznego,
pozdrawiam:)
Zaraz się biorę do roboty, aż ślinka leci, w sam raz na niedzielne popołudnie:)
Spoko, na Dzień Taty ;)
coś się pomyśli z tortem orzechowym, ale za jakiś czas, może na dzień Taty:)
pozdrawiam
Widać, że bardzo smaczny i pyszny, na pewno wykorzystam ten przepis. I mam prośbę, mogłabyś podać przepis na tort orzechowy? Nie mam pomysłu ;)
wszystko co jest z galaretkami i truskawkami jest boskie :D to jest niepodważalny fakt!
Jak narazie wszystkie truskawki, które kupiłam wylądowały w brzuchach saute:) ….ale przyjdzie i czas na pyszne ciasta z galaretką:)
Śliczne ciasto! Wspaniale wygląda, te truskawki są boskie w galaretce:)
Obawiam się że forma do tarty będzie za niska, radzę użyć tortownicy,
pozdrawiam:)
Czy tacka a’la tarta wystarczy na ciasto i resztę czy raczej nie bardzo?? :) Na pewno zechcę jutro wypróbować ten przepis :)
PIĘKNE I SMACZNE!Widziałam już ten przepis i też zamierzałam zrobić to cudo :) Ale wygrał sernik na zimno z nutą malibu :) Lubię jak jest kokosowo! :) Pozdrawiam! :)