Ciasteczka korzenne z migdałami – Po owocowych wypiekach miałam ochotę na kruche korzenne ciasteczka. Są bardzo smaczne, cudownie pachną przyprawami i są przyjemnie chrupiące dzięki migdałom. Obowiązkowa przekąska do kawy:). Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu i trzymając się przepisu, nikt nie powinien mieć z nimi problemu. Trochę musimy poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce, ale warto. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony taste of home).
Ciasteczka korzenne z migdałami
Składniki na około 30 ciasteczek:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 szklanki grubo poszatkowanych migdałów
1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól i przyprawy.
2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3 minuty na najwyższych obrotach miksera).
3. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać jajko, miksować przez około 40 sekund, aż składniki się połączą.
4. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawami i krótko, ale dokładnie wymieszać (ciasto będzie gęste, więc możemy je wymieszać rękoma). Wsypać migdały, wymieszać.
5. Z ciasta uformować dwa rulony i wstawiać je na 2 godziny do lodówki (można na dużej, możemy zostawić ciasto na noc w lodówce i rano upiec je do śniadania).
6. Schłodzone ciasto pokroić na plastry o grubości około 0,5cm. Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odległości. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 15 minut.
Udanych wypieków:)
tak, ja dodawałam ze skórką, pozdrawiam
A czy migdaly to bez skorek maja byc tak?
mogą być zrobione z wyprzedzeniem i przechowywane przez kilka dni, pozdrawiam