Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką

Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką – Zapraszam na kolejne ciasto z truskawkami. Dla mnie rewelacyjnie pyszne, nie mogłam się od niego oderwać:). Kokosowy, pachnący spód ze świeżymi, zanurzonymi w galaretce truskawkami. Lekkie, świeże, idealne, letnie ciasto. Jest dosyć płaskie, ale i tak ładnie się prezentuje z błyszcząca galaretką. Na niektórych zdjęciach można zauważyć, że dodałam do truskawek kiwi. Zrobiłam to, ponieważ testowałam nowe galaretki, które nawet z kiwi stężeją (o czym się zresztą przekonałam), ale o tym już w kolejnym poście. Podsumowując: ciasto jest bardzo smaczne i gorąco je polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta z owocami” 2/2012).

Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką

Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką
składniki (pamiętajmy, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej):
70g wiórków kokosowych
120g miękkiego masła
100g cukru + 1 łyżka
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
1kg truskawek
2 opakowania czerwonej galaretki
2 łyżeczki żelatyny
wiórki kokosowe do posypania

1. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni lub w rondelku bez tłuszczu, aż ładnie się przyrumienią. Odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą (ucierać około 3 minut).

4. Następnie zmniejszyć obroty miksera i do masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w gładką masę.

5. Do masy dodać mąkę, wiórki kokosowe i mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm lub 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wierzch wyrównać. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół, piec przez 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Truskawki umyć, osączyć i obrać. Pokroić na kawałeczki.

8. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Galaretki rozpuści w 750ml gorącej wody (3 szklankach). Do rozpuszczonych galaretek dodać 1 łyżkę cukru, żelatynę i wymieszać, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.

9. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać jej połowę na wierzch ciasta w tortownicy. Na wierzchu poukładać truskawki i zalać pozostałą galaretką. Schładzać w lodówce, aż galaretka się zetnie. Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi, można podawać z bitą śmietaną.

Udanych wypieków:)

Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką

Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką

Print Friendly, PDF & Email

30 komentarzy do “Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką”

  1. ciasto zrobiłam na Sylwestra, wszystkim bardzo smakował, zwłaszcza ten biszkopt z kokosem.
    na pewno zrobię te ciasto jeszcze latem jak będą nasze truskawki, a nie te egipskie, które są mniej słodkie ;)

    Odpowiedz
  2. Wlasnie robie Twoje ciasto. Z piekarnika pachnie na caly dom :) jeszcze tylko galaretka i bedzie pyszne. Dziekuje bardzo za inspiracje i przepis. Niezwykle prosty a jaki efektowny :) Pozdrawiam i zycze sukcesow. Napewno jeszcze kiedys odwiedze te strone :)

    Odpowiedz
  3. Dziendobry.Postanowilam spròbowac tego przepisu na to sliczne ciacho. Moja còrka przywiozla mi cala torbe galaretek wiec dzis zabralam sie do dziela.Tylko z truskawkami krucho bo juz po sezone ale mam w domu jezyny i troche winogron…niema nic niezastapionego. pozdrawiam xxx

    Odpowiedz
  4. Kokos z truskawkami to dobre połączenie, ale ciasto jest nieco za tępe moim zdaniem. I zdecydowanie na mniejszą tortownicę, z takiej ilości składników na 26 cm nie dałoby się rozsmarować na sensowną grubość, piekłam w 23 cm i wyszło niezbyt wysokie. Dodawanie żelatyny do galaretki to jakieś nieporozumienie chyba…

    Odpowiedz
  5. Witam
    Może jakiś ciekawy przepis na tort owocowy znajdzie się dla mnie.Problem w tym,ze potrzebuje go zrobić w kształcie klawiatury komputerowej… Dodam,ze jeszcze nigdy torta nie robiłem i tu moze być problem. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam… Andrzej

    Odpowiedz
  6. Witam.
    Może za dużo wiórek kokosowych dodalas,bo jakby nie było,to one troche ciasto kruszą.Ja pieklem już drugi raz te ciasto i moje wychodzi idealnie.Pozdrawiam i życze miłego dzionka,oraz dużo słonka. Andrzej

    Odpowiedz
  7. Witam
    Tydzień temu kupiłem truskawki i zastanawiałem się co z nimi zrobić.Znalazłem przez przypadek ten przepis,to był strzał w dziesiątkę.Moje córeczki stwierdziły ,że to super ciasto.Dlatego właśnie robię je po raz drugi.Dziękuje bardzo za udostępnienie tego przepisu. Życzę udanego weekendu i pozdrawiam…Andrzej

    Odpowiedz
  8. też zetnie się bez żelatyny, dałam żelatynę, żeby dobrze trzymały się owoce,
    cieszę się, że smakowało,
    pozdrawia serdecznie

    Odpowiedz
  9. a czy równie ładnie zetnie się bez żelatyny? bo niestety nie rozmieszałam dobrze żelatyny z galaretką i gdzie-niegdzie wyszły twarde gluty na galaretce :-/ gdyby nie to, to ciasto wyszłoby boskie. oczywiście nie przeszkodziło to mojemu lubemu zjeść całe ciasto w 2 dni :-)

    Odpowiedz
  10. Widać, że bardzo smaczny i pyszny, na pewno wykorzystam ten przepis. I mam prośbę, mogłabyś podać przepis na tort orzechowy? Nie mam pomysłu ;)

    Odpowiedz
  11. Czy tacka a’la tarta wystarczy na ciasto i resztę czy raczej nie bardzo?? :) Na pewno zechcę jutro wypróbować ten przepis :)

    Odpowiedz
  12. PIĘKNE I SMACZNE!Widziałam już ten przepis i też zamierzałam zrobić to cudo :) Ale wygrał sernik na zimno z nutą malibu :) Lubię jak jest kokosowo! :) Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz