Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką

Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką – Zapraszam na kolejne ciasto z truskawkami. Dla mnie rewelacyjnie pyszne, nie mogłam się od niego oderwać:). Kokosowy, pachnący spód ze świeżymi, zanurzonymi w galaretce truskawkami. Lekkie, świeże, idealne, letnie ciasto. Jest dosyć płaskie, ale i tak ładnie się prezentuje z błyszcząca galaretką. Na niektórych zdjęciach można zauważyć, że dodałam do truskawek kiwi. Zrobiłam to, ponieważ testowałam nowe galaretki, które nawet z kiwi stężeją (o czym się zresztą przekonałam), ale o tym już w kolejnym poście. Podsumowując: ciasto jest bardzo smaczne i gorąco je polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta z owocami” 2/2012).

Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką

Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką
składniki (pamiętajmy, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej):
70g wiórków kokosowych
120g miękkiego masła
100g cukru + 1 łyżka
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
1kg truskawek
2 opakowania czerwonej galaretki
2 łyżeczki żelatyny
wiórki kokosowe do posypania

1. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni lub w rondelku bez tłuszczu, aż ładnie się przyrumienią. Odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą (ucierać około 3 minut).

4. Następnie zmniejszyć obroty miksera i do masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w gładką masę.

5. Do masy dodać mąkę, wiórki kokosowe i mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm lub 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wierzch wyrównać. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół, piec przez 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Truskawki umyć, osączyć i obrać. Pokroić na kawałeczki.

8. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Galaretki rozpuści w 750ml gorącej wody (3 szklankach). Do rozpuszczonych galaretek dodać 1 łyżkę cukru, żelatynę i wymieszać, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.

9. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać jej połowę na wierzch ciasta w tortownicy. Na wierzchu poukładać truskawki i zalać pozostałą galaretką. Schładzać w lodówce, aż galaretka się zetnie. Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi, można podawać z bitą śmietaną.

Udanych wypieków:)

Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką

Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

30 komentarzy do wpisu „Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką”

  1. PIĘKNE I SMACZNE!Widziałam już ten przepis i też zamierzałam zrobić to cudo :) Ale wygrał sernik na zimno z nutą malibu :) Lubię jak jest kokosowo! :) Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz
  2. Czy tacka a’la tarta wystarczy na ciasto i resztę czy raczej nie bardzo?? :) Na pewno zechcę jutro wypróbować ten przepis :)

    Odpowiedz
  3. Widać, że bardzo smaczny i pyszny, na pewno wykorzystam ten przepis. I mam prośbę, mogłabyś podać przepis na tort orzechowy? Nie mam pomysłu ;)

    Odpowiedz
  4. a czy równie ładnie zetnie się bez żelatyny? bo niestety nie rozmieszałam dobrze żelatyny z galaretką i gdzie-niegdzie wyszły twarde gluty na galaretce :-/ gdyby nie to, to ciasto wyszłoby boskie. oczywiście nie przeszkodziło to mojemu lubemu zjeść całe ciasto w 2 dni :-)

    Odpowiedz
  5. też zetnie się bez żelatyny, dałam żelatynę, żeby dobrze trzymały się owoce,
    cieszę się, że smakowało,
    pozdrawia serdecznie

    Odpowiedz
  6. Witam
    Tydzień temu kupiłem truskawki i zastanawiałem się co z nimi zrobić.Znalazłem przez przypadek ten przepis,to był strzał w dziesiątkę.Moje córeczki stwierdziły ,że to super ciasto.Dlatego właśnie robię je po raz drugi.Dziękuje bardzo za udostępnienie tego przepisu. Życzę udanego weekendu i pozdrawiam…Andrzej

    Odpowiedz
  7. Witam.
    Może za dużo wiórek kokosowych dodalas,bo jakby nie było,to one troche ciasto kruszą.Ja pieklem już drugi raz te ciasto i moje wychodzi idealnie.Pozdrawiam i życze miłego dzionka,oraz dużo słonka. Andrzej

    Odpowiedz
  8. Witam
    Może jakiś ciekawy przepis na tort owocowy znajdzie się dla mnie.Problem w tym,ze potrzebuje go zrobić w kształcie klawiatury komputerowej… Dodam,ze jeszcze nigdy torta nie robiłem i tu moze być problem. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam… Andrzej

    Odpowiedz
  9. Kokos z truskawkami to dobre połączenie, ale ciasto jest nieco za tępe moim zdaniem. I zdecydowanie na mniejszą tortownicę, z takiej ilości składników na 26 cm nie dałoby się rozsmarować na sensowną grubość, piekłam w 23 cm i wyszło niezbyt wysokie. Dodawanie żelatyny do galaretki to jakieś nieporozumienie chyba…

    Odpowiedz
  10. Dziendobry.Postanowilam spròbowac tego przepisu na to sliczne ciacho. Moja còrka przywiozla mi cala torbe galaretek wiec dzis zabralam sie do dziela.Tylko z truskawkami krucho bo juz po sezone ale mam w domu jezyny i troche winogron…niema nic niezastapionego. pozdrawiam xxx

    Odpowiedz
  11. Wlasnie robie Twoje ciasto. Z piekarnika pachnie na caly dom :) jeszcze tylko galaretka i bedzie pyszne. Dziekuje bardzo za inspiracje i przepis. Niezwykle prosty a jaki efektowny :) Pozdrawiam i zycze sukcesow. Napewno jeszcze kiedys odwiedze te strone :)

    Odpowiedz
  12. ciasto zrobiłam na Sylwestra, wszystkim bardzo smakował, zwłaszcza ten biszkopt z kokosem.
    na pewno zrobię te ciasto jeszcze latem jak będą nasze truskawki, a nie te egipskie, które są mniej słodkie ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz