Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką – Zapraszam na kolejne ciasto z truskawkami. Dla mnie rewelacyjnie pyszne, nie mogłam się od niego oderwać:). Kokosowy, pachnący spód ze świeżymi, zanurzonymi w galaretce truskawkami. Lekkie, świeże, idealne, letnie ciasto. Jest dosyć płaskie, ale i tak ładnie się prezentuje z błyszcząca galaretką. Na niektórych zdjęciach można zauważyć, że dodałam do truskawek kiwi. Zrobiłam to, ponieważ testowałam nowe galaretki, które nawet z kiwi stężeją (o czym się zresztą przekonałam), ale o tym już w kolejnym poście. Podsumowując: ciasto jest bardzo smaczne i gorąco je polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta z owocami” 2/2012).
Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką
składniki (pamiętajmy, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej):
70g wiórków kokosowych
120g miękkiego masła
100g cukru + 1 łyżka
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
1kg truskawek
2 opakowania czerwonej galaretki
2 łyżeczki żelatyny
wiórki kokosowe do posypania
1. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni lub w rondelku bez tłuszczu, aż ładnie się przyrumienią. Odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą (ucierać około 3 minut).
4. Następnie zmniejszyć obroty miksera i do masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w gładką masę.
5. Do masy dodać mąkę, wiórki kokosowe i mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm lub 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wierzch wyrównać. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół, piec przez 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Truskawki umyć, osączyć i obrać. Pokroić na kawałeczki.
8. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Galaretki rozpuści w 750ml gorącej wody (3 szklankach). Do rozpuszczonych galaretek dodać 1 łyżkę cukru, żelatynę i wymieszać, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.
9. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać jej połowę na wierzch ciasta w tortownicy. Na wierzchu poukładać truskawki i zalać pozostałą galaretką. Schładzać w lodówce, aż galaretka się zetnie. Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi, można podawać z bitą śmietaną.
Udanych wypieków:)
PIĘKNE I SMACZNE!Widziałam już ten przepis i też zamierzałam zrobić to cudo :) Ale wygrał sernik na zimno z nutą malibu :) Lubię jak jest kokosowo! :) Pozdrawiam! :)
Czy tacka a’la tarta wystarczy na ciasto i resztę czy raczej nie bardzo?? :) Na pewno zechcę jutro wypróbować ten przepis :)
Obawiam się że forma do tarty będzie za niska, radzę użyć tortownicy,
pozdrawiam:)
Śliczne ciasto! Wspaniale wygląda, te truskawki są boskie w galaretce:)
Jak narazie wszystkie truskawki, które kupiłam wylądowały w brzuchach saute:) ….ale przyjdzie i czas na pyszne ciasta z galaretką:)
wszystko co jest z galaretkami i truskawkami jest boskie :D to jest niepodważalny fakt!
Widać, że bardzo smaczny i pyszny, na pewno wykorzystam ten przepis. I mam prośbę, mogłabyś podać przepis na tort orzechowy? Nie mam pomysłu ;)
coś się pomyśli z tortem orzechowym, ale za jakiś czas, może na dzień Taty:)
pozdrawiam
Spoko, na Dzień Taty ;)
Zaraz się biorę do roboty, aż ślinka leci, w sam raz na niedzielne popołudnie:)
przyjemnej pracy i smacznego,
pozdrawiam:)
a czy równie ładnie zetnie się bez żelatyny? bo niestety nie rozmieszałam dobrze żelatyny z galaretką i gdzie-niegdzie wyszły twarde gluty na galaretce :-/ gdyby nie to, to ciasto wyszłoby boskie. oczywiście nie przeszkodziło to mojemu lubemu zjeść całe ciasto w 2 dni :-)
też zetnie się bez żelatyny, dałam żelatynę, żeby dobrze trzymały się owoce,
cieszę się, że smakowało,
pozdrawia serdecznie
Witam
Tydzień temu kupiłem truskawki i zastanawiałem się co z nimi zrobić.Znalazłem przez przypadek ten przepis,to był strzał w dziesiątkę.Moje córeczki stwierdziły ,że to super ciasto.Dlatego właśnie robię je po raz drugi.Dziękuje bardzo za udostępnienie tego przepisu. Życzę udanego weekendu i pozdrawiam…Andrzej
Witam
Piekłam biszkopt z tego przepisu już kolejny raz, ale zawsze środek mi opada. Czy jest na to jakiś sposób?
Proszę spróbować piec dłużej, może pomoże, nie wiem czemu opada,
pozdrawiam
Niestety pieczenie dłużej tez nie pomaga.
Witam.
Może za dużo wiórek kokosowych dodalas,bo jakby nie było,to one troche ciasto kruszą.Ja pieklem już drugi raz te ciasto i moje wychodzi idealnie.Pozdrawiam i życze miłego dzionka,oraz dużo słonka. Andrzej
Właśnie je jutro robię :)
przyjemnego pieczenia i smacznego
pozdrawiam:)
Fantastyczne ciasto. Prosciutenkie i palce lizac:) Dziekuje za przepis kolejny raz!
Bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Witam
Może jakiś ciekawy przepis na tort owocowy znajdzie się dla mnie.Problem w tym,ze potrzebuje go zrobić w kształcie klawiatury komputerowej… Dodam,ze jeszcze nigdy torta nie robiłem i tu moze być problem. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam… Andrzej
pomyśle, ale niczego nie obiecuję,
tort można przełożyć masą z tego przepisu i wykorzystać przepis na biszkopt http://www.malacukierenka.pl/tort-z-truskawkami-i-brzoskwiniami.html
oczywiście możne zmienić truskawki na inne owoce,
pozdrawiam
Kokos z truskawkami to dobre połączenie, ale ciasto jest nieco za tępe moim zdaniem. I zdecydowanie na mniejszą tortownicę, z takiej ilości składników na 26 cm nie dałoby się rozsmarować na sensowną grubość, piekłam w 23 cm i wyszło niezbyt wysokie. Dodawanie żelatyny do galaretki to jakieś nieporozumienie chyba…
Dziendobry.Postanowilam spròbowac tego przepisu na to sliczne ciacho. Moja còrka przywiozla mi cala torbe galaretek wiec dzis zabralam sie do dziela.Tylko z truskawkami krucho bo juz po sezone ale mam w domu jezyny i troche winogron…niema nic niezastapionego. pozdrawiam xxx
na pewno wyjdzie przepyszne, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Wlasnie robie Twoje ciasto. Z piekarnika pachnie na caly dom :) jeszcze tylko galaretka i bedzie pyszne. Dziekuje bardzo za inspiracje i przepis. Niezwykle prosty a jaki efektowny :) Pozdrawiam i zycze sukcesow. Napewno jeszcze kiedys odwiedze te strone :)
miło mi, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
ciasto zrobiłam na Sylwestra, wszystkim bardzo smakował, zwłaszcza ten biszkopt z kokosem.
na pewno zrobię te ciasto jeszcze latem jak będą nasze truskawki, a nie te egipskie, które są mniej słodkie ;)