Pomarańczowa kruszonka z rabarbarem

Pomarańczowa kruszonka z rabarbarem – Dzisiaj zapraszam na jeden z moich ulubionych deserów. Pyszną kruszonkę, tym razem w kolorze pomarańczowym. Jest to bardzo smaczny, szybki deser o interesującym smaku. Dodanie pomarańczy podkreśla kwaskowaty smak rabarbaru, wprowadza ciekawy akcent. Dołożyłam również parę truskawek, dla koloru i aromatu. Deser w przygotowaniu jest prosty, więc nikt nie powinien mieć z nim problemu, polecam (zmodyfikowany przepis ze strony Delicious Magazine).

Pomarańczowa kruszonka z rabarbarem

Pomarańczowa kruszonka z rabarbarem
składniki:
Nadzienie:
700g rabarbaru
1 pomarańcza
50g jasnego brązowego cukru
1 łyżka mąki
parę umytych, obranych truskawek (wystarczą dwie)
Kruszonka:
100g zimnego masła
180g mąki
50g płatków owsianych
100g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z płatkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać posiekane masło i rozcierać je palcami, aż powstanie kruszonka. Odstawić.

2. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki.

3. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z rabarbarem.

4. Truskawki pokroić.

5. Drugą połówkę pomarańczy obrać ze skórki i drobno pokroić. Następnie dodać ją do rabarbaru wraz z truskawkami, cukrem i mąką, wymieszać. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia o wymiarach 28x23cm i równomiernie posypać kruszonką.

6. Piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno.

Udanych wypieków:)

Pomarańczowa kruszonka z rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze do wpisu „Pomarańczowa kruszonka z rabarbarem”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.