Pomarańczowa kruszonka z rabarbarem – Dzisiaj zapraszam na jeden z moich ulubionych deserów. Pyszną kruszonkę, tym razem w kolorze pomarańczowym. Jest to bardzo smaczny, szybki deser o interesującym smaku. Dodanie pomarańczy podkreśla kwaskowaty smak rabarbaru, wprowadza ciekawy akcent. Dołożyłam również parę truskawek, dla koloru i aromatu. Deser w przygotowaniu jest prosty, więc nikt nie powinien mieć z nim problemu, polecam (zmodyfikowany przepis ze strony Delicious Magazine).
Pomarańczowa kruszonka z rabarbarem
składniki:
Nadzienie:
700g rabarbaru
1 pomarańcza
50g jasnego brązowego cukru
1 łyżka mąki
parę umytych, obranych truskawek (wystarczą dwie)
Kruszonka:
100g zimnego masła
180g mąki
50g płatków owsianych
100g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z płatkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać posiekane masło i rozcierać je palcami, aż powstanie kruszonka. Odstawić.
2. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki.
3. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z rabarbarem.
4. Truskawki pokroić.
5. Drugą połówkę pomarańczy obrać ze skórki i drobno pokroić. Następnie dodać ją do rabarbaru wraz z truskawkami, cukrem i mąką, wymieszać. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia o wymiarach 28x23cm i równomiernie posypać kruszonką.
6. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Udanych wypieków:)
Aż mi ślinka cieknie! Cudowna ta kruszonka !:)
obłędne połączenie smaków :)
Podoba mi sie polaczenie rabarbaru i pomaranczy. A ze wszelkie crumbles lubie bardzo, to i takie chetnie bym zjadla!
wygląda smakowicie….mniam,mniam