Kakaowy MAKOWIEC z orzechami

Kakaowy MAKOWIEC z orzechami – Zapraszam na nowego, pysznego makowca z orzechami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. W przygotowaniu jest prosty, tylko zajmuję trochę czasu, ponieważ trzeba zemleć mak. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kakaowy MAKOWIEC z orzechami

Kakaowy MAKOWIEC z orzechami
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
180g cukru
Do nasączenia:
150ml mleka
70ml likieru migdałowego
Masa makowa:
300g maku
3 duże jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150g naturalnego miodu
2 łyżki cukru
200g masła roztopionego
4-5 kropli aromatu migdałowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
120g posiekanych orzechów włoskich
80g rodzynek
Polewa:
140g masła
70g cukru pudru
2 łyżki kakao bez cukru
5-6 łyżek gorącego mleka (dopiero co zagotowanego)
posiekane orzechy do posypania

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx35cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.

4. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać).

5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotujemy mak:
6. Mak przesypać do garnka i zalać gorącą wodą, tak aby go dobrze przykryła. Postawić na ogniu i zagotować, mak gotować przez około 5-10 minut. Zdjąć z ognia i osączyć na sitku. Następnie zemleć 2-3 razy.

Zaczniemy składać ciasto:
7. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

8. Zmielony mak przesypać do garnka, dodać roztopione masło, orzechy, rodzynki, jajka i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Mak postawić na ogniu i mieszając, smażyć, aż masa stanie się bardzo gorąca (masę trzeba zagotować), należy uważać, aby masy nie przypalić.

9. Masę zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Dosłodzić do smaku cukrem, ja dodałam 2 łyżki cukru. Dodać aromat, wymieszać.

10. Połowę gotowej masy makowej wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostałą masę makową, wyrównać. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Polewa:
11. Do rondelka przełożyć masło, dodać cukier puder, kakao i postawić na bardzo małym ogniu, mieszając, zagotować (masa może się rozwarstwić, ale nie należy się przejmować), patrz FILM. Zdjąć z ognia i dodać gorące mleko, mieszać na jednolitą polewę.

12. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać, posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Kakaowy MAKOWIEC z orzechami

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem

Pyszne ciasto fantastyczny MACZEK z czekoladą i kawą

8 komentarzy do “Kakaowy MAKOWIEC z orzechami”

  1. To będzie mój pierwszy wypiek więc mam może banalne pytanie.Czy można użyć gotowej masy makowej? Jeśli tak to czy trzeba ją jeszcze poddać dodatkowej obróbce?

    Odpowiedz
    • myślę, że tak, tylko i tak bym go sparzyła gorącą wodą, będzie bardziej wilgotny i miękki, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz