Miękkie PIERNICZKI nadziewane powidłami śliwkowymi – Zapraszam na nowe, pyszne pierniczki. Wspaniale smakują, są aromatyczne, miękkie, troszkę wilgotne od powideł i są proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu. Pięknie wyglądają, bardzo polecam! Jedne z moich ulubionych pierniczków:) Z przepisu uzyskamy około 22 pierniki. Troszkę zmodyfikowany przepis z książki „Dekoracyjne ciasteczka do jedzenia, na ozdoby i prezent” Buchmann. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Miękkie PIERNICZKI nadziewane powidłami śliwkowymi
Składniki na około 22 pierniczki:
Ciasto:
50g masła
220g miodu (użyłam naturalnego)
100g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
1 jajko
300-340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 opakowanie przyprawy do piernika 20g
1/2 łyżeczki sody
1 czubata łyżka kakao bez cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
powidła śliwkowe około 300-350g
Polewa:
200g białej czekolady
30g masła
około 5 łyżek gorącego mleka
kolorowa posypka cukrowa
Ciasto:
1. Do rondelka przełożyć masło, dodać miód, połamaną czekoladę i powstawiać na bardzo mały ogniu, cały czas mieszać, aż składniki się roztopią. Gdy rondelek zrobić się ciepły, ściągamy go z ognia i jeśli jeszcze jakieś składniki się nie roztopiły, to dalej mieszamy (uwaga: masy nie gotować). Miodową masę odstawić do całkowitego ostudzenia.
2. Do mąki dodać kakao, przyprawę, sodę, sól, wymieszać łyżką. Następnie przesiać na miodową masę, dodać jajko i ciasto można krótko wymieszać łyżką. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto ma być wilgotne i dosyć klejące. Na początku radzę dodać 300g mąki i jeśli ciasto będzie zbyt mocno klejące, to wtedy dodać jeszcze trochę mąki.
3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut.
4. Ciasto po wyjęciu z lodówki odstawić na chwilę, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie wyjąć je z foli i podsypując mąką, krótko zagnieść, aby ciasto zrobiło się elastyczne.
5. Ciasto wałkujemy tak na około 3-4mm, podsypując mąką blat i wałek. Ciasto dzielimy na dwie równe części, patrz FILM. Na jedną część ciasta w odstępach, łyżeczką nałożyć powidła śliwkowe, patrz FILM. Ciasto z powidłami nakryć drugą częścią ciasta. Lekko można docisnąć w miejscach gdzie nie ma powideł śliwkowych i z ciasta powycinać pierniczki, tak aby powidła były środkiem pierniczka, patrz FILM.
6. Gotowe pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między pierniczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 12 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Jeśli pierniczki będziemy piec zbyt długo, to zrobią się twardawe i jeśli będziemy je piec w zbyt wysokiej temperaturze, to mogą popękać.
Pierniczki po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenie.
Polewa:
7. Do rondelka przełożyć masło i połamaną czekoladę. Postawić na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać. Gdy rondelek zrobi się ciepły to zdjąć go z ognia i mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi, patrz FILM. Dodać 5 łyżek bardzo gorącego mleka i mieszać, aż powstanie jednolita polewa. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, to dodać jeszcze jedną łyżkę gorącego mleka.
8. W gotowej polewie maczać pierniczki, odstawić je na chwilkę, aby polewa obciekła. Wierzch pierniczków posypać kolorową posypką cukrową, odstawić je na około jeden dzień, aby polewa dobrze stężała.
9. Pierniki można również ozdobić samą czekoladą. Należy roztopić ją na parze lub w mikrofalówce, przełożyć do małego rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka, odciąć brzeg i na pierniczkach zrobić paseczki, patrz FILM. Na koniec można posypać je kolorową posypką cukrową.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Ile czasu po upieczeniu mozna trzymac pierniczki i w jakich warunkach?
Na pewno do 10 dni w puszce, w chłodniejszym miejscu, pozdrawiam
Pani Natalio, czy mogę zrobić ciasto dzień wcześniej czy nie powinno leżeć w lodówce dłużej niż godzinę?
Pozdrawiam cieplutko
można zrobić dzień wcześniej, tylko żeby ciasto było zawinięte w folię, żeby nie wysychało, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam z podwójnej porcji. Wyszły mi 63 sztuki. Są pyszne! Dziękuję za przepis!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Robiłam w zeszłym roku ale w tym musze zrobic z podwójnej porcji składników tak dobre były :)
Dziękuję bardzo za przepis, pierniczki wyszły super! Zrobiłam zgodnie z przepisem oraz wersję bez glutenu i laktozy – zamiast masła olej kokosowy a mąkę pszenną zastąpiłam gryczaną i też wyszły :)
Kolejny przepis z Pani strony i strzał w dziesiątkę!
Pozdrawiam!
Pierniczki wyszly cudownie!!!Jutro robie druga porcje!!!Dziekuje za kolejny wspanialy przepis!!!!
Wyszły super. Są przepyszne!
Czy po upieczeniu przechowywać je w lodowce?
Pozdrawiam
myślę, że nie, żeby tylko były zamknięte szczelnie, pozdrawiam
Cześć, Cukierenko :)
chciałabym pominąć czekoladę w przepisie – w masie pierniczków. czy można to zrobić bez większej szkody?
Dziękuję!
Pani Natalio jaką mąkę bezglutenową moge użyć żeby pierniczki wyszły pyszne.
Pani Natalio czy jeśli zamiast polewy czekoladowej dodam lukier i zamiast masła margarynę to bardzo stracą na smaku?
Pozdrawiam
myślę, że nie, może być, pozdrawiam serdecznie
Chcialabym zrobic podwojna porcje , mam 100 g czekolady czy cos to zmieni w pierniczkach?
Wyglądają smakowicie ale nistety nie mogę jeść glutenu .Jaką mąkę bezglutenową może pani polecić żeby wyszły smaczne
Zapomniałam jajka – wyjdą bez niego? Po upieczeniu wyglądają niby ok, ale nie wiem czy mogę je podać czy lepiej zrobić nowe. :(
tak wyjdą, ja raz też zapomniałam, były ok, tylko średnio urosły, pozdrawiam serdecznie
Pierniczki są mega😋😋już wybrobowalam przepis i na święta będą upieczone obowiązkowo ♥️♥️dziękuję za przepis♥️♥️