Ciasto ORZESZEK w czekoladzie

Ciasto ORZESZEK w czekoladzie – Zapraszam na ciasto pełne orzechów, z polewą czekoladową i z puszystym kakaowym biszkoptem. Ciasto jest bardzo smaczne, dobrze nasączone, z dużą ilością kremu. Zamiast powideł śliwkowych można użyć konfitury wiśniowej. Jest to ciasto idealne na Święta, jest bogate i smaczne. Przepis powstał przy współpracy z marką Wart – Milk. Bardzo polecam!

Zapraszam na FILM.

Ciasto ORZESZEK w czekoladzie

Ciasto ORZESZEK w czekoladzie
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek osobno – żółtka i białka
180g cukru
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
Do nasączenia:
70ml wody
100ml wiśniówki (można zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z sokiem z cytryny lub kawą)
Krem:
700ml mleka Mu o zawartości tłuszczu 3,2%
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300g zmielonych orzechów włoskich
250g masła w temperaturze pokojowej
7 łyżek cukru pudru
Polewa:
100g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
130g mlecznej czekolady
230ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
około 350-400g powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej
posiekane orzechy do ozdoby
gwiazdki cukrowe do ozdoby

Ciasto ORZESZEK w czekoladzie

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx35cm lub 25cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.

4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.

5. Następnie przesiać mąkę z kakao na jajeczną masę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać).

6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Ciasto ORZESZEK w czekoladzie

Krem:
7. Zmielone orzechy przesypać do rondelka. Wlać 350ml mleka i zagotować, cały czas mieszając (proszę uważać, żeby nie przypalić). Gdy masa się zagotuje, trzymać ją na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia.

8. Do rondelka wlać 200ml mleka i zagotować. Do 150ml mleka dodać mąkę ziemniaczaną i budyń, dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozmieszamy budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masę orzechową i energicznie wymieszać szpatułką. Orzechowy budyń nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

9. Masło przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać orzechowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

Składanie ciasta:
10. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

11. Biszkopt posmarować powidłami lub konfiturą i na wierzch wyłożyć połowę gotowego kremu, wyrównać. Położyć drugą część biszkoptu, nasączyć go i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.

Polewa czekoladowa:
12. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem. Odstawić do ostudzenia na około 10 minut, polewa ma być ostudzona/letnia.

13. Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto ozdobić cukrowymi gwiazdkami. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Ciasto ORZESZEK w czekoladzie

Print Friendly, PDF & Email

18 komentarzy do wpisu „Ciasto ORZESZEK w czekoladzie”

  1. Kolejne przepyszne ciasto do wypróbowania i nie wydaje się trudne. Mój jednak problem polega na tym, że choćbym nie wiem jak się starała, to i tak zawsze mleko, budyń przypalę. Proszę zatem zdradzić jakiego rondelka Pani używa.

    Odpowiedz
    • to jest rondel – Rondel z pokrywką Bisetti Stonerose Rose Alessio, ø 18 cm, tylko on szybko się niszczy, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. a gdybym zamiast konfitury dała mrożone wiśnie? Co Pani myśli? Mam też wiśnie z nalewki ale to już chyba byłoby za dużo alkoholu. Ile wówczas tych wiśni i musiałyby być rozmrożone?

    Odpowiedz
  3. Bardzo proste ciasto. Ja zrobiłam z 1,5 porcji na dużą blaszkę. Moim zdaniem ciasto raczej na codzien niż od święta. Dobrze że jest marmolada to nie jest bardzo mdłe, jednak ogólnie dla mnie średnie i nie wiem czy je jeszcze kiedyś zrobię.

    Odpowiedz
  4. Dla mnie i dla mojego syna super ciasto. W przepisie jest 300 g orzechów ja dałam 200 g i masa dla nas nie była zbyt orzechowa. Reasumując, na pewno nie jeden raz zrobię to ciasto :).

    Odpowiedz
  5. Dzień dobry, robiłam 2 razy te ciasto. Za każdym razem masa orzechowa wychodzi za rzadka. Czy mogłaby mi Pani napisać jakie są proporcje mleka na budyń? Możliwe że tutaj za dużo mleka. Orzechy zagotowałam z mlekiem na ok 1,5 szklanki mleka. Na budyń wlałam 3/4 szklanki mleka do rondelka a pozostałe składniki wymieszałam również w 3/4 szklance mleka następnie połączyłam z mlekiem w rondelku. Drugie pytanie jest takie czy można utrzeć masło z cukrem wcześniej i żeby chwilę odstało?

    Odpowiedz
    • Też mam problem z tą masą. Ciasto robiłam już dwukrotnie i za każdym razem rzadka. Musiałam poprawiać/modyfikować po swojemu.

      Odpowiedz
  6. Ciasto wyszło super! Robiłam tydzień temu. Wszyscy, których poczęstowała byli pod wrażeniem smaku! A wieczorem z kubkiem kakao- rewelacja ☺️. Jutro zrobię ponownie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz