Jabłka pod kruszonką – Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).
Jabłka pod kruszonką
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła
1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.
2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
Udanych wypieków:)
Cieszę się, że smakuje:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ten przepis to mistrzostwo świata! Szykowałam się do zrobienia tego przy pierwszej nadarzającej się okazji i gdy ona nastąpiła, to był strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam bardzo gorąco :)
bardzo się cieszę, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Pychota robię drugi raz w tym tygodniu ja przed podaniem polałam jeszcze musem truskawkowym rewelacja ;)
Ile razy zrobię , tyle razy się zachwycam . Cała rodzina uwielbia ten deser . Jest pyszny i szybki w przygotowaniu . Składniki także zawsze są pod ręką . Pozdrawiam .
A mają 2 i 3 lata ;)
Moi 2 synowie to kochają
niesamowicie proste i smaczne, moi goście byli zachwyceni tym deserem!
życzę smacznego! :) pozdrawiam
Już rumienieje i pachnie,,,,mniammmmm!
dziękuję za radę, również życzę smacznego, pozdrawiam
Ja dodaje jeszcze banany i smakuje swietnie .Smacznego
wyglądają rewelacyjnie, pycha:D
Litości, nie wytrzymałam, jest późno a ja robię jabłka pod kruszonką, inaczej by mi chyba język uciekł…. nie powiem gdzie, troszke zmieniłam, zamiast soku z cytryny dodałam sok i kawałki pomarańczy. Pychota to mało powiedziane!!!! gorąco pozdrawiam :)
uwielbiam crumble z jablkami – szybki i przesmaczny deser:)