Jabłka pod kruszonką – Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).
Jabłka pod kruszonką
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła
1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.
2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
Udanych wypieków:)
Pyszny deser, a czy można zrobić z gruszkami?
tak można, pozdrawiam
Pyszne zjadamy robię nastepne,
Robię po raz kolejny- właśnie siedzi w piecu.
Deserek pychotka – moja rodzinka go uwielbia.
A podczas pieczenia naczynie powinno być zamknięte czy otwarte?
otwarte, pozdrawiam
A jeśli mam piekarnik gazowy,to w jakiej temperaturze mam piec i na której półce?
myślę, że druga połka od dołu, 180oC, pozdrawiam
Co mogę zrobić, aby deser wyszedł w wersji vege (dla gości którzy ze względów zdrowotnych nie mogą jeść nabiału) ? Olej zwykły czy kokosowy?
może być kokosowy, pozdrawiam
Chciałabym zrobić ten deser dla ok 12 osób ale nie mam tak dużego naczynia żaroodpornego. Można wykorzystać do tego zwykłą blachę do pieczenia ciast?
Świetne i proste rozwiązanie :). Alternatywa dla szarlotki. Świetnie pasuje z lodami i bitą śmietaną :D. Nie dodałam rodzynek, jako że nie jestem zbyt dużym fanem ;). Natomiast posypałam jabłka cynamonem i dopiero wtedy posypałam kruszonką. Pycha! Dzięki za świetne pomysły!
bardzo mi miło :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Hmmmmm właśnie zrobiłam: ) dodałam do kruszonki zmielone migdały: )
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Danie pyszne i łatwe w przyrządzeniu. Przepis rewelacja
brzmi przepysznie, pozdrawiam serdecznie
U mnie w domu robione często nawet przez moja 11 letnia corke. Lubimy mieszać owoce np jabłka z gruszka sliwka mrozona. Warto poeksperymentowac
suppper tylko sie boje że nie wyjdzie mee
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Deser pyszny! Łatwy i szybki – kiedy nie ma pomysłu na coś słodkiego i składników też niewiele, można śmiało sięgnąć po ten przepis. Do tego gałka lodów waniliowych… Niebo w gębie:) Dziękuję za zawsze dobre inspiracje!
Myślę, że jak najbardziej, będzie pycha, pozdrawiam serdecznie
Pysznie wygląda. Ja mam jednak pytanie- czy można wykonać ten przepis z podwojoną ilością kruszonki? Tzn. warstwa kruszonki-jabłka i znowu kruszonka? My uwielbiamy dużo kruszonki:-)))???
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Pyyyyyyyyyycha!!!!!!! Idealny deser! Tylko następnym razem dam więcej jabłek i więcej kruszonki!!!!Dziękuję za przepis!!!Pozdrawiam
tak można dzień przed, później przechowywać w lodówce i przed podaniem podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku, pozdrawiam
Czy można zrobić dzień przed podaniem? Czy lepiej tego samego dnia?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam!czy masło mozna zastapic w przepisie margaryną?
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Smakowitosci. Wlasnie zjadamy z rodzinka przepyszne dziekujemy za przepis
Zrobiłam dziś na deser. Szybko, łatwo, przepysznie! Wszyscy chcieli dokładkę :) Kolejny udany wypiek z tej strony :) Dziękuję i pozdrawiam!
Bardzo łatwe i pyszne!:) super przepisy dzieki
W ten weekend miałam okazje robić i muszę przyznać- wyszło pyszne! Tak bardzo wszystkim w domu smakowało, że na drugi dzien była powtórka :)
Dziekuje wyszlo bardzo dobrze
życzę smacznego! pozdrawiam
Dzisiaj dodalam pomarancze zobaczymy co wyjdzie
Zrobione!!! Pychotka !!! Taka leniwa szarlotka ;)
Wyśmienite i proste jedzenie :)
Wlaśnie konsumuję,kruszonkę zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i dodałam zmielone orzechy-pycha!
Ja podaję do tego lody. Połączenie zimnych lodów z ciepłymi jabłkami z kruszonką rewelacja, pozdrawiam
cieszę się, że smakowało myślę, że 2 wystarczą, pozdrawiam serdecznie
No i wyszlo….. 5 minut i nie bylo pyszna ekstra kwasna sprobuje dodac banany tylko ile
Juz w piekarniku zobaczymy co wyjdzie…
Super wygląda i na pewno smakuje :)) Czy zamiast w naczyniu żaroodpornym można zrobić w blaszce ?
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
Wspaniały przepis :), to ulubiony deser mojego synka :) ja dodatkowo przesmażam jabłka chwilkę na maśle z dodatkiem łyżki drobnego cukru.
Pozdrawiam
wspaniale, cieszę się bardzo, że smakuje, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Idealny na chlodny,jesienny wieczór ! Zamiast rodzynek dodaje suszona zurawine. Palce lizac !!!
Cieszę się, że smakuje:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ten przepis to mistrzostwo świata! Szykowałam się do zrobienia tego przy pierwszej nadarzającej się okazji i gdy ona nastąpiła, to był strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam bardzo gorąco :)
bardzo się cieszę, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Pychota robię drugi raz w tym tygodniu ja przed podaniem polałam jeszcze musem truskawkowym rewelacja ;)
Ile razy zrobię , tyle razy się zachwycam . Cała rodzina uwielbia ten deser . Jest pyszny i szybki w przygotowaniu . Składniki także zawsze są pod ręką . Pozdrawiam .
A mają 2 i 3 lata ;)
Moi 2 synowie to kochają
niesamowicie proste i smaczne, moi goście byli zachwyceni tym deserem!
życzę smacznego! :) pozdrawiam
Już rumienieje i pachnie,,,,mniammmmm!
dziękuję za radę, również życzę smacznego, pozdrawiam
Ja dodaje jeszcze banany i smakuje swietnie .Smacznego
wyglądają rewelacyjnie, pycha:D
Litości, nie wytrzymałam, jest późno a ja robię jabłka pod kruszonką, inaczej by mi chyba język uciekł…. nie powiem gdzie, troszke zmieniłam, zamiast soku z cytryny dodałam sok i kawałki pomarańczy. Pychota to mało powiedziane!!!! gorąco pozdrawiam :)
uwielbiam crumble z jablkami – szybki i przesmaczny deser:)
witam,
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Proste jak drut, a niebo w gębie! Dziękuję za super przepis :-)
Wyszło fantastycznie. Z bitą śmietaną to rozpusta w biały dzień.
Swietny przepis, kruszonka wyszla przepyszna choc wprowadzilam male zmiany-dodalam cynamonu do jablek, a bialy cukier zastapilam brazowym. Podalam w miseczkach z sosem waniliowym i lodami mniam!
Bardzo pyszne robiłam dziś. ;)
bardzo się cieszę:) dziękuję za sympatyczny komentarz,
pozdrawiam serdecznie:) i życzę smacznego
czesc! ja mam 13 lat a ten przepis byl dla mnie bulka z maslem ;) wszystko sie szybciusio roobi! Najlepsze jest to ,ze moim rodzica bardzo bardzo smakowalo ! pozdrawiam i odwiedzam codziennie :*
Skoro nawet dziecko da sobie radę, jak to było napisane na samej górze w komentarzach, zapisuję sobie link i po fali upałów wypróbujemy z maluchami przepis ;)
Przepyszne,
Ja trochę zmodyfikowałam przepis zamiast samej mąki pszennej dodałam kaszy jaglanej, a do jabłek zamiast rodzynek Świerzych malin, wyszło pysznie. Moja ulubiona opcja szarlotki .
Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
wspaniale, że kruszonka smakowała,
pozdrawiam ciepło
To jest rewelacyjna strona! Znalazłam Cię Mała Cukierenko przez przypadek, nawet nie wiem jak, tak po prostu trafiłam i codziennie zaglądam! Tyle pyszności! Tyle pomysłów! I w dodatku łatwo i przejrzyście wszystko opisane. Właśnie dziś zrobiłam Jabłka pod Kruszonką! Pyszne, robi się szybko i wyśmienicie! Polecam wszystkim, a szczególnie będę je robiła częściej zimą, bo to idealny deser na długie, zimne wieczory. A jak pachnie w całym w domu, gdy się piecze. Paluszki lizać!
Pozdrawiam.
tak, z truskawkami pychota!
pozdrawiam serdecznie
Z jabłkami jest super, polecam kruszonkę z truskawkami – niebo w gębie!
Wczoraj zrobiłam, zjedliśmy z łyżką lodów waniliowych… w prostocie siła, bo chyba będzie to mój ulubiony deser :) nie wspominam o ekspresowym wykonaniu.
myślę że tak na około 5 osób
pozdrawiam
Na ile to jest osób?
Deser wyszedł pyszny, dziękuję :)
Na ile osób jest to deser? Pozdrawiam :)
Wspaniały deser!Wpisuje się do moich ulubionych!Na dodatek na przygotowanie nie musimy poświęcić dużo czasu.Coś dla ciągle zabieganych mamusiek:-)))
świetny deser! Jeden z pyszniejszych jakie w życiu jadłam. Robiłam już wiele razy i za każdym rodzinka pożerała te jabłuszka błyskawicznie.
Dzień dobry:)
smacznego i dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Mmmmmmm…….dzień dobry :-)
Przepis świetny, dodałam banana pokrojonego w drobną kosteczkę – smak niebiański !
Bardzo dziękuję za przepis, pozdrawiam.
REWELACJA! Zrobiłam w weekend. Rozeszło sie w 10 minut! POLECAM innym – pychotka.
mam nadzieję, że smakowało:)
pozdrawiam ciepło
własnie piekę! Deser z jabłakami w przewadze to było moje marzenie. Na pewno bedzie pyszne, zwłaszcza że robi się w 10 minut + czas na pieczenie oczywiście. Nawet dziecko może to zrobić. dziekuję za przepis. Podam na ciepło z lodami waniliowymi!
Juz w piekarniku :D
cieszę się:) że deser smakuje,
pozdrawiam serdecznie
pyszności ;) własnie się upiekly .
Super:) bardzo się cieszę,
dziękuję za komentarz
pozdrawiam serdecznie
Boski deser rozpływający się w ustach. Jabłuszka soczyście mięciutkie, kruszonka słodko opruszona płatkami migdałów.Poprostu rozkosz dla podniebienia. Na nowo polubiłam jabłka. Mniammmmmmmmmmmmmmmmm
cieszę się:) pozdrawiam
Wczoraj sie zajadlalismy :)
życzę smacznego:)
pozdrawiam serdecznie
Wlasnie dzisiaj ogladalam program w ITVN „Pyszne 25 ” i widzialam ten wspanialy przepis,wlasnie go wyprobowuje ,jest juz w piekarniku.Piekna pogoda ,a za chwile bedzie piekny i wspanialy deser.
Cieszę się, że smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Cudny zapach w calym domu podczas pieczenia, wspanaialam mieszanka slodkiej kruszonki i lekko kwasnych jablek. Na cieplo z lodami waniliowymi w zimowy wieczor. Pychota! w dodaku prosta i szybka w przyzadzeniu:) Dziekuje:)
brzmi przepysznie!
życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Jesienią robię taki deser w kombinacji: morele + jeżyny, a w kruszonce część mąki zastępuję mielonymi migdałami. Kruszonkę posypuję płatkami migdałowymi. Natomiast jutro zrobię jabłka i maliny (mrożone, po rozmrożeniu).
bardzo smaczne :) tak bardzo, że jestem „zmuszona” robić je przynajmniej raz w tygodniu… obowiązkowo na ciepło z lodami waniliowymi :)
Zrobiłam, wyszło pyszne :)) Znacznie lepsze niż amerykańskie Apple Pies, którymi wszyscy tutaj (w USA) się tak zachwycają. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego? Chyba w Polsce nie byli… ;)
beznadziejny przepis, wszystko ocieka masłem! zdecydowanie za dużo masła!
:) miło mi, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Mniam..uwielbiam Twoją stronkę baaardzo często tu zaglądam:)
Deser nazywa się crumble i doskonale smakuje również z lodami waniliowymi,a jabłka można zastąpić śliwkami;pozdrawam
Przygotowałam :) W kuchni unosił się przepiękny zapach podczas pieczenia. Właśnie skończyłam zjadać drugi kawałek. I, aż wstyd się przyznać… zjem jeszcze jeden ;) Pyszne!
Przepis wypróbowałam, zjedliśmy od razu z lodami do niedzielnej kawy. Zamiast rodzynek dodałam żurawinę, zmiksowane orzechy laskowe i posypałam trochę cynamonem. Wyszło fantastycznie i pysznie. Mam prośbę o podawanie bardziej przystępnych proporcji ile ma się to np. na szklankę, bo zawsze mam z problem z tymi gramami ;)
Własnie jem jabłka pod kruszonką. Dobrym pomysłem było dodanie orzechów włoskich i rodzynek. Wcześniej robiłam podobne ciasto z nektarynkami i brzoskwiniami. Też pyszne
Zrobiłam coś takiego ze śliwek, z brązowym cukrem i cynamonem. Też pyszne!
Zrobiłam wczoraj! Coś pysznego! Bez cynamonu i rodzynek- same jabłka i kruszonka – wyśmienite!
mmm… z gruszkami, musiało być bardzo smaczne:)
jutro też zrobię,
pozdrawiam serdecznie
Pychotka, dodałam gruszki i posypałam cynamonem. Doskonałe z lodami, zniknęło jeszcze ciepłe :)
Deser udał się i jest przepyszny! Bardzo prosty, a jakże efektowny. Będę go przyrządzać na różne okazje… i bez okazji również :)
Moje ulubione jabuszka,szybkie i samczne….juz siedza w piekarniku!! polecam:)
Obawiam się, że niepotrzebne by mi były te małe miseczki! To wygląda tak apetycznie, że wcinałabym wprost z tej wielkiej ;]
jabłka pod kruszonka idealny deser i szybko sie robi a jeszcze lepije smakuje z lodami mniam
życzę smacznego,
pozdrawiam:)
takie bardziej jesienne ale i tak zrobię , wygląda cudnie!:)
Bardzo fajny blog,Pozdrawiam :)
Zrobiłam dzisiaj ten przepis, właśnie zajadam te jabłka do kawy – REWELACJA !!! :)
świetny pomysł:)
następnym razem też tak zrobię,
pozdrawiam serdecznie:)
Ja te jabłuszka robię w żaroodpornych miseczkach, dla każdego ciepła miseczka :) i zawsze zostawiam jedną więcej dla siebie na drugi dzień: rano wyjmuję na talerzyk z miseczki i podgrzewam w mikrofali, żeby było cieplutkie na śniadanie… i już nie umiera się z głodu przy piekarniku :).
ja raz właśnie prawie umarłam:D, ale chciałam sprawić przyjemność bliskiej mi osobie, więc ona wstała na gotowe, ja no cóż… oczy jak pięć złoty i jeeeeść
pozdrawiam:)
i ja się skusiłam kilka dni temu. pycha podwieczorek. proste i dobre jedzenie. mniam.
jednak na śniadanie nigdy w życiu tego nie zrobię. co jak co ale robocizna plus pieczenie to prawie godzina. umarłabym z głodu pod piekarnikiem;)
Ja też robię kruszonkę często:), zwłaszcza w weekend na śniadanie,
pozdrawiam
Często robię ten specjał, kiedyś znalazłam w pewnym popularnym miesięczniku. Ja daję zamiast rodzynek żurawinę, a na kruszonkę sypię jeszcze migdały w płatkach. Ale smak pewnie ten sam – CUDNY :).
życzę smacznego
pozdrawiam:)
ojj wygląda wspaniale;))
juz wiem co bd jutro na deser:)
DZIŚ ZROBIE PIERWSZY RAZ JABŁKA Z KRUSZONKA WYGLADAJA APETYCZNIE:)
Wczoraj skusiłam się na zrobienie tego deserku i był przepyszny! Polecam.
musiało być pyszne , pozdrawiam:)
Świetny przepis! Ja dodałam jeszcze orzechy i cynamon, polecam!:)
Jej, jakie to cudne! Mniam :) Zjadłabym na ciepło z gałką lodów :)
Pysznosci. Mnie do pelni szczescia brakuje tylko cynamonu :)
Wspaniałe! Na pewno spróbuję:). Muszę nadrobić zaległości u Ciebie, bo widzę, że nie ustajesz w działaniach!
Pozdrawiam serdecznie!
Dzięki za kolejny rewelacyjny przepis:) proste a pewnie będzie smakować świetnie:)
A najlepsze z lodami:)
Tez uwielbiam takie desery!