Jabłka pod kruszonką – Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).
Jabłka pod kruszonką
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła
1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.
2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
Udanych wypieków:)
Pyszny deser, a czy można zrobić z gruszkami?
tak można, pozdrawiam
Pyszne zjadamy robię nastepne,
Robię po raz kolejny- właśnie siedzi w piecu.
Deserek pychotka – moja rodzinka go uwielbia.
A podczas pieczenia naczynie powinno być zamknięte czy otwarte?
otwarte, pozdrawiam
A jeśli mam piekarnik gazowy,to w jakiej temperaturze mam piec i na której półce?
myślę, że druga połka od dołu, 180oC, pozdrawiam
Co mogę zrobić, aby deser wyszedł w wersji vege (dla gości którzy ze względów zdrowotnych nie mogą jeść nabiału) ? Olej zwykły czy kokosowy?
może być kokosowy, pozdrawiam
Chciałabym zrobić ten deser dla ok 12 osób ale nie mam tak dużego naczynia żaroodpornego. Można wykorzystać do tego zwykłą blachę do pieczenia ciast?
Świetne i proste rozwiązanie :). Alternatywa dla szarlotki. Świetnie pasuje z lodami i bitą śmietaną :D. Nie dodałam rodzynek, jako że nie jestem zbyt dużym fanem ;). Natomiast posypałam jabłka cynamonem i dopiero wtedy posypałam kruszonką. Pycha! Dzięki za świetne pomysły!
bardzo mi miło :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Hmmmmm właśnie zrobiłam: ) dodałam do kruszonki zmielone migdały: )
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Danie pyszne i łatwe w przyrządzeniu. Przepis rewelacja
brzmi przepysznie, pozdrawiam serdecznie
U mnie w domu robione często nawet przez moja 11 letnia corke. Lubimy mieszać owoce np jabłka z gruszka sliwka mrozona. Warto poeksperymentowac
suppper tylko sie boje że nie wyjdzie mee