Jabłka pod kruszonką


Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).



Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła

1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.

2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.

Udanych wypieków:)


127 przemyśleń nt. „Jabłka pod kruszonką

  1. W ten weekend miałam okazje robić i muszę przyznać- wyszło pyszne! Tak bardzo wszystkim w domu smakowało, że na drugi dzien była powtórka :)

  2. Zrobiłam dziś na deser. Szybko, łatwo, przepysznie! Wszyscy chcieli dokładkę :) Kolejny udany wypiek z tej strony :) Dziękuję i pozdrawiam!

  3. tak można dzień przed, później przechowywać w lodówce i przed podaniem podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku, pozdrawiam

  4. Pyyyyyyyyyycha!!!!!!! Idealny deser! Tylko następnym razem dam więcej jabłek i więcej kruszonki!!!!Dziękuję za przepis!!!Pozdrawiam

  5. Pysznie wygląda. Ja mam jednak pytanie- czy można wykonać ten przepis z podwojoną ilością kruszonki? Tzn. warstwa kruszonki-jabłka i znowu kruszonka? My uwielbiamy dużo kruszonki:-)))???

  6. Deser pyszny! Łatwy i szybki – kiedy nie ma pomysłu na coś słodkiego i składników też niewiele, można śmiało sięgnąć po ten przepis. Do tego gałka lodów waniliowych… Niebo w gębie:) Dziękuję za zawsze dobre inspiracje!

  7. U mnie w domu robione często nawet przez moja 11 letnia corke. Lubimy mieszać owoce np jabłka z gruszka sliwka mrozona. Warto poeksperymentowac

Dodaj komentarz

.