Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką – Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła

1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.

2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.

Udanych wypieków:)

Jabłka pod kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

130 myśli na temat „Jabłka pod kruszonką

  1. W ten weekend miałam okazje robić i muszę przyznać- wyszło pyszne! Tak bardzo wszystkim w domu smakowało, że na drugi dzien była powtórka :)

  2. Zrobiłam dziś na deser. Szybko, łatwo, przepysznie! Wszyscy chcieli dokładkę :) Kolejny udany wypiek z tej strony :) Dziękuję i pozdrawiam!

  3. tak można dzień przed, później przechowywać w lodówce i przed podaniem podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku, pozdrawiam

  4. Pyyyyyyyyyycha!!!!!!! Idealny deser! Tylko następnym razem dam więcej jabłek i więcej kruszonki!!!!Dziękuję za przepis!!!Pozdrawiam

  5. Pysznie wygląda. Ja mam jednak pytanie- czy można wykonać ten przepis z podwojoną ilością kruszonki? Tzn. warstwa kruszonki-jabłka i znowu kruszonka? My uwielbiamy dużo kruszonki:-)))???

  6. Deser pyszny! Łatwy i szybki – kiedy nie ma pomysłu na coś słodkiego i składników też niewiele, można śmiało sięgnąć po ten przepis. Do tego gałka lodów waniliowych… Niebo w gębie:) Dziękuję za zawsze dobre inspiracje!

  7. U mnie w domu robione często nawet przez moja 11 letnia corke. Lubimy mieszać owoce np jabłka z gruszka sliwka mrozona. Warto poeksperymentowac

  8. Świetne i proste rozwiązanie :). Alternatywa dla szarlotki. Świetnie pasuje z lodami i bitą śmietaną :D. Nie dodałam rodzynek, jako że nie jestem zbyt dużym fanem ;). Natomiast posypałam jabłka cynamonem i dopiero wtedy posypałam kruszonką. Pycha! Dzięki za świetne pomysły!

  9. Chciałabym zrobić ten deser dla ok 12 osób ale nie mam tak dużego naczynia żaroodpornego. Można wykorzystać do tego zwykłą blachę do pieczenia ciast?

Dodaj komentarz

.