Jabłka pod kruszonką – Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).
Jabłka pod kruszonką
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła
1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.
2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
Udanych wypieków:)
Wyśmienite i proste jedzenie :)
Zrobione!!! Pychotka !!! Taka leniwa szarlotka ;)
Dzisiaj dodalam pomarancze zobaczymy co wyjdzie
życzę smacznego! pozdrawiam
Dziekuje wyszlo bardzo dobrze
W ten weekend miałam okazje robić i muszę przyznać- wyszło pyszne! Tak bardzo wszystkim w domu smakowało, że na drugi dzien była powtórka :)
Bardzo łatwe i pyszne!:) super przepisy dzieki
Zrobiłam dziś na deser. Szybko, łatwo, przepysznie! Wszyscy chcieli dokładkę :) Kolejny udany wypiek z tej strony :) Dziękuję i pozdrawiam!
Smakowitosci. Wlasnie zjadamy z rodzinka przepyszne dziekujemy za przepis
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Witam!czy masło mozna zastapic w przepisie margaryną?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można zrobić dzień przed podaniem? Czy lepiej tego samego dnia?
tak można dzień przed, później przechowywać w lodówce i przed podaniem podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku, pozdrawiam
Pyyyyyyyyyycha!!!!!!! Idealny deser! Tylko następnym razem dam więcej jabłek i więcej kruszonki!!!!Dziękuję za przepis!!!Pozdrawiam
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Pysznie wygląda. Ja mam jednak pytanie- czy można wykonać ten przepis z podwojoną ilością kruszonki? Tzn. warstwa kruszonki-jabłka i znowu kruszonka? My uwielbiamy dużo kruszonki:-)))???
Myślę, że jak najbardziej, będzie pycha, pozdrawiam serdecznie
Deser pyszny! Łatwy i szybki – kiedy nie ma pomysłu na coś słodkiego i składników też niewiele, można śmiało sięgnąć po ten przepis. Do tego gałka lodów waniliowych… Niebo w gębie:) Dziękuję za zawsze dobre inspiracje!
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
suppper tylko sie boje że nie wyjdzie mee
U mnie w domu robione często nawet przez moja 11 letnia corke. Lubimy mieszać owoce np jabłka z gruszka sliwka mrozona. Warto poeksperymentowac
brzmi przepysznie, pozdrawiam serdecznie
Danie pyszne i łatwe w przyrządzeniu. Przepis rewelacja
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Hmmmmm właśnie zrobiłam: ) dodałam do kruszonki zmielone migdały: )
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Świetne i proste rozwiązanie :). Alternatywa dla szarlotki. Świetnie pasuje z lodami i bitą śmietaną :D. Nie dodałam rodzynek, jako że nie jestem zbyt dużym fanem ;). Natomiast posypałam jabłka cynamonem i dopiero wtedy posypałam kruszonką. Pycha! Dzięki za świetne pomysły!
bardzo mi miło :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Chciałabym zrobić ten deser dla ok 12 osób ale nie mam tak dużego naczynia żaroodpornego. Można wykorzystać do tego zwykłą blachę do pieczenia ciast?
Co mogę zrobić, aby deser wyszedł w wersji vege (dla gości którzy ze względów zdrowotnych nie mogą jeść nabiału) ? Olej zwykły czy kokosowy?
może być kokosowy, pozdrawiam
A jeśli mam piekarnik gazowy,to w jakiej temperaturze mam piec i na której półce?
myślę, że druga połka od dołu, 180oC, pozdrawiam
A podczas pieczenia naczynie powinno być zamknięte czy otwarte?
otwarte, pozdrawiam
Robię po raz kolejny- właśnie siedzi w piecu.
Deserek pychotka – moja rodzinka go uwielbia.
Pyszne zjadamy robię nastepne,
Pyszny deser, a czy można zrobić z gruszkami?
tak można, pozdrawiam