Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką – Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła

1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.

2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.

Udanych wypieków:)

Jabłka pod kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

140 komentarzy do “Jabłka pod kruszonką”

  1. Co mogę zrobić, aby deser wyszedł w wersji vege (dla gości którzy ze względów zdrowotnych nie mogą jeść nabiału) ? Olej zwykły czy kokosowy?

    Odpowiedz
  2. Chciałabym zrobić ten deser dla ok 12 osób ale nie mam tak dużego naczynia żaroodpornego. Można wykorzystać do tego zwykłą blachę do pieczenia ciast?

    Odpowiedz
  3. Świetne i proste rozwiązanie :). Alternatywa dla szarlotki. Świetnie pasuje z lodami i bitą śmietaną :D. Nie dodałam rodzynek, jako że nie jestem zbyt dużym fanem ;). Natomiast posypałam jabłka cynamonem i dopiero wtedy posypałam kruszonką. Pycha! Dzięki za świetne pomysły!

    Odpowiedz
  4. U mnie w domu robione często nawet przez moja 11 letnia corke. Lubimy mieszać owoce np jabłka z gruszka sliwka mrozona. Warto poeksperymentowac

    Odpowiedz
  5. Deser pyszny! Łatwy i szybki – kiedy nie ma pomysłu na coś słodkiego i składników też niewiele, można śmiało sięgnąć po ten przepis. Do tego gałka lodów waniliowych… Niebo w gębie:) Dziękuję za zawsze dobre inspiracje!

    Odpowiedz
  6. Pysznie wygląda. Ja mam jednak pytanie- czy można wykonać ten przepis z podwojoną ilością kruszonki? Tzn. warstwa kruszonki-jabłka i znowu kruszonka? My uwielbiamy dużo kruszonki:-)))???

    Odpowiedz
  7. Pyyyyyyyyyycha!!!!!!! Idealny deser! Tylko następnym razem dam więcej jabłek i więcej kruszonki!!!!Dziękuję za przepis!!!Pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. tak można dzień przed, później przechowywać w lodówce i przed podaniem podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku, pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Zrobiłam dziś na deser. Szybko, łatwo, przepysznie! Wszyscy chcieli dokładkę :) Kolejny udany wypiek z tej strony :) Dziękuję i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  10. W ten weekend miałam okazje robić i muszę przyznać- wyszło pyszne! Tak bardzo wszystkim w domu smakowało, że na drugi dzien była powtórka :)

    Odpowiedz
  11. Wspaniały przepis :), to ulubiony deser mojego synka :) ja dodatkowo przesmażam jabłka chwilkę na maśle z dodatkiem łyżki drobnego cukru.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  12. Ten przepis to mistrzostwo świata! Szykowałam się do zrobienia tego przy pierwszej nadarzającej się okazji i gdy ona nastąpiła, to był strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam bardzo gorąco :)

    Odpowiedz
  13. Ile razy zrobię , tyle razy się zachwycam . Cała rodzina uwielbia ten deser . Jest pyszny i szybki w przygotowaniu . Składniki także zawsze są pod ręką . Pozdrawiam .

    Odpowiedz
  14. Litości, nie wytrzymałam, jest późno a ja robię jabłka pod kruszonką, inaczej by mi chyba język uciekł…. nie powiem gdzie, troszke zmieniłam, zamiast soku z cytryny dodałam sok i kawałki pomarańczy. Pychota to mało powiedziane!!!! gorąco pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  15. Swietny przepis, kruszonka wyszla przepyszna choc wprowadzilam male zmiany-dodalam cynamonu do jablek, a bialy cukier zastapilam brazowym. Podalam w miseczkach z sosem waniliowym i lodami mniam!

    Odpowiedz
  16. czesc! ja mam 13 lat a ten przepis byl dla mnie bulka z maslem ;) wszystko sie szybciusio roobi! Najlepsze jest to ,ze moim rodzica bardzo bardzo smakowalo ! pozdrawiam i odwiedzam codziennie :*

    Odpowiedz
  17. Skoro nawet dziecko da sobie radę, jak to było napisane na samej górze w komentarzach, zapisuję sobie link i po fali upałów wypróbujemy z maluchami przepis ;)

    Odpowiedz
  18. Przepyszne,
    Ja trochę zmodyfikowałam przepis zamiast samej mąki pszennej dodałam kaszy jaglanej, a do jabłek zamiast rodzynek Świerzych malin, wyszło pysznie. Moja ulubiona opcja szarlotki .
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
    wspaniale, że kruszonka smakowała,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  20. To jest rewelacyjna strona! Znalazłam Cię Mała Cukierenko przez przypadek, nawet nie wiem jak, tak po prostu trafiłam i codziennie zaglądam! Tyle pyszności! Tyle pomysłów! I w dodatku łatwo i przejrzyście wszystko opisane. Właśnie dziś zrobiłam Jabłka pod Kruszonką! Pyszne, robi się szybko i wyśmienicie! Polecam wszystkim, a szczególnie będę je robiła częściej zimą, bo to idealny deser na długie, zimne wieczory. A jak pachnie w całym w domu, gdy się piecze. Paluszki lizać!
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  21. Wczoraj zrobiłam, zjedliśmy z łyżką lodów waniliowych… w prostocie siła, bo chyba będzie to mój ulubiony deser :) nie wspominam o ekspresowym wykonaniu.

    Odpowiedz
  22. Wspaniały deser!Wpisuje się do moich ulubionych!Na dodatek na przygotowanie nie musimy poświęcić dużo czasu.Coś dla ciągle zabieganych mamusiek:-)))

    Odpowiedz
  23. świetny deser! Jeden z pyszniejszych jakie w życiu jadłam. Robiłam już wiele razy i za każdym rodzinka pożerała te jabłuszka błyskawicznie.

    Odpowiedz
  24. Mmmmmmm…….dzień dobry :-)
    Przepis świetny, dodałam banana pokrojonego w drobną kosteczkę – smak niebiański !
    Bardzo dziękuję za przepis, pozdrawiam.

    Odpowiedz
  25. własnie piekę! Deser z jabłakami w przewadze to było moje marzenie. Na pewno bedzie pyszne, zwłaszcza że robi się w 10 minut + czas na pieczenie oczywiście. Nawet dziecko może to zrobić. dziekuję za przepis. Podam na ciepło z lodami waniliowymi!

    Odpowiedz
  26. Boski deser rozpływający się w ustach. Jabłuszka soczyście mięciutkie, kruszonka słodko opruszona płatkami migdałów.Poprostu rozkosz dla podniebienia. Na nowo polubiłam jabłka. Mniammmmmmmmmmmmmmmmm

    Odpowiedz
  27. Wlasnie dzisiaj ogladalam program w ITVN „Pyszne 25 ” i widzialam ten wspanialy przepis,wlasnie go wyprobowuje ,jest juz w piekarniku.Piekna pogoda ,a za chwile bedzie piekny i wspanialy deser.

    Odpowiedz
  28. Cudny zapach w calym domu podczas pieczenia, wspanaialam mieszanka slodkiej kruszonki i lekko kwasnych jablek. Na cieplo z lodami waniliowymi w zimowy wieczor. Pychota! w dodaku prosta i szybka w przyzadzeniu:) Dziekuje:)

    Odpowiedz
  29. Jesienią robię taki deser w kombinacji: morele + jeżyny, a w kruszonce część mąki zastępuję mielonymi migdałami. Kruszonkę posypuję płatkami migdałowymi. Natomiast jutro zrobię jabłka i maliny (mrożone, po rozmrożeniu).

    Odpowiedz
  30. bardzo smaczne :) tak bardzo, że jestem „zmuszona” robić je przynajmniej raz w tygodniu… obowiązkowo na ciepło z lodami waniliowymi :)

    Odpowiedz
  31. Przygotowałam :) W kuchni unosił się przepiękny zapach podczas pieczenia. Właśnie skończyłam zjadać drugi kawałek. I, aż wstyd się przyznać… zjem jeszcze jeden ;) Pyszne!

    Odpowiedz
  32. Przepis wypróbowałam, zjedliśmy od razu z lodami do niedzielnej kawy. Zamiast rodzynek dodałam żurawinę, zmiksowane orzechy laskowe i posypałam trochę cynamonem. Wyszło fantastycznie i pysznie. Mam prośbę o podawanie bardziej przystępnych proporcji ile ma się to np. na szklankę, bo zawsze mam z problem z tymi gramami ;)

    Odpowiedz
  33. Własnie jem jabłka pod kruszonką. Dobrym pomysłem było dodanie orzechów włoskich i rodzynek. Wcześniej robiłam podobne ciasto z nektarynkami i brzoskwiniami. Też pyszne

    Odpowiedz
  34. Deser udał się i jest przepyszny! Bardzo prosty, a jakże efektowny. Będę go przyrządzać na różne okazje… i bez okazji również :)

    Odpowiedz
  35. Obawiam się, że niepotrzebne by mi były te małe miseczki! To wygląda tak apetycznie, że wcinałabym wprost z tej wielkiej ;]

    Odpowiedz
  36. Ja te jabłuszka robię w żaroodpornych miseczkach, dla każdego ciepła miseczka :) i zawsze zostawiam jedną więcej dla siebie na drugi dzień: rano wyjmuję na talerzyk z miseczki i podgrzewam w mikrofali, żeby było cieplutkie na śniadanie… i już nie umiera się z głodu przy piekarniku :).

    Odpowiedz
  37. ja raz właśnie prawie umarłam:D, ale chciałam sprawić przyjemność bliskiej mi osobie, więc ona wstała na gotowe, ja no cóż… oczy jak pięć złoty i jeeeeść
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  38. i ja się skusiłam kilka dni temu. pycha podwieczorek. proste i dobre jedzenie. mniam.
    jednak na śniadanie nigdy w życiu tego nie zrobię. co jak co ale robocizna plus pieczenie to prawie godzina. umarłabym z głodu pod piekarnikiem;)

    Odpowiedz
  39. Często robię ten specjał, kiedyś znalazłam w pewnym popularnym miesięczniku. Ja daję zamiast rodzynek żurawinę, a na kruszonkę sypię jeszcze migdały w płatkach. Ale smak pewnie ten sam – CUDNY :).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz