Ciasto z gruszkami i cappuccino – Smaczne, delikatnie kawowe ciasto z soczystymi gruszkami. Łatwe w przygotowaniu, bez tłuszczu, o cudownym aromacie. Gruszki podczas pieczenia zanurzą się w cieście i mniej więcej równomiernie się rozłożą, sprawiając, że w każdym kawałku trafimy na owoc. Dodanie kawy inki wzbogaca aromat i nadaje niepowtarzalny smak. Delikatne, biszkoptowe, pyszne ciasto. Fantastycznie smakuje z ubitą śmietaną z dodatkiem cappuccino w proszku, po prostu znakomite połączenie. Śmietanę możemy równomiernie rozłożyć na cieście lub podać osobno w miseczce jako dodatek, bardzo polecam…
Ciasto z gruszkami i cappuccino
Składniki:
5 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cappuccino w proszku (użyłam czekoladowego)
1 łyżka kawy inki
5 jajek – osobno żółtka i białko
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe gruszki
Wierzch:
250ml śmietanki 30%
1 łyżka cappuccino w proszku
2 łyżeczki cukru waniliowego
1. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, cappuccino i kawę inkę.
2. Ubić białka i stopniowo, ciągle ubijając, dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku.
3. Do masy jajecznej partiami wsypać mąkę i bardzo delikatnie ją wmieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24cm, wyrównać.
4. Gruszki obrać i pokroić wzdłuż na kawałki, poukładać na cieście. Piekłam w temperaturze 180°C na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.
5. Śmietankę ubić, dodać cappuccino i cukier waniliowy, przez chwilę miksować. Równomiernie rozłożyć ją na przestygniętym cieście lub podawać osobno w miseczce.
Udanych wypieków:)
Witam czy pieczenie ma być z termoobiegiem czy normalne góra dół z góry dziękuje i pozdrawiam
na góra – dół, pozdrawiam
przykro mi, że się nie udało, pozdrawiam serdecznie
Spróbuje upiec to ciasto,niestety,tamto z jabłkami się spaliło :(
można mieszać mikserem, chociaż w punkcie 3. mąkę delikatniej wymieszamy łyżką,
pozdrawiam
Czy składniki można mieszać mikserem, czy ręcznie?
cieszę się, że smakowało, mam nadzieję, że z gruszkami też będzie dobre, pozdrawiam ciepło,
smacznego
Raz juz upieklam to ciasto ze sliwkami (bo nie mialam gruszek). Wyszlo rewelacyjne aczkolwiek gruszki pewnie lepiej pasuja do tego przepisu. Dzisiaj zakupilam gruszki i biore sie do pieczenia :) Uwazam, ze jest to swietny przepis. Dziekuje!
przykro mi że tak wyszło, dziękuję za komentarze, pozdrawiam ciepło
Upiekłam z przepisu w formie 26 cm, ciasto dużo nie urosło jak dla mnie max 1 cm, gruszki opadły na dno, a smak ciasta.. hmm mimo zwiększenia ilości cappuccino, jest to dla mnie biszkopt z gruszkami, a szkoda :(
Spodziewałam się czegoś innego.
Ale i tak smaczne, pozdrawiam ;)
Ciasto wygląda pięknie, chcę je upiec w tortownicy 26 cm, więc o ile muszę zwiększyć proporcje? ;)
bardzo miło mi to słyszeć, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
juz sie piecze – drugi raz – ostatnio nie wytrzymało doby – moj mąż i goście opróżnili całą blache