Ciasto z gruszkami i cappuccino

Ciasto z gruszkami i cappuccino – Smaczne, delikatnie kawowe ciasto z soczystymi gruszkami. Łatwe w przygotowaniu, bez tłuszczu, o cudownym aromacie. Gruszki podczas pieczenia zanurzą się w cieście i mniej więcej równomiernie się rozłożą, sprawiając, że w każdym kawałku trafimy na owoc. Dodanie kawy inki wzbogaca aromat i nadaje niepowtarzalny smak. Delikatne, biszkoptowe, pyszne ciasto. Fantastycznie smakuje z ubitą śmietaną z dodatkiem cappuccino w proszku, po prostu znakomite połączenie. Śmietanę możemy równomiernie rozłożyć na cieście lub podać osobno w miseczce jako dodatek, bardzo polecam…

Ciasto z gruszkami i cappuccino

Ciasto z gruszkami i cappuccino
Składniki:
5 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cappuccino w proszku (użyłam czekoladowego)
1 łyżka kawy inki
5 jajek – osobno żółtka i białko
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe gruszki
Wierzch:
250ml śmietanki 30%
1 łyżka cappuccino w proszku
2 łyżeczki cukru waniliowego

1. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, cappuccino i kawę inkę.

2. Ubić białka i stopniowo, ciągle ubijając, dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku.

3. Do masy jajecznej partiami wsypać mąkę i bardzo delikatnie ją wmieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24cm, wyrównać.

4. Gruszki obrać i pokroić wzdłuż na kawałki, poukładać na cieście. Piekłam w temperaturze 180oC na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.

5. Śmietankę ubić, dodać cappuccino i cukier waniliowy, przez chwilę miksować. Równomiernie rozłożyć ją na przestygniętym cieście lub podawać osobno w miseczce.

Udanych wypieków:)

Ciasto z gruszkami i cappuccino

26 thoughts on “Ciasto z gruszkami i cappuccino

  1. Zrobilam, ciasto jest bardzo smaczne, ale mialam trochę za twarde gruszki i chyba dlatego wyszło trochę za suche. Gruszki muszą być dojrzałe tak jak jest w przepisie :-)

  2. dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz,
    ciasto może być troszkę suche, ponieważ nie zawiera tłuszczu i gruszki muszą być dojrzałe, wtedy będzie najsmaczniejsze, a jak trochę postoi to nasiąknie sokiem z gruszek,
    pozdrawiam:)

  3. Witam:)
    myślę że tak, tylko trzeba będzie kawy dodać trochę mniej niż dwie łyżki, jedna powinna wystarczyć.
    pozdrawiam ciepło:)

  4. Witam,
    piekłam już senik czekoladowy (pyyyszny!) a teraz piekę te cudo ;) właśnie siedzi w piekarniku- zobczymy czy pokona serniczek ;) Pozdrawiam

  5. Upiekłam z przepisu w formie 26 cm, ciasto dużo nie urosło jak dla mnie max 1 cm, gruszki opadły na dno, a smak ciasta.. hmm mimo zwiększenia ilości cappuccino, jest to dla mnie biszkopt z gruszkami, a szkoda :(
    Spodziewałam się czegoś innego.
    Ale i tak smaczne, pozdrawiam ;)

  6. Raz juz upieklam to ciasto ze sliwkami (bo nie mialam gruszek). Wyszlo rewelacyjne aczkolwiek gruszki pewnie lepiej pasuja do tego przepisu. Dzisiaj zakupilam gruszki i biore sie do pieczenia :) Uwazam, ze jest to swietny przepis. Dziekuje!

Dodaj komentarz

.