Jabłka pod kruszonką – Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).
Jabłka pod kruszonką
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła
1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.
2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
Udanych wypieków:)
Dziekuje wyszlo bardzo dobrze
życzę smacznego! pozdrawiam
Dzisiaj dodalam pomarancze zobaczymy co wyjdzie
Zrobione!!! Pychotka !!! Taka leniwa szarlotka ;)
Wyśmienite i proste jedzenie :)
Wlaśnie konsumuję,kruszonkę zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i dodałam zmielone orzechy-pycha!
Ja podaję do tego lody. Połączenie zimnych lodów z ciepłymi jabłkami z kruszonką rewelacja, pozdrawiam
cieszę się, że smakowało myślę, że 2 wystarczą, pozdrawiam serdecznie
No i wyszlo….. 5 minut i nie bylo pyszna ekstra kwasna sprobuje dodac banany tylko ile
Juz w piekarniku zobaczymy co wyjdzie…
Super wygląda i na pewno smakuje :)) Czy zamiast w naczyniu żaroodpornym można zrobić w blaszce ?
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
Wspaniały przepis :), to ulubiony deser mojego synka :) ja dodatkowo przesmażam jabłka chwilkę na maśle z dodatkiem łyżki drobnego cukru.
Pozdrawiam
wspaniale, cieszę się bardzo, że smakuje, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Idealny na chlodny,jesienny wieczór ! Zamiast rodzynek dodaje suszona zurawine. Palce lizac !!!