Imbirowe muffiny ze śliwkami i miodem

Imbirowe muffiny ze śliwkami i miodem – Niesamowicie aromatyczne babeczki, bardzo dobrze przyprawione sporą ilością korzennych przypraw. Mięciutkie, soczyste, pachnące, wspaniałe na przekąskę. Posłodzone są głównie miodem, który też dodaje wyjątkowego smaku i aromatu. Śliwki kroimy na dość spore kawałeczki, które nadają muffinkom wilgotności i sprawiają, że są bardziej sycące oraz zdrowe. Babeczki łatwe do zrobienia i szybkie. Z podanego przepisu wychodzi 12 sporych muffinek, bardzo polecam…

Imbirowe muffiny ze śliwkami i miodem

Imbirowe muffiny ze śliwkami i miodem
Składniki na 12 babeczek:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
1/3 łyżeczki soli
140g miodu
120g masła
150ml mleka
1 jajko
2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
300g umytych śliwek

1. Wymieszać razem mąkę, sodę, przyprawy i sól.

2. Roztopić w rondelku masło i miód. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, żeby masa nie była gorąca. Wlać mleko, dodać jajko i cukier, wymieszać.

3. Śliwki wypestkować i pokroić na kawałeczki. Dodać do mąki, zamieszać, wlać mokre składniki i krótko wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut.

Udanych wypieków:)

Imbirowe muffiny ze śliwkami i miodem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do wpisu „Imbirowe muffiny ze śliwkami i miodem”

  1. witam,
    wyjdą w silikonowych foremkach tylko proszę je napełniać do 2/3 wysokości foremek, wyjdzie wtedy więcej babeczek ale ciasto nie wykipi,
    pozdrawiam serdecznie

  2. Zrobiłam w sobotę, przepyszne, pachniało korzennie w całym domu ale moje były zdecydowanie ciemniejsze. Kolorem przypominały piernik, ale smak obłędny. Zwlaszcza jeżeli ktoś tak bardzo lubi śliwki jak ja :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.