Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką – Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła

1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.

2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.

Udanych wypieków:)

Jabłka pod kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

140 komentarzy do “Jabłka pod kruszonką”

  1. Swietny przepis, kruszonka wyszla przepyszna choc wprowadzilam male zmiany-dodalam cynamonu do jablek, a bialy cukier zastapilam brazowym. Podalam w miseczkach z sosem waniliowym i lodami mniam!

    Odpowiedz
  2. czesc! ja mam 13 lat a ten przepis byl dla mnie bulka z maslem ;) wszystko sie szybciusio roobi! Najlepsze jest to ,ze moim rodzica bardzo bardzo smakowalo ! pozdrawiam i odwiedzam codziennie :*

    Odpowiedz
  3. Skoro nawet dziecko da sobie radę, jak to było napisane na samej górze w komentarzach, zapisuję sobie link i po fali upałów wypróbujemy z maluchami przepis ;)

    Odpowiedz
  4. Przepyszne,
    Ja trochę zmodyfikowałam przepis zamiast samej mąki pszennej dodałam kaszy jaglanej, a do jabłek zamiast rodzynek Świerzych malin, wyszło pysznie. Moja ulubiona opcja szarlotki .
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
    wspaniale, że kruszonka smakowała,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  6. To jest rewelacyjna strona! Znalazłam Cię Mała Cukierenko przez przypadek, nawet nie wiem jak, tak po prostu trafiłam i codziennie zaglądam! Tyle pyszności! Tyle pomysłów! I w dodatku łatwo i przejrzyście wszystko opisane. Właśnie dziś zrobiłam Jabłka pod Kruszonką! Pyszne, robi się szybko i wyśmienicie! Polecam wszystkim, a szczególnie będę je robiła częściej zimą, bo to idealny deser na długie, zimne wieczory. A jak pachnie w całym w domu, gdy się piecze. Paluszki lizać!
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. Wczoraj zrobiłam, zjedliśmy z łyżką lodów waniliowych… w prostocie siła, bo chyba będzie to mój ulubiony deser :) nie wspominam o ekspresowym wykonaniu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz