Jabłka pod kruszonką – Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).
Jabłka pod kruszonką
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła
1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.
2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
Udanych wypieków:)
Na ile to jest osób?
Deser wyszedł pyszny, dziękuję :)
Na ile osób jest to deser? Pozdrawiam :)
Wspaniały deser!Wpisuje się do moich ulubionych!Na dodatek na przygotowanie nie musimy poświęcić dużo czasu.Coś dla ciągle zabieganych mamusiek:-)))
świetny deser! Jeden z pyszniejszych jakie w życiu jadłam. Robiłam już wiele razy i za każdym rodzinka pożerała te jabłuszka błyskawicznie.
Dzień dobry:)
smacznego i dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Mmmmmmm…….dzień dobry :-)
Przepis świetny, dodałam banana pokrojonego w drobną kosteczkę – smak niebiański !
Bardzo dziękuję za przepis, pozdrawiam.
REWELACJA! Zrobiłam w weekend. Rozeszło sie w 10 minut! POLECAM innym – pychotka.
mam nadzieję, że smakowało:)
pozdrawiam ciepło
własnie piekę! Deser z jabłakami w przewadze to było moje marzenie. Na pewno bedzie pyszne, zwłaszcza że robi się w 10 minut + czas na pieczenie oczywiście. Nawet dziecko może to zrobić. dziekuję za przepis. Podam na ciepło z lodami waniliowymi!
Juz w piekarniku :D
cieszę się:) że deser smakuje,
pozdrawiam serdecznie
pyszności ;) własnie się upiekly .
Super:) bardzo się cieszę,
dziękuję za komentarz
pozdrawiam serdecznie
Boski deser rozpływający się w ustach. Jabłuszka soczyście mięciutkie, kruszonka słodko opruszona płatkami migdałów.Poprostu rozkosz dla podniebienia. Na nowo polubiłam jabłka. Mniammmmmmmmmmmmmmmmm