Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady – Bardzo smaczne, niesamowicie aromatyczne ciasto ze świeżym imbirem i dynią. Gęste, wilgotne, z dużą ilością zdrowych składników. Pięknie pachnie przyprawami i uprażonymi orzechami laskowymi. Imbir jest wyczuwalny pod koniec każdego kęsa, dobrze się łączy z zielem angielskim i cynamonem. Świetnym wykończeniem jest polewa z białej czekolady, która przełamuje korzenny smak ciasta. Upieczone ciasto jest niskie, piekłam je w tortownicy 22cm, ale szybko się piecze i jest łatwe do zrobienia. Najwięcej czasu zajmie nam przygotowanie składników.
Pyszne, korzenne ciasto na jesienne, chłodne dni, bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).
Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 szklanka miąższu dyni startego na tarce o grubych oczkach
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 duże jajko
1,5 łyżki startego, świeżego imbiru (startego na małych oczkach)
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
3/4 szklanki orzechów laskowych
Wierzch:
3 łyżki śmietany kremówki (użyłam 30%)
90g białej czekolady
1. Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji termoobieg. Piec przez około 8-10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Po uprażeniu skórka z orzechów będzie ładnie odchodziła, więc możemy ją pousuwać, a następnie poszatkować orzechy.
2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, mielony imbir, sól i ziele angielskie. Dodać 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów, zamieszać.
3. W drugiej misce wymieszać dokładnie: dynię, cukier, masło, jajko, starty imbir i aromat waniliowy.
4. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, krótko mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 45 minut (ciasto jest niskie, więc proszę uważać żeby nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia.
5. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści (jeśli pozostaną grudki czekolady, możemy jeszcze na bardzo krótką chwilę postawić rondelek z czekoladą na ogień). Czekoladę odstawić na 10-15 minut, żeby trochę zgęstniała, a następnie polać nią ciasto. Wierzch posypać pozostałymi orzechami.
Udanych wypieków:)
Czy ciasto można upiec w blaszce prostokątnej 25/27? i czy brązowy cukier jest nieodzowny?
bardzo mi przykro,
ma Pani mocniejszy piekarnik od mojego, a ciasto jest niskie więc następnym razem proszę piec krócej,
pozdrawiam serdecznie
ale w smaku jest pyyyyszne , tylko gdyby nie to spalenie (ktore gdzie sie dalo odkroilam) i teraz nie wiem co sie stalo. gdybym zostawila je w piecu na 45 min to bylby wegiel ;) Zrobie raz bo jest naprawde dobre ;)
ojojoj spalilo mi sie po pol godzinie w piekarniku! Czemu? Tyle przygotowan:( pieklam jak w przepisie 180 gora/dol na najnizszym poziomie ;(
cieszę się, że smakowało:)
pozdrawiam ciepło
nie dodałem aromatu bo imbir jest już moim zdaniem bardzo aromatyczny i wyszło pycha:)dzięki za przepis!
miło mi to słyszeć,
też wypróbuję z olejem
pozdrawiam:)
Ciasto bardzo smaczne, ale faktycznie niskie. Następnym razem upiekę z podwójnej porcji ciasta :) P.s. Zamiast masła dałam olej i wyszło bardzo dobrze.
Właśnie dziś wieczorem upiekłam ;) Jest wspaniałe!!!! Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis :)
bardzo się cieszę, też je dzisiaj piekłam :)
pozdrawiam:)
Dziś piekę to ciasto drugi dzień z kolei, bo tak szybko zniknęło!!!:-) jest pyszne!
Witaj Natalio:). Ciasto wygląda wspaniale, i pewnie cudnie pachnie i smakuje w te coraz zimniejsze dni……
Pozdrawiam:)
Wspaniałe ciacho! Ostatnio bardzo dużo dyni używam w kuchni więc zapisuję do zrobienia:-)
Nie jadlam jeszcze dyniowego ciasta. Twoje wyglada oblednie pysznie i chetnie bym sie poczestowala :)
Cudne ciacho. Wilgotne, takie lubimy najbardziej. Aromatyczne, mniam:)