Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady

Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady – Bardzo smaczne, niesamowicie aromatyczne ciasto ze świeżym imbirem i dynią. Gęste, wilgotne, z dużą ilością zdrowych składników. Pięknie pachnie przyprawami i uprażonymi orzechami laskowymi. Imbir jest wyczuwalny pod koniec każdego kęsa, dobrze się łączy z zielem angielskim i cynamonem. Świetnym wykończeniem jest polewa z białej czekolady, która przełamuje korzenny smak ciasta. Upieczone ciasto jest niskie, piekłam je w tortownicy 22cm, ale szybko się piecze i jest łatwe do zrobienia. Najwięcej czasu zajmie nam przygotowanie składników.
Pyszne, korzenne ciasto na jesienne, chłodne dni, bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).

Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady

Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 szklanka miąższu dyni startego na tarce o grubych oczkach
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 duże jajko
1,5 łyżki startego, świeżego imbiru (startego na małych oczkach)
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
3/4 szklanki orzechów laskowych
Wierzch:
3 łyżki śmietany kremówki (użyłam 30%)
90g białej czekolady

1. Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji termoobieg. Piec przez około 8-10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Po uprażeniu skórka z orzechów będzie ładnie odchodziła, więc możemy ją pousuwać, a następnie poszatkować orzechy.

2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, mielony imbir, sól i ziele angielskie. Dodać 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów, zamieszać.

3. W drugiej misce wymieszać dokładnie: dynię, cukier, masło, jajko, starty imbir i aromat waniliowy.

4. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, krótko mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 45 minut (ciasto jest niskie, więc proszę uważać żeby nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia.

5. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści (jeśli pozostaną grudki czekolady, możemy jeszcze na bardzo krótką chwilę postawić rondelek z czekoladą na ogień). Czekoladę odstawić na 10-15 minut, żeby trochę zgęstniała, a następnie polać nią ciasto. Wierzch posypać pozostałymi orzechami.

Udanych wypieków:)

Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną

Sernik Dyniowy z Polewą Miodową i Orzechami

Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe

Orkiszowe ciasto dyniowe

Ciasto z kremem dyniowym

Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu

26 komentarzy do “Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady”

  1. bardzo mi przykro,
    ma Pani mocniejszy piekarnik od mojego, a ciasto jest niskie więc następnym razem proszę piec krócej,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. ale w smaku jest pyyyyszne , tylko gdyby nie to spalenie (ktore gdzie sie dalo odkroilam) i teraz nie wiem co sie stalo. gdybym zostawila je w piecu na 45 min to bylby wegiel ;) Zrobie raz bo jest naprawde dobre ;)

    Odpowiedz
  3. Ciasto bardzo smaczne, ale faktycznie niskie. Następnym razem upiekę z podwójnej porcji ciasta :) P.s. Zamiast masła dałam olej i wyszło bardzo dobrze.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz