Śliwkowy placek z miodem i kruszonką – Bardzo smaczne ciasto drożdżowe ze śliwkami posłodzonymi miodem. Przepis na sporą blaszkę z dużą ilością owoców i maślanej kruszonki. Placek jest soczysty, orzechowy, z ciekawą nutą, którą dodaje miód (użyłam gryczanego) i smakowitym wierzchem dzięki kruszonce. Łączą się w tym cieście wspaniałe smaki i aromaty, a kwadraty śliwek zanurzonych w kruszone wyglądają bardzo smakowicie. Placek nie jest trudny do zrobienia, wystarczy dobrze zagnieść składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Pyszny, sycący placek z soczystymi śliwkami i kruszonką, bardzo polecam…
Śliwkowy placek z miodem i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
100ml ciepłego mleka
20g świeżych drożdży piekarskich
50g cukru
280g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
70g miękkiego masła
Kruszonka:
300g mąki
150g zimnego masła
150g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wierzch:
1,5kg umytych śliwek
150g zmielonych orzechów laskowych
150g płynnego miodu (jeśli mamy miód skrystalizowany, należy go podgrzać, aż się roztopi)
Ciasto:
1. Rozprowadzić w ciepłym mleku drożdże z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Dodać jajko, miękkie mało i zagnieść gładkie ciasto (wyrabiać ciasto przez około 5 minut). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. W międzyczasie przygotować kruszonkę:
Do miski dodać mąkę, posiekane masło, cukier i cynamon. Zagniatać i rozcierać składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
4. Śliwki przepołowić i wypestkować.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia (użyłam blaszki 36x25cm). Ciasto przełożyć na posmarowaną masłem blaszkę. Posypać zmielonymi orzechami. Poukładać na wierzchu śliwki i posmarować je miodem, najlepiej przy użyć pędzelka (lub skropić miodem, używając łyżki).
6. Wszystko równomiernie przykryć wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 50 minut.
Udanych wypieków:)
Dzień dobry,
Ciasto rewelacja, pozdrawiam
To jedno z moich ulubionych ciast. Przepyszne!!!
Dzień dobry! Czy mogę zamienić na suche drożdże czy nie urośnie tak dobrze jak na świeżych? Ile powinnam ich użyć?
Pozdrawiam!
też się uda na suchych, myślę że 1 opakowanie czyli 7g, pozdrawiam
A ja chcę zrobić na mniejszą blasze, czy mam podzielić składniki na pół?
Pozdrawiam