Śliwkowy placek z miodem i kruszonką

Śliwkowy placek z miodem i kruszonką – Bardzo smaczne ciasto drożdżowe ze śliwkami posłodzonymi miodem. Przepis na sporą blaszkę z dużą ilością owoców i maślanej kruszonki. Placek jest soczysty, orzechowy, z ciekawą nutą, którą dodaje miód (użyłam gryczanego) i smakowitym wierzchem dzięki kruszonce. Łączą się w tym cieście wspaniałe smaki i aromaty, a kwadraty śliwek zanurzonych w kruszone wyglądają bardzo smakowicie. Placek nie jest trudny do zrobienia, wystarczy dobrze zagnieść składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Pyszny, sycący placek z soczystymi śliwkami i kruszonką, bardzo polecam…

Śliwkowy placek z miodem i kruszonką

Śliwkowy placek z miodem i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
100ml ciepłego mleka
20g świeżych drożdży piekarskich
50g cukru
280g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
70g miękkiego masła
Kruszonka:
300g mąki
150g zimnego masła
150g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wierzch:
1,5kg umytych śliwek
150g zmielonych orzechów laskowych
150g płynnego miodu (jeśli mamy miód skrystalizowany, należy go podgrzać, aż się roztopi)

Ciasto:
1. Rozprowadzić w ciepłym mleku drożdże z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.

2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Dodać jajko, miękkie mało i zagnieść gładkie ciasto (wyrabiać ciasto przez około 5 minut). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

3. W międzyczasie przygotować kruszonkę:
Do miski dodać mąkę, posiekane masło, cukier i cynamon. Zagniatać i rozcierać składniki palcami, aż powstanie kruszonka.

4. Śliwki przepołowić i wypestkować.

5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia (użyłam blaszki 36x25cm). Ciasto przełożyć na posmarowaną masłem blaszkę. Posypać zmielonymi orzechami. Poukładać na wierzchu śliwki i posmarować je miodem, najlepiej przy użyć pędzelka (lub skropić miodem, używając łyżki).

6. Wszystko równomiernie przykryć wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 50 minut.

Udanych wypieków:)

Śliwkowy placek z miodem i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

36 komentarzy do “Śliwkowy placek z miodem i kruszonką”

  1. Dzień dobry! Czy mogę zamienić na suche drożdże czy nie urośnie tak dobrze jak na świeżych? Ile powinnam ich użyć?

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz