Śliwkowy placek z miodem i kruszonką – Bardzo smaczne ciasto drożdżowe ze śliwkami posłodzonymi miodem. Przepis na sporą blaszkę z dużą ilością owoców i maślanej kruszonki. Placek jest soczysty, orzechowy, z ciekawą nutą, którą dodaje miód (użyłam gryczanego) i smakowitym wierzchem dzięki kruszonce. Łączą się w tym cieście wspaniałe smaki i aromaty, a kwadraty śliwek zanurzonych w kruszone wyglądają bardzo smakowicie. Placek nie jest trudny do zrobienia, wystarczy dobrze zagnieść składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Pyszny, sycący placek z soczystymi śliwkami i kruszonką, bardzo polecam…
Śliwkowy placek z miodem i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
100ml ciepłego mleka
20g świeżych drożdży piekarskich
50g cukru
280g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
70g miękkiego masła
Kruszonka:
300g mąki
150g zimnego masła
150g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wierzch:
1,5kg umytych śliwek
150g zmielonych orzechów laskowych
150g płynnego miodu (jeśli mamy miód skrystalizowany, należy go podgrzać, aż się roztopi)
Ciasto:
1. Rozprowadzić w ciepłym mleku drożdże z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Dodać jajko, miękkie mało i zagnieść gładkie ciasto (wyrabiać ciasto przez około 5 minut). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. W międzyczasie przygotować kruszonkę:
Do miski dodać mąkę, posiekane masło, cukier i cynamon. Zagniatać i rozcierać składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
4. Śliwki przepołowić i wypestkować.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia (użyłam blaszki 36x25cm). Ciasto przełożyć na posmarowaną masłem blaszkę. Posypać zmielonymi orzechami. Poukładać na wierzchu śliwki i posmarować je miodem, najlepiej przy użyć pędzelka (lub skropić miodem, używając łyżki).
6. Wszystko równomiernie przykryć wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 50 minut.
Udanych wypieków:)
Dzień dobry,
Ciasto rewelacja, pozdrawiam
To jedno z moich ulubionych ciast. Przepyszne!!!
Dzień dobry! Czy mogę zamienić na suche drożdże czy nie urośnie tak dobrze jak na świeżych? Ile powinnam ich użyć?
Pozdrawiam!
też się uda na suchych, myślę że 1 opakowanie czyli 7g, pozdrawiam
A ja chcę zrobić na mniejszą blasze, czy mam podzielić składniki na pół?
Pozdrawiam
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
To najlepsze ciasto sliwkowe jakie w zyciu jadlam ( a zjadlam ich sporo … : ) )
Tak pół na pół, trochę wilgotnieją od soku ze śliwek, ale myślę, że można je pominąć lub zastąpić innymi orzechami lub około 3 łyżkami bułki tartej, pozdrawiam
A czy orzechy laskowe dodane są tylko dla smaku czy to dzięki nim ciasto nie namaka od śliwek? Czy można zrezygnować z nich całkiem lub zastąpić czymś np bułką tartą?
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Przepyszne! Właśnie zrobiłam ;)))
nie proszę cukru dodać mniej, posypać nim śliwki, ale nie grubą warstwą, myślę że około 80-100g wystarczy, pozdrawiam
Witam, ciasto wygląda obłędnie, właśnie takiego ciasta szukałam, tylko zamiast miodu wolałabym użyć cukru, czy w takim przypadku cukru również dodać 150 g?
Ciasto wyszło pyszne, spód wyszedł mi nieco wyższy niż na zdjęciu, a do kruszonki dodałam 200 g mąki
czy do kruszonki 300g mąki
myślę, że tak pozdrawiam
Czy mogą być śliwki ze słoika(takie jak na kompot)?
wydaje mi się, że lepiej będzie rozmrozić i lekko osuszyć, pozdrawiam
ciekawy przepis. na pewno do wypróbowania :) w domku mam mrożone śliwki i tak chciałam dopytać czy takie się nadają, jeśli tak to lepiej kłaść zamrożone czy rozmrozić i lekko osuszyć?
myślę, że tak, pozdrawiam
a czy ciasto wyjdzie jeśli zamiast śliwek dam konfiturę śliwkową?
kolejny przepis dodany 'do zrobienia’ :)
bardzo się cieszę, że smakowało i ładnie urosło, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest przepyszne! Upiekłam i właśnie zjadłam sporą część. Na ciepło z mlekiem super. Spód urósł mi trochę bardziej niż na Twoich zdjęciach i wszystko razem nie tylko świetnie smakuje ale też pięknie wygląda:)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Cudowny,przepyszny placek!!!
super:) bardzo się cieszę,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Powiem tylko dwa słowa – POEZJA SMAKU!!!Upiekłam,zjadłam i jestem wniebowzięta :)
NO NIEEE….SZUKAŁAM SOBIE JAKIEGOS obiektu DO NAMALOWANIA SŁODKIEGO….ALE NA TWOJEJ STRONCE POLEGŁAM…..MAM SLINOTOOOOOK!!!!!!!!!!!!!!!!!! PYSZNIE WYGLĄDAJĄ TE CIASTA I CIASTECZKA!!!!! NIE MOGE PRZESTAC PRZEŁYKAĆ SLINKI…;-))))) BOSKIE I ZDJECIA CUDNE! BARDZO. JESTEM ZA;-))))
ależ ono musi smakować ….uwielbiam miód …a w połączeniu ze śłiwkami musi zniewalać:)
Poezja smaku;) kruszonka na wierzchu-synonim domowego ciepła;)
Ciasto bardzo dobre, dałam mix orzechów włoskich i arachidowych. Drożdżowe wyszło mi lekko zbite, niezbyt puszyste, ale to chyba tak ma być:) polecam !
Dzień dobry:)
też pozdrawiam ciepło,
udanego weekendu:)
Jak wszystkie ciasta u Ciebie tak i to wyglada wprost oblednie :) Zakochalam sie w nim od pierszwego spojrzenia. Oczywiscie zapisuje przepis :))
Pozdrawiam cieplo.
Ależ piękny ! Kuszący, cudowny placek . I śliczne zdjęcia.
Pozdrawiam:)
ależ rozkoszny