Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy – Uwielbiam czereśnie, zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy całymi daniami przesiadywaliśmy w sadzie u babci i objadaliśmy się tymi letnimi owocami. Dzisiaj proponuję smaczne ciasto z dużą ilością tych wspaniałych owoców i waniliową kruszonką. Łatwe do zrobienia, tylko trochę czasu zajmie nam przygotowanie czereśni. Ciasto bardzo owocowe, na całą blachę, z aromatyczną kruszonką, polecam…

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy
Składniki:
Ciasto:
200ml ciepłego mleka
500g mąki
40g drożdży
130g cukru
1 jajko
130g masła
Wierzch:
1,5kg umytych, osączonych czereśni
Kruszonka
100g masła
100g zmielonych migdałów
100g mąki
80g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Ciasto:
1. Drożdże rozetrzeć z 60g cukru. Wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Masło (130g) roztopić.

3. Do mąki dodać jajko, ciepłe masło, 70g cukru i wyrośnięte drożdże, zagnieść gładkie ciasto (zagniatać ciasto co najmniej 5 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut lub dłużej (ma podwoić objętość).

4. Owoce wypestkować.

Kruszonka:

5. Masło (100g) roztopić. Wymieszać razem mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy i roztopione masło. Kruszonkę wstawić do lodówki.

6. Blachę do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto równomiernie wyłożyć na przygotowanej blaszce. Na wierzchu ułożyć owoce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut.

7. Wierzch ciasta posypać kruszonką i piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40 minut.

Udanych wypieków :)

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru

Czereśnie w cieście – clafoutis

Tort z czereśniami i czekoladą

Sernik z czereśniami

Ciasto z owocami i budyniem

32 komentarze do “Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy”

  1. To ciasto drozdzowe ocenilabym tylko 5/10. Troszke za duzo w nim tluszczu jak na drozdzowe a smak raczej przecietny. Duzo lepsze w smaku jest ciasto drozdzowe sniadaniowe z tej strony ale tez nalezy tam dac mniej masla, wtedy jest lepsze. Ale to tylko moje zdanie.

    Odpowiedz
  2. Dobry wieczor mam pytanie odnosnie wyrobienia ciasta. W opisie jest napisane, że ma być gladkie, czy to znaczy, że c ma sie lepić do rąk czy nie. Robilem dwa razy ale jesli ma byc gladkie i nie lepiace to musialem dodać wiecej mąki. Ale i tak wyszlo super. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. nie trzeba robić rozczynu, czyli punktu 1. ale mleko do ciasta trzeba dodać, inaczej będzie za gęste, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Niestety nie mogę zjeść nic do zrobienia czego użyto mleka.. czy jeśli użyje suchych drożdży instant to wtedy pomijam mleko? Jak to wygląda przy takich drożdżach?

    Odpowiedz
  5. Dziękuję za odpowiedź :) Niestety, dzisiaj wygrały ze mną truskawki, tak się do mnie uśmiechały, uśmiechały i w końcu będzie to ciacho, ale właśnie z nimi :) Następna runda z czereśniami, rozmrożonymi, rzecz jasna.
    Pozdrawiam ciepło :)

    Odpowiedz
  6. Ja bym je rozmroziła, ale jeśli nie to w punkcie 6. proszę je wyłożyć na ciasto po tym jak ciasto wyrośnie po 30 minutach, wtedy dopiero dać owoce i kruszonkę, pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Pytanko szybkie mam, bo zaplanowałam te pyszności na jutro: czy mogę użyć mrożonych czereśni? jeśli tak, to czy je rozmrozić?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz