Tartaletki z poziomkami na cieście francuskim – Przepyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciastka z mnóstwem letnich owoców (trzeba tylko uważać, żeby się nie poparzyć jak będziemy zdejmować obciążenie z tartaletek). Bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Wyglądają niesamowicie kusząco i pięknie. Miałam szczęście, że na targu udało mi się trafić na poziomki, ale możemy upiec je z dowolnymi owocami jagodowymi. W każdej opcji, czy to z truskawkami, jagodami, malinami, będą niesamowicie dobre. Bardzo polecam ten przepis, takie ciastka to kwintesencja lata :) pozdrawiam.
Tartaletki z poziomkami na cieście francuskim
składniki na 4 tartaletki o średnicy 12cm:
3 prostokątne płaty ciasta francuskiego (z opakowania, w którym jest 6 porcji)
4 łyżeczki dżemu wiśniowego lub truskawkowego
150g serka mascarpone
150g śmietany kremówki
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki galaretki poziomkowej lub truskawkowej (w proszku)
12 łyżek poziomek lub innych owoców jagodowych (na jedną porcję dawałam około 3 łyżek, może trochę więcej)
1. Ciasto francuskie rozmrozić.
2. Każdy prostokąt krótko zagnieść i wyciąć koło o średnicy 15-16cm. Pozbierać skrawki ciasta i wyciąć czwarty okrąg.
3. Ciasto przełożyć do form na tartaletki delikatnie posmarowanych masłem. Przykryć folią aluminiową i wsypać groch do pieczenia (aby ciasto było obciążone). Piec przez 15 minut w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i obciążenie, wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
4. Poziomki lub inne owoce jagodowe umyć i osączyć.
5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
6. Ser mascarpone rozetrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
7. Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z serkiem.
8. Upieczone tartaletki posmarować cienko dżemem i wypełnić serkiem waniliowym. Na wierzchu poukładać owoce i delikatnie posmarować je tężejąca galaretką. Ciastka wstawić na około godziny do lodówki.
Udanych wypieków :)
można użyć miksera, ale radziłabym zrobić to szybko łyżką,
pozdrawiam
Ser mascarpone rozetrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Rozetrzeć … czy mogę do tego użyć miksera?
wpisow mnogo ale dalej nie wiem czy to wykonalne i czy smakuje
oooch, marzy mi się taka tartaletka z góórą poziomek!
przepiekne zdjecia:) i przecudowne tartaletki, wygladaja uroczo z tymi poziomeczkami:)
dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarz :)
pozdrawiam
poezja, aż ślinka cieknie na ich widok:)
ale rozkosz!
aż ślinka cieknie ;]
przepiekne, wieki cale nie jadłam poziomek.
Pychotka! Jeszcze nie jadłam poziomek w tym roku! Znaczy, lato przyszło :)
Przecudne i takie letnie – nie sposob sie nie usmiechnac na ich widok!
Wyśmienite :)