Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy – Uwielbiam czereśnie, zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy całymi daniami przesiadywaliśmy w sadzie u babci i objadaliśmy się tymi letnimi owocami. Dzisiaj proponuję smaczne ciasto z dużą ilością tych wspaniałych owoców i waniliową kruszonką. Łatwe do zrobienia, tylko trochę czasu zajmie nam przygotowanie czereśni. Ciasto bardzo owocowe, na całą blachę, z aromatyczną kruszonką, polecam…

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy
Składniki:
Ciasto:
200ml ciepłego mleka
500g mąki
40g drożdży
130g cukru
1 jajko
130g masła
Wierzch:
1,5kg umytych, osączonych czereśni
Kruszonka
100g masła
100g zmielonych migdałów
100g mąki
80g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Ciasto:
1. Drożdże rozetrzeć z 60g cukru. Wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Masło (130g) roztopić.

3. Do mąki dodać jajko, ciepłe masło, 70g cukru i wyrośnięte drożdże, zagnieść gładkie ciasto (zagniatać ciasto co najmniej 5 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut lub dłużej (ma podwoić objętość).

4. Owoce wypestkować.

Kruszonka:

5. Masło (100g) roztopić. Wymieszać razem mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy i roztopione masło. Kruszonkę wstawić do lodówki.

6. Blachę do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto równomiernie wyłożyć na przygotowanej blaszce. Na wierzchu ułożyć owoce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut.

7. Wierzch ciasta posypać kruszonką i piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40 minut.

Udanych wypieków :)

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru

Czereśnie w cieście – clafoutis

Tort z czereśniami i czekoladą

Sernik z czereśniami

Ciasto z owocami i budyniem

32 komentarze do “Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy”

  1. tak, trzeba nagrzać wcześniej piekarnik, jeśli pieczemy na funkcji termoobieg można piec na środkowej półce, pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Bardzo lubię ciasta drożdżowe.Upiekłam ze śliwkami i pierwszy raz z kruszonka migdałową.Wspaniały smak.Dzięki za pomysł. Do ciasta drożdżowego często dodaję skórkę otartą z jednej cytryny,która cudownie je aromatyzuje. Pozdrawiam cieplutko.

    Odpowiedz
  3. Bardzo dziękuję za bardzo fajny przepis. Jeden z lepszych placków drożdżowych, jakie jadłam. Piekłam wczoraj i ciasto naprawdę pięknie wyrosło, a przy tym było bardzo delikatne i wilgotne, wprost rozpływało się w ustach. A i na drugi dzień zajadaliśmy się ze smakiem :-) Dziękuję i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  4. Uwielbiam kruszonkę, pasjami:). Szczerze mówiąc, z czereśniami chyba nigdy nie robiłam placka. Bo u mnie w domu nazywa się to placek drożdżowy. I wariacje są przeróżne, choć kruszonka tradycyjna, bez migdałów.
    A Twój wygląda jak zwykle zachęcająco! Buziaki!

    Odpowiedz
  5. Nie przepadam za drozdzowcami ale Twoje ciacho wygląda przepysznie, chętnie bym zjadła każdy kawałek tej dobroci. I kruszonki tak dużo, uwielbiam kruszonkę :) Już nie wspominając o czereśniach :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz