Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami – Smaczny i prosty w przygotowaniu serniczek z czereśniami na zimno. Przygotowałam go z gotowego sera na sernik. Kruchy spód i masa serowa z soczystymi owocami, delikatnie waniliowa. Lekki i nie za słodki, całość trzyma żelatyna. Wierzch ozdobiłam mleczną czekoladą, robiąc paseczki i układając dookoła krawędzi czereśnie. Dla mnie był to wspaniały podwieczorek, polecam…

Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami
Składniki:
Spód:
160g mąki
100g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
500g czereśni + kilka do ozdoby
800g mielonego sera (jak na sernik)
300g śmietany 12%
160g cukru pudru (jeśli ktoś woli bardziej słodkie proszę dodać więcej cukru)
1 opakowanie cukru waniliowego
6 łyżeczek żelatyny
100g mlecznej czekolady

Sernik z czereśniami

1. Składniki na spód szybko ze sobą zagnieść i ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Schłodzonym ciastem wylepić dno, ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C na funkcji góra-dół. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

3. Czereśnie umyć i wydrylować (nie drylować tych do ozdoby).

4. Żelatynę włożyć do rondelka i zalać około 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić, aby napęczniała.

5. Ser wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, śmietaną.

6. Napęczniałą żelatynę podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

7. Do sera dodać żelatynę i wymieszać mikserem. Dodać czereśnie i wymieszać łyżką. Masę z owocami przełożyć na upieczony spód w tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin.

8. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Ozdobić nią wierzch sernika i poukładać czereśnie.

Udanych wypieków:)

Sernik z czereśniami

26 thoughts on “Sernik z czereśniami

  1. Piękny…cudowny…o filiżankach nie wspomnę..:) chciałabym być twoją sąsiadką żeby móc często wpadać na conieco:)) sama chyba jestem za leniwa na takie torty:(

  2. piekny owszem ale nieciekawy w smaku. malo slodki i taki serowy…pierwszy nieudany przepis, oczywiscie pewnie moja wina, ale bede dalej robic twoje ciasta. do tej pory nigdy sie nie zawiodlam
    xxx

  3. to nie Twoja wina, on jest mało słodki i taki serowy, przykro mi, że się zawiodłaś, ale dziękuję za szczerość,
    pozdrawiam serdecznie

  4. On Fridays, I share my favorite food finds in a series called Food Fetish Friday – and I love this post so I’m featuring it as part of the roundup (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and I look forward to seeing what you create next…

  5. Czy ten torcik będzie mocno żelatynowy a la agarowy czy bardziej serowy? Bardzo nie lubię tych prawie galaretkowych serników a przepis bardzo mi się podoba.

  6. hm… jest mocno żelatynowy, ale dodajemy dużo sera bo aż 800g i tylko trochę śmietany, więc smak sera jest wyraźny, pozdrawiam

Dodaj komentarz

.