Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami – Smaczny i prosty w przygotowaniu serniczek z czereśniami na zimno. Przygotowałam go z gotowego sera na sernik. Kruchy spód i masa serowa z soczystymi owocami, delikatnie waniliowa. Lekki i nie za słodki, całość trzyma żelatyna. Wierzch ozdobiłam mleczną czekoladą, robiąc paseczki i układając dookoła krawędzi czereśnie. Dla mnie był to wspaniały podwieczorek, polecam…

Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami
Składniki:
Spód:
160g mąki
100g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
500g czereśni + kilka do ozdoby
800g mielonego sera (jak na sernik)
300g śmietany 12%
160g cukru pudru (jeśli ktoś woli bardziej słodkie proszę dodać więcej cukru)
1 opakowanie cukru waniliowego
6 łyżeczek żelatyny
100g mlecznej czekolady

Sernik z czereśniami

1. Składniki na spód szybko ze sobą zagnieść i ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Schłodzonym ciastem wylepić dno, ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

3. Czereśnie umyć i wydrylować (nie drylować tych do ozdoby).

4. Żelatynę włożyć do rondelka i zalać około 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić, aby napęczniała.

5. Ser wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, śmietaną.

6. Napęczniałą żelatynę podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

7. Do sera dodać żelatynę i wymieszać mikserem. Dodać czereśnie i wymieszać łyżką. Masę z owocami przełożyć na upieczony spód w tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin.

8. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Ozdobić nią wierzch sernika i poukładać czereśnie.

Udanych wypieków:)

Sernik z czereśniami

Print Friendly, PDF & Email

27 komentarzy do “Sernik z czereśniami”

  1. hm… jest mocno żelatynowy, ale dodajemy dużo sera bo aż 800g i tylko trochę śmietany, więc smak sera jest wyraźny, pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Czy ten torcik będzie mocno żelatynowy a la agarowy czy bardziej serowy? Bardzo nie lubię tych prawie galaretkowych serników a przepis bardzo mi się podoba.

    Odpowiedz
  3. On Fridays, I share my favorite food finds in a series called Food Fetish Friday – and I love this post so I’m featuring it as part of the roundup (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and I look forward to seeing what you create next…

    Odpowiedz
  4. to nie Twoja wina, on jest mało słodki i taki serowy, przykro mi, że się zawiodłaś, ale dziękuję za szczerość,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. piekny owszem ale nieciekawy w smaku. malo slodki i taki serowy…pierwszy nieudany przepis, oczywiscie pewnie moja wina, ale bede dalej robic twoje ciasta. do tej pory nigdy sie nie zawiodlam
    xxx

    Odpowiedz
  6. Piękny…cudowny…o filiżankach nie wspomnę..:) chciałabym być twoją sąsiadką żeby móc często wpadać na conieco:)) sama chyba jestem za leniwa na takie torty:(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz