Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy – Uwielbiam czereśnie, zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy całymi daniami przesiadywaliśmy w sadzie u babci i objadaliśmy się tymi letnimi owocami. Dzisiaj proponuję smaczne ciasto z dużą ilością tych wspaniałych owoców i waniliową kruszonką. Łatwe do zrobienia, tylko trochę czasu zajmie nam przygotowanie czereśni. Ciasto bardzo owocowe, na całą blachę, z aromatyczną kruszonką, polecam…

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy
Składniki:
Ciasto:
200ml ciepłego mleka
500g mąki
40g drożdży
130g cukru
1 jajko
130g masła
Wierzch:
1,5kg umytych, osączonych czereśni
Kruszonka
100g masła
100g zmielonych migdałów
100g mąki
80g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Ciasto:
1. Drożdże rozetrzeć z 60g cukru. Wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Masło (130g) roztopić.

3. Do mąki dodać jajko, ciepłe masło, 70g cukru i wyrośnięte drożdże, zagnieść gładkie ciasto (zagniatać ciasto co najmniej 5 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut lub dłużej (ma podwoić objętość).

4. Owoce wypestkować.

Kruszonka:

5. Masło (100g) roztopić. Wymieszać razem mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy i roztopione masło. Kruszonkę wstawić do lodówki.

6. Blachę do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto równomiernie wyłożyć na przygotowanej blaszce. Na wierzchu ułożyć owoce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut.

7. Wierzch ciasta posypać kruszonką i piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40 minut.

Udanych wypieków :)

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

27 komentarzy do wpisu „Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy”

  1. Nie przepadam za drozdzowcami ale Twoje ciacho wygląda przepysznie, chętnie bym zjadła każdy kawałek tej dobroci. I kruszonki tak dużo, uwielbiam kruszonkę :) Już nie wspominając o czereśniach :)

  2. Uwielbiam kruszonkę, pasjami:). Szczerze mówiąc, z czereśniami chyba nigdy nie robiłam placka. Bo u mnie w domu nazywa się to placek drożdżowy. I wariacje są przeróżne, choć kruszonka tradycyjna, bez migdałów.
    A Twój wygląda jak zwykle zachęcająco! Buziaki!

  3. Bardzo dziękuję za bardzo fajny przepis. Jeden z lepszych placków drożdżowych, jakie jadłam. Piekłam wczoraj i ciasto naprawdę pięknie wyrosło, a przy tym było bardzo delikatne i wilgotne, wprost rozpływało się w ustach. A i na drugi dzień zajadaliśmy się ze smakiem :-) Dziękuję i pozdrawiam!

  4. Bardzo lubię ciasta drożdżowe.Upiekłam ze śliwkami i pierwszy raz z kruszonka migdałową.Wspaniały smak.Dzięki za pomysł. Do ciasta drożdżowego często dodaję skórkę otartą z jednej cytryny,która cudownie je aromatyzuje. Pozdrawiam cieplutko.

  5. tak, trzeba nagrzać wcześniej piekarnik, jeśli pieczemy na funkcji termoobieg można piec na środkowej półce, pozdrawiam

  6. Pytanko szybkie mam, bo zaplanowałam te pyszności na jutro: czy mogę użyć mrożonych czereśni? jeśli tak, to czy je rozmrozić?

  7. Ja bym je rozmroziła, ale jeśli nie to w punkcie 6. proszę je wyłożyć na ciasto po tym jak ciasto wyrośnie po 30 minutach, wtedy dopiero dać owoce i kruszonkę, pozdrawiam

  8. Dziękuję za odpowiedź :) Niestety, dzisiaj wygrały ze mną truskawki, tak się do mnie uśmiechały, uśmiechały i w końcu będzie to ciacho, ale właśnie z nimi :) Następna runda z czereśniami, rozmrożonymi, rzecz jasna.
    Pozdrawiam ciepło :)

  9. Niestety nie mogę zjeść nic do zrobienia czego użyto mleka.. czy jeśli użyje suchych drożdży instant to wtedy pomijam mleko? Jak to wygląda przy takich drożdżach?

  10. nie trzeba robić rozczynu, czyli punktu 1. ale mleko do ciasta trzeba dodać, inaczej będzie za gęste, pozdrawiam serdecznie

  11. Dobry wieczor mam pytanie odnosnie wyrobienia ciasta. W opisie jest napisane, że ma być gladkie, czy to znaczy, że c ma sie lepić do rąk czy nie. Robilem dwa razy ale jesli ma byc gladkie i nie lepiace to musialem dodać wiecej mąki. Ale i tak wyszlo super. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.